20 ezer szélsőséges tüntetett Berlinben a maszkviselés és a távolságtartás ellen, a járvány németországi súlyosbodása idején

Demonstration against corona measures in Berlin Unrest, Conflicts and War MEDICINE AND HEALTH diseases Demonstrations Extremism Corona covid-19 CROWD Ground Protest Skyline CITY BRANDENBURG GATE
koronavírus tüntetés németország berlin
01 August 2020, Berlin: Closely packed and without observing the rules of distance, thousands stand in a rally against the Corona restrictions on the Straße des 17. The initiative "Querdenken 711" has called for the demonstration against corona measures. The motto of the demonstration is "The end of the pandemic - Freedom Day". Photo: Christoph Soeder/dpa
Vágólapra másolva!
20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig Berlinben, köztük neonácik, ultraliberálisok, összeesküvés-elmélet-hívők, akik a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen tüntettek. Németországban folyamatosan romlik a járványhelyzet, ennek ellenére a tüntetők nagy része felelőtlenül, maszk és távolságtartási szabályok betartása nélkül vonult.
Vágólapra másolva!

A hírügynökségi képeken jól látszik, hogy mennyire felelőtlen volt a 20 ezer fős tömeg. Maszkot szinte senki sem viselt, a felvonulók pedig szorosan egymás mellett álltak a tüntetésen. Aki mégis maszkban ment, arra többen rákiabáltak, és arra szólították fel, hogy vegye le.

20 ezren voltak a berlini tüntetésen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

Ahogy Európa nagyrészén, Németországban is folyamatosan nő az új betegek száma. Az utóbbi 24 órában 955 új esetet regisztráltak, május óta nem emelkedett ilyen nagy ütemben a fertőzések száma, leszámítva egy június közepi helyi gócpontot egy húsüzemben. A hatóságok szerint az emelkedést az magyarázza, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket.

A legtöbben maszk nélkül mentek, aki mégis volt, azzal levetették. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

A berlini tüntetésen neonácik, ultraliberálisok és összeesküvés-elmélet-hívők is voltak a tudósítások szerint. Az egész országban toborozták a résztvevőket.

A hétvégére további tüntetéseket szerveznek, amelyek egyértelműen rontják a járványhelyzetet. Voltak, akik azt mondták, hogy ezek az emberek most idézték elő a járvány második hullámát, és nemcsak az mások egészségét veszélyeztették, hanem a német gazdaság újraindításáért való munkát is.

A rendőrök egy tüntetőt visznek el. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christoph Soeder

A tüntetést végül a rendőrség oszlatta fel.

Németországban meghaladja a 209 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig 9148.