Az amerikai gazdaság dübörögve tér magához - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott rövid sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Donald Trump a munkaügyi minisztérium által nyilvánosságra hozott júniusi munkanélküliségi adatokat dicsérte. A tárca bejelentése szerint júniusban 4,8 millió új munkahely jött létre, és ezzel 11,8 százalékra csökkent a munkát keresők aránya.  Májusban 13,3 százalékos volt a munkanélküliség. 
Ezek történelmi adatok. Csodás harmadik negyedévünk lesz. Jó hír, hogy ezek az adatok közvetlenül a választás előtt kerülnek napvilágra  - szögezte le Trump, kiemelve, hogy a gazdaság több ágazatában is jelentősen javul a helyzet, és a tőzsde szintén rendkívül jól teljesít. Az amerikai elnök szerint ez a tendencia az elkövetkező hónapokban is folytatódik, és a harmadik negyedévben a bruttó nemzeti össztermék is erőteljes javulást mutat majd.

Donald Trump amerikai elnökForrás: AFP/Saul Loeb

Trump szerint a friss munkaügyi jelentés arról tanúskodik, hogy a dolgozó emberek bizakodóak. Hozzáfűzte, hogy a Fehér Ház és a kongresszus egyeztetéseket folytat egy újabb gazdaságélénkítő csomagtervről annak érdekében, hogy segítsék a gazdaság talpra állását a koronavírus-járvány közepette is. 

A járványról szólva ismét Kínát okolta. 

A járványt a kínaiak megállíthatták volna. Ezt ők is tudják, és én is tudom. Úgy vélem, hogy az egyes városokban ismét kialakuló járványgócok átmeneti ideig tartanak majd  - mondta Donald Trump, aki arra is utalt, hogy Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje adóemelést helyezett kilátásába választási győzelme esetén. Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy bárminemű adóemelés megfordítaná a gazdaság javuló helyzetét. Amerikai elemzők kiemelik, hogy a gazdaság javulását jelző adatok kifejezetten pozitív hírek, miközben az elnöknek a járvány alakulásától a konföderációs tábornokokról elnevezett katonai támaszpontok névváltoztatásáig, egy sor nehéz és ellentmondásos kérdéssel kell megbirkóznia.