Koronavírustesztet kér Dél-Korea a kockázatos országokból érkezőktől

2020.07.13. 07:21

Egyre több koronavírus-fertőzöttről derül ki Dél-Koreában, hogy egy külfölditől kapta el a betegséget, ezért hétfőtől két napnál nem régebbi negatív vírusteszt felmutatását követelik meg a magas kockázatú országokból érkezőktől. A szigorítás egyelőre négy országra vonatkozik: Banglades, Pakisztán, Kazahsztán és Kirgizisztán.

Az elmúlt napon 62 új esettel 13 479-re nőtt az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Dél-Koreában. Az új megbetegedésekből ráadásul 43 bizonyult külföldről behurcoltnak, és csak 19-en kapták el a Covid-19-et odahaza.

A Covid-19 megbetegedések közel 14 százalékáért felelősek immár a behurcolt esetek.  Július eleje óta már 288 behurcolt fertőzést azonosítottak Dél-Koreában, szemben a június hónap egészében és májusban regisztrált 323, illetve 192 hasonló esettel. A kelet-ázsiai országban hétfőn lépett életbe az a rendelkezés, amelynek értelmében két napnál nem régebbi negatív vírusteszt felmutatását követelik meg a magas kockázatú országokból érkező külföldiektől.

Ez egyelőre négy ország állampolgáraira vonatkozik, de vasárnap azt is közölték, hogy további 11, romló járványügyi helyzetet produkáló ország adatait kísérik szoros figyelemmel, és az intézkedést hamarosan rájuk is kiterjeszthetik.

Strandolni vágyók a Japán-tenger partján a dél-koreai SzokcsóbanForrás: MTI/EPA/Yonhap

A már listára került országok állampolgárainak a Dél-Koreába indulásuk előtti 48 órában kell elvégeztetniük a vírustesztet az ottani dél-koreai nagykövetség által megadott kórházakban vagy laborközpontokban. A negatív eredmény sem mentesíti azonban a beutazókat a kétheti házi karantén alól, amely április 1-je óta a külföldről érkező dél-koreai állampolgárokra is vonatkozik. További biztonsági intézkedésként Dél-Korea elrendelte, hogy a járványhelyzetük miatt kockázatosnak minősített országokból csak 60 százalékos kihasználtsággal érkezhetnek a menetrendszerű repülőgép-járatok.

Dél-Korea már május elején enyhített a kölcsönös távolságtartás szabályain, de a külföldről behurcolt, valamint a vallási közösségekhez köthető fertőzések számának folyamatos növekedése rákényszerítette a hatóságokat arra, hogy ismét szigorítsanak a járvány elleni intézkedéseken.