Újabb 46 embernél állapították meg az ebolát Kongóban

2018.11.27. 21:21

Tovább terjed az ebola a Kongói Demokratikus Köztársaságban: a legújabb megbetegedésekkel ez lett a legsúlyosabb ebolajárvány az országban.

Újabb 46 ebolás megbetegedést erősítették meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban november 19. és 25. között. A járvány kitörésének augusztus elseji bejelentése óta 372 embernél erősítették meg az ebolás megbetegedést.

A betegségben eddig valószínűleg 240-en haltak meg, közülük 193 embernél erősítették meg ezt a laboratóriumi eredmények.

A mostani az ország történetének tizedik ebolajárványa, amelyet augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományokban. Egyben a legsúlyosabb ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaság történetében az esetek számát tekintve.

A dakari székhelyű Szövetség a Nemzetközi Orvosi Tevékenységért (ALIMA) nevű civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy innovatív terápiás klinikai vizsgálatot indít az Észak-Kivubeli Beniben található kezelőközpontjában a további halálesetek megfékezése érdekében.

Forrás: AFP/John Wessels

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek azok. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK