A norvég partok közelében bajba került tengerjáró luxushajó 1373 utasát egyesével mentik ki helikopterrel. A Verdens Gang című norvég napilap vasárnap reggeli értesülései szerint eddig 463 embert sikerült közülük biztonságba helyezni, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe.

A háborgó tengerről eddig kimentett utasok közül 16-an megsérültek, hárman súlyosan. Az utasokat egy Brynhallen városában felállított sürgősségi létesítménybe viszik.

A sérültek ellátásával három kórház foglalkozik.

Az NRK norvég rádióadó beszámolt róla, hogy a norvég tengerjárót két vontatóhajó Molde kikötőjébe szállítja.

A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

A viharos, óránkénti 70 kilométeres sebességű szél nehezíti a mentéstForrás: AFP/Odd Roar Lange

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és

a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták.

Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette, hogy a viharos tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fújt, és 6-8 méteres hullámok tomboltak.

Emil Heggelund, a parti őrség tisztségviselője azt mondta, hogy a hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson.

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes.

A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak.

Az utasok közül 16-an megsérültek, hárman súlyosanForrás: AFP/Odd Roar Lange

A cruisemapper.com honlap adatai szerint a Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városából 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

Az NTB norvég hírügynökség szerint eközben kimentették a 9 fős legénységet a Hagland Captain nevű teherszállító hajóról, amelynek motorja szintén elromlott szombaton, miközben útban volt a Viking Sky felé.