Dzsihadista rabok támadásai miatt tüntetnek a francia börtönőrök

Franciaország, börtön, barikád, tüntetés, 2019.03.06.
The FO prison syndicate has called for blocking all prisons (jails) Wednesday, March 6, 2019 in the aftermath of the terrorist attack at the prison of Condé-sur-Sarthe during which 2 supervisors were injured by a radicalized detainee. The union is demanding, as it has already done in January 2018, more resources and training so that prison officers can deal with these dangerous detainees.Archival pictures taken in January 2018 during the prison staff strike at the Nantes-Carquefou prison. Archival picture taken in January 2018 during the prison staff strike at the Nantes-Carquefou prison. (Photo by Estelle Ruiz/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szerdán tiltakozásképp lezártak 20 francia börtönt az őrök, miután ketten súlyosan megsérültek, amikor egy radikalizálódott dzsihadista rab kést rántott. Ráadásul nem is ez volt az első alkalom, hogy szélsőséges muszlimok célpontjaivá váltak.
Vágólapra másolva!

Franciaországban 20 börtönt zártak le az őrök szerdán, miután a szakszervezetek cselekvésre szólítottak fel: a dolgozók a bejáratoknál gumikat égettek, és elbarikádozták az intézmények bejáratait. A tüntetés oka pedig nem más volt, mint hogy

napi szinten kell egyre nagyobb veszéllyel szembenézniük a radikalizálódott rabok miatt.

Thibault Capelle, az egyik helyi szakszervezet vezetője úgy fogalmazott:

A demonstrációra az után került sor, hogy kedden egy muszlim radikális elítélt egy késes támadásban súlyosan megsebesített két őrt az egyik észak-franciaországi börtönben.

Ezt követően a Michael Chiolo nevű dzsihadista

egy női látogatójával elbarikádozta magát a normandiai Conde-sur-Sarthe börtönben, a rendőrség különleges egységei ezután behatoltak az intézménybe, ahol mindkettejüket lelőtték,

de csak a nő halt bele a sérüléseibe. Vélhetően a támadáshoz használt kést is ő csempészte be a 27 éves férfinak.

Az igazságügyi miniszter Nicole Belloubet szerint nincs kétség a késelés terrorista természete felől.

A lelőtt dzsihadistáról érdemes tudni, hogy 30 éves büntetését töltötte, és vélhetően csak a börtön falai között radikalizálódott. Az intézmény dolgozóinak képviselője szerint

a látogatórészen végrehajtott ámokfutása közben azt ordítozta, hogy „Allah akhbar!” – ami arabul azt jelenti, hogy „Isten a leghatalmasabb!”.

Az őrök most ismét jobb és biztonságosabb munkakörülményeket szeretnének, viszont már nem először tüntetnek.

Forrás: AFP/NurPhoto/Estelle Ruiz

2018 januárjában is hasonló demonstrációra került sor ugyanis, amikor szintén egy dzsihadista rab támadott meg egy őrt egy másik, észak-franciaországi börtönben. Szakértők és a szakszervezetek már többször is figyelmeztettek a szélsőségesség terjedésére a börtönökben, aminek az lett az eredménye, hogy a kormány speciális létesítményeket húzott fel az iszlamisták számára.

A Conde-sur-Sarthe, ahol Ciolo késelt, ráadásul egy kiemelten őrzött intézmény, ahol nincsen tömegnyomor a rabok között. Ennek ellenére Ciolót mégsem szállították át a speciális részlegre.

Az első dzsihadista börtöntámadást a hivatalos szervek szerint 2016-ban egy marokkói férfi követte el, aki azért került a kaptárba, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Nos, ő szintén késsel próbált megölni két őrt. Tavaly januárban pedig egy német iszlamista, akit egy tunéziai zsinagóga elleni támadás segítése miatt kapcsoltak le, három börtönőrt sebesített meg, szintén késsel.