Tovább pusztítanak az erdőtüzek Portugáliában

2018.08.07. 14:24

Még mindig nem sikerült megfékezni az öt napja pusztító erdőtüzet a portugáliai Algarve tartományban. A katasztrófa a szomszédos Spanyolországot sem kíméli: Valencia tartományban szintén erdőtűzzel küzdenek, és keddre virradóra már 2500 embert telepítettek ki.

Péntek óta tart a tűzvész Portugália legdélibb tartományában, Algarvéban, ahonnan már csaknem 250 embert kellett evakuálniuk a hatóságoknak, a sérültek száma pedig harmincra emelkedett.Rui André, a tartomány legveszélyeztetettebb települése, Monchique polgármestere elismerte, hogy több ház leégett, de még nem tudják felbecsülni a károkat.

Erdőtűz PortugáliábanForrás: AFP/Miguel Riopa

Keddre virradóra az addig jól haladó mentést megnehezítette a hirtelen feltámadt erős szél, a tűzoltók mozgását pedig lassítja az erdős terep - közölte a portugál polgári védelmi hatóság (ANPC).

A portugál tűzoltóság vezetősége eközben sürgős találkozót kért a belügyminisztertől, hogy áttekintsék munkavégzésük körülményeit. Sokan ugyanis a tűzoltás szervezetlenségét okolják azért, hogy a tűzvészt még nem sikerült megfékezni.

A spanyolországi Valenciában is erdőtűz pusztít, amelyet csaknem két tucat repülőgéppel próbálnak eloltani.

A hőség északra is átterjedt: Franciaországban a hőmérséklet elérheti a negyven fokot.