Szijjártó Péter: Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra Európában

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Magyarország azért adta a legsikeresebb egészségügyi választ a koronavírus okozta világjárványra Európában, mert időben gondoskodott a szükséges vakcinákról - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, az uniós tagországok külgazdaságért és kereskedelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos ülésének szünetében.
Vágólapra másolva!

– Azért állunk ma első helyen beoltottság tekintetében Európában, mert időben vásároltunk kellő mennyiségű oltóanyagot – fogalmazott Szijjártó Péter.

Kijelentette: elegendő oltóanyag van Magyarországon. Keleti és nyugati forrásból több mint 10 millió oltóanyag áll rendelkezésre a jövő év végéig, ami azt jelenti,

ha a tudományos álláspont szerint harmadik oltás beadására is szükség lesz, a meglévő mennyiségből ez is megtehető lesz.

Elmondta továbbá, hogy 2022 végétől szolgálatba áll a nemzeti oltóanyaggyár is, ami elegendő saját oltóanyagot tesz elérhetővé ahhoz, hogy beoltható legyen mindenki, aki regisztrált az oltásokra. Ez teljesen feleslegessé teszi új oltóanyagok megvásárlását - húzta alá.

Elhamarkodott a vita a vakcinaútlevélről

A koronavírus elleni oltóanyagok szellemi tulajdonjogának kérdéséről azt közölte, Magyarország azt tartja fontosnak, hogy minél több helyen minél több oltóanyagot állítsanak elő.

– Az oltóanyaggyártási kapacitások folyamatos növelésével tudjuk fenntartani a világ biztonságát a világjárvánnyal szemben, kevésbé bürokratikus intézkedésekkel – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra Európában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A bevezetni kívánt úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben azt mondta, a vita elhamarkodott mindaddig, amíg mintegy 30 százalékos átlagos átoltottság jellemzi az Európai Uniót, és amíg számos ország az oltási hajlandósággal, vagy az oltóanyag rendelkezésre állásával küzd.

- emelte ki. A vakcinaútlevéllel kapcsolatban Magyarország az oltóanyagok és az utazás tekintetében is ragaszkodni fog a diszkriminációmentességhez - tette hozzá Szijjártó Péter.