Sikeresen eloltották a tüzet a szibériai lőszerraktárnál - videó

Acsinszk, 2019. augusztus 6. Hadianyagraktárban bekövetkezett robbanás a szibériai Krasznojarszki területen fekvő Acsinszki közelében 2019. augusztus 5-én. A raktár 15 kilométeres körzetéből mintegy 7 ezer embert kellett kitelepíteni, a detonáció következtében tizenkét ember megsebesült. MTI/EPA/Dmitrij Dub
Vágólapra másolva!
Sikerült eloltani a tüzet annál a lőszerraktárnál, amely hétfőn gyulladt ki, és húsz kilométeres körzetben kellett kitelepíteni a lakosságot. 
Vágólapra másolva!

Tíz teherszállító repülőgépet és öt helikoptert is bevetettek az oltáshoz Krasznojarszki terület acsinszki járásában, ahol a lőszerraktár kigyulladt. A járásban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Az orosz védelmi minisztérium is megerősítette, hogy a tüzet sikerült eloltani. Az eset miatt több mint 9500 embert evakuáltak a környező településekről.

Hatan vannak még kórházban, de állapotuk nem kritikus.

A tűz oltásához robotgépeket is felhasználtak. Ott lakók beszámolója szerint a környéken hétfőn fekete eső esett.

Hadianyag-raktárban bekövetkezett robbanás a szibériai Krasznojarszki területen fekvő Acsinszk közelében 2019. augusztus 5-én. Forrás: MTI/EPA/Dmitrij Dub

A több kilométerre szálló repeszek károkat okoztak Kamenka község iskolájában és óvodájában is.

Az orosz védelmi miniszter-helyettes szerint a betört ablakoktól eltekintve csak kisebb szerkezeti károk keletkeztek a környéken - olvasható a BBC oldalán.

Ahogy arról hétfőn az Origo is beszámolt, a Kamenka határában kigyulladt tüzérségi lőszerraktárban beindult robbanások miatt a lakosságot húsz kilométeres körzetben kitelepítették.

Szemtanúk videókat töltöttek a hatalmas fekete füstről, az alábbi felvételen hallatszanak a robbanások is:

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) kedd délután közzétett összesítése szerint a robbanások következtében egy ember életét vesztette, nyolc pedig megsérült. A korábbi jelentések tizenkét sérülésről szóltak, és a védelmi minisztérium cáfolta azt a hétfőn megjelent értesülést, amely szerint az incidensnek halálos áldozata is volt.

Az SZK a történtek miatt büntetőeljárást indított a fegyverrel való bánásmód megsértése miatt. A vizsgálat megállapította, hogy a tűz - eddig tisztázatlan okok miatt - a lőszerek rakodása közben keletkezett. A kiérkezett tűzoltók nem tudták megakadályozni a lőszerek felrobbanását.

Dmitrij Bulgakov orosz védelmi miniszterhelyettes úgy vélekedett, hogy

a tüzet emberi hiba okozhatta.

A felrobbant lőszerraktárt egyébként az elkövetkező években a hadsereg fel akarta számolni.

A Krasznojarszki térség egyike azon szibériai területeknek, melyeket erdőtüzek sújtanak az utóbbi hetekben a szokatlanul forró időjárás és erős szél miatt. A legsúlyosabb erdőtüzek azonban több mérfölddel északkeletre pusztítanak.