Nyugat-európai lapok hozzászólói dicsérik Orbán Viktort, és kemény kritikát mondanak Junckerről és Weberről

HAVASI Bertalan; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Az Európai Néppárt szerdai találkozójával minden országban kiemelt helyen foglalkoztak a lapok, az internetes oldalak kommentszekciójában pedig az elsöprő többség Orbán Viktor mellé állt, és őt dicsérte Ausztriától Nagy-Britanniáig. Ezekből a kommentekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Brüsszel, 2019. március 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Elsőként nézzük a német Die Weltet, amelynek újságírói Manfred Weber kritikátlan dicséretét zengték. A kommentelők nem:

Forrás: Die Welt

Forrás: Die Welt

Megnéztük a müncheni központú, liberális Süddeutsche Zeitungot is, hogyan vélekednek a bajorok:

Forrás: Süddeutsche Zeitung Facebook

Forrás: Süddeutsche Zeitung Facebook


Forrás: Süddeutsche Zeitung Facebook

De megvan a véleménye az osztrákoknak is. Így írnak a kommentelők a Kronen Zeitung cikke alatt:

Forrás: Kronen Zeitung

Forrás: Kronen Zeitung

Forrás: Kronen Zeitung

Forrás: Kronen Zeitung

De az angol Telegraph nevű konzervatív újságnak a felfüggesztés tényéről beszámoló cikke alatt is nagyon sok támogató komment jelent meg. Íme néhány ezek közül:

Forrás: The Telegraph

Forrás: The Telegraph

Forrás: The Telegraph

De elárasztották a Voice of Europe Facebook-oldalát is az esetről beszámoló cikk alatt a pozitív és biztató kommentek:

Forrás: Voice of Europe Facebook


Forrás:Voice of Europe Facebook

Forrás: Voice of Europe Facebook

Forrás: Voice of Europe Facebook

A néppárti ülésről egyébként az EPP baloldala felé érezhető gesztusokat tevő francia jobbközép napilap, a Le Figaro beszámolója alatt a közel 500 hozzászóló elsöprő, látványosan döntő többsége Orbán Viktor mellett foglal állást. A magyar miniszterelnök egész Európát védi, nagyszerű gazdasági eredmények vannak Magyarországon, Brüsszel a szuverén államokat próbálja büntetni, Orbán Viktor a nemzetek Európáját védi, az unió söpörjön a saját portája előtt – ezek a fő gondolatok.

Az egyik hozzászóló azt jósolja, hogy az EPP úgy fogja végezni, mint a francia szocialista párt (azaz, a megsemmisülés ellen fog küzdeni). Van, aki arról ír, hogy Soros 21-szer találkozott brüsszeli vezetőkkel, és éppúgy bevándorláspárti, mint az unió. Más szerint Orbánnak ezerszeresen igazi van, hiszen a határokat és országa kultúráját védi. Az egyik hozzászóló a francia belpolitikai viszonyokra utalva idéz egy régi mondást: Franciaországban két baloldal van – a baloldal és a jobboldal. Ez van az EPP-ben is, írja (ma már egyébként a francia jobboldalon sokkal jobb a helyzet). Egy másik hozzászóló pedig arról ír, hogy az EPP-nek az a baja a Fidesszel, hogy a multikulturalizmus ellen harcol.