A Srí Lanka-i elnök lemondatja a rendőrfőnököt és a védelmi minisztert

2019.04.24. 14:41

Lemondásra szólította fel szerdán Maithripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke a védelmi minisztert és az országos rendőrparancsnokot – jelentette be a colombói elnöki hivatal.

A parlament elnöke pár órával korábban azzal vádolta meg a hírszerzési vezetőket, hogy nem tettek semmit a vasárnapi merényletsorozat megakadályozásáért, jóllehet figyelmeztetést kaptak az indiai titkosszolgálattól.

Maithripala Sziriszena (jobbról a második) a negombou Szent Sebestyén-templomban április 23-án, két nappal a merényletek utánForrás: AFP/Handout

Maithripala Sziriszena, Srí Lanka államfője már kedden bejelentette, hogy átszervezi a rendőrséget és a biztonsági erőket, és elvárja, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén. Arról nem beszélt, hogy kik kerülnek a megüresedő tisztségekbe.

Laksman Kiriella Srí Lanka-i házelnök szerdán a parlamentben kijelentette, hogy „hírszerzési felső vezetők szándékosan eltitkolták az információt. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket”.

A házelnök kifejtette: Srí Lanka hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i robbantásokban templomokat és luxusszállodákat támadtak meg. A halottak száma ma reggelre elérte a 359-et, a sebesültek száma pedig meghaladja az ötszázat. A támadásokat kilenc öngyilkos merénylő követte el, eddig több mint 60 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára, ám bizonyítékokkal még nem szolgáltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK