Így tartóztatták le Olaszországban a migránshajó kapitánynőjét - videó

Lampedusa, 2019. június 29. A Sea-Watch nevű német nem kormányzati szervezet által közreadott képen Carola Racketét, a szervezet Sea Watch 3 nevű holland bejegyzésű hajójának kapitányát (k) őrizetbe veszik Lampedusán 2019. június 29-én, miután a 43, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó kikötési engedély nélkül, erőszakkal a kikötőbe hajtott. Az olasz hatóságok hajói megpróbálták feltartóztatni, de a Sea Watch 3 az egyiknek majdnem nekiment és a dokknak szorította. MTI/EPA/Sea-Watch/Selene Magnolia
Vágólapra másolva!
Felvételt tettek közzé arról, ahogyan az olasz hatóságok a fedélzetről egyenes a rendőrkocsiba kísérik a Lampedusánál illegálisan kikötő, az olasz haditengerészekkel szembeszegülő  Soros-hajó, a Sea-Watch 3 német származású kapitánynőjét. 
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, szombaton az olasz rendőrség őrizetbe vette a "Sea-Watch 3" elnevezésű hajó német kapitányát, miután migránsokkal teli hajójával illegálisan kikötött Lampedusában. Carola Rackete úgy horgonyzott le a kikötőben, hogy arra nem kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, sőt, az olasz kormány hajói megpróbálták megakadályozni a manővert. Most közzétettek egy videót, amelyen jól látható, ahogy az olasz rendőrök elfogják az embercsempészt.

Az olasz ügyészség még pénteken vizsgálatot indított Rackete ellen, akit egyebek között illegális bevándorlás segítésével és a tengerjog megsértésével gyanúsítanak. Tettéért akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A történtek kiváltották az európai politika érdeklődését. Bakondi György, a magyar miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója politikai provokációnak minősítette a Soros-hajó működését a dél-olaszországi partoknál. Szerinte nem ez volt az első alkalom, hogy az olasz hatóságok tiltása ellenére, "politikai provokációs céllal" újabb és újabb migránscsoportokat visznek az olasz partokhoz, amivel el akarják érni, hogy a lezárt tengeri szakasz újra megnyíljon.

Emlékezetes, január 19-én a többnyire szubszaharai migránsokat szállító Sea-Watch 3 nevű hajó a Földközi-tengeren ragadt. Nemzetközi szervezetek akkor azzal támadták Matteo Salvini olasz belügyminisztert, hogy "politikai foglyokként" kezeli a hajón lévő illegális bevándorlókat, és megpróbálja a hollandokra hárítani a felelősséget.

A Sea-Watch nevű német nem kormányzati szerv holland bejegyzésű hajója, a 47, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító Sea-Watch 3 előtt olasz rendőrök Lampedusán 2019. június 29-én, miután a hajó kikötési engedély nélkül, erőszakkal a kikötőbe hajtott Forrás: MTI/AP/Annalisa Camilli

A konfliktus annyira eldurvult, hogy a történtek miatt a Soroshoz köthető szervezetek feljelentették az Emberi Jogok Európai Bíróságán az olasz politikust. A Soros-hajó nem adta fel, és május közepén ismét Olaszország partjai felé vette az irányt, azonban Salvini ismét megtorpedózta a lehorgonyzásukat. "A Sea-Watch migránshajója menjen Tunéziába!" - üzente az olasz politikus, aki szerint "ezek nem mentők, hanem embercsempészek". Csakhogy május végén a Soros-hajó kikötött 47 migránssal a fedélzetén Lampedusa szigetén, amit az olasz hatóságok lefoglaltak, a hajó kapitánya ellen pedig vádat emeltek.