A Fidesz EP-delegációja az EU külügyi főképviselőjéhez fordult a kárpátaljai magyarságot érő atrocitásokkal kapcsolatban

munkács vár munkács vár
munkács
Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának tagjai és a határon túli magyar EP-képviselők írásbeli választ igénylő kérdést nyújtottak be Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő ukrajnai intézkedésekkel és atrocitásokkal kapcsolatban. Borrell a válaszában aggasztónak nevezte az ukrajnai fejleményeket.
Vágólapra másolva!

A képviselőcsoport csütörtöki közleménye szerint felhívták az uniós főképviselő figyelmét a kárpátaljai magyarokat sújtó szisztematikus jogsértésekre.

A Munkácsi Vár Fotó: Bielik István - Origo

Tájékoztatták az ukrán médiában a magyarok ellen megjelenő gyűlöletbeszédről, a nacionalista félkatonai csoportok felvonulásáról, a kárpátaljai magyarok listázásáról, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen intézett gyújtogatásról és

az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) összehangolt, koholt vádakon alapuló rajtaütéséről a magyar szervezetek irodáiban és a KMKSZ elnökének lakásában.

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint Josep Borrell a válaszában kiemelte: az EU továbbra is aktívan védelmezi a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogait, ami - mint fogalmazott - az aggasztó ukrajnai fejlemények miatt egyre fontosabb.

A főképviselő megerősítette:

Biztosítania kell a hátrányos megkülönböztetés tilalmának betartását és a sokféleség tiszteletben tartását.

- fogalmazott Borrell.

Josep Borrell Forrás: AFP/Suzanne Cordeiro

A Fidesz-KDNP delegációja szerint biztató, hogy az unió külügyi főképviselője elkötelezett a kisebbségvédelmi elvek mellett és aggasztónak tartja az Ukrajnában élő magyar közösség helyzetét.

Elvárják ugyanakkor, hogy a kijelentéseket konkrét lépések kövessék a jogsértések ügyében,

és azt, hogy az ukrán hatóságokon számon kérjék a társulási egyezményben az uniónak tett kötelezettségvállalásaikat.