Meddig tarthat az orosz-ukrán háború?

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, ukrán katona, tank, hadsereg, Lugansk
Ukrainian servicemen gesture as they ride on tanks towards the front line with Russian forces in the Lugansk region of Ukraine on February 25, 2022. - Ukrainian forces fought off Russian troops in the capital Kyiv on the second day of a conflict that has claimed dozens of lives, as the EU approved sanctions targeting President Vladimir Putin. Small arms fire and explosions were heard in the city's northern district of Obolonsky as what appeared to be an advance party of Russia's invasion force left a trail of destruction. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Sokat elmond a két hadsereg közti különbségről, hogy az orosz katonai költségvetés több mint százszorosa az ukránénak. A felek légierején is jól látszanak a különbségek: egyértelműen Oroszország rendelkezik több, modernebb harceszközzel, több repült órával, tapasztaltabb pilótákkal. A szárazföldi erőket összehasonlítva ugyanerre a következtetésre juthatunk - mondta Fónyi Dániel az Ukrajnában zajló háborúról az Origónak. A Századvég kül-és biztonságpolitikai szakértője szerint Oroszország katonai eszközökkel akarja elérni a céljait, miközben az ukrán hazaszeretet ellenáll az oroszoknak, ugyanakkor egyik félnek sem érdeke a háború elhúzódása.
Vágólapra másolva!

Péntek éjjel is folytatódtak a harcok Ukrajna területén: az orosz csapatok benyomultak Kijevbe, Zelenszkij elnök szerint Ukrajna magára maradt. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Az oroszok egyre mélyebben nyomulnak be Ukrajnába Forrás: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Lényeges fölényben van az orosz fél

minderről már Fónyi Dániel beszélt az Origónak. A Századvég kül- és biztonságpolitikai szakértője szerint sokat elmond a felek közti különbségről, hogy az orosz védelmi költségvetés több mint százszorosa az ukránénak. Például a felek légierején is jól látszanak a különbségek: egyértelműen Oroszország rendelkezik több, modernebb harceszközzel, több repült órával, tapasztaltabb pilótákkal. A szárazföldi erőket összehasonlítva ugyanerre a következtetésre juthatunk.

Fónyis szerint az orosz katonai tapasztalatok még úgy is széleskörűbbek, hogy az elmúlt években az ukrán fél is bőven szerzett tapasztalatot az oroszokkal szemben, kiképzett, tapasztalt tartalékosok állnak rendelkezésére.

Az orosz felet segíti még a kezdeményezés ereje is, miközben ukrán oldalon a haza védelmét lehet megemlíteni - tette hozzá.

Senkinek sem érdeke a háború elhúzódása Forrás: AFP/Sergei Supinsky

A Nyugat nem avatkozik be

A szakértő szerint az elmúlt hónapok hadgyakorlatai megfelelően előkészítették az eseményeket.

Az orosz elnök nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz hadi tevékenység az orosz nukleáris védőernyő égisze alatt zajlik. Az oroszok célja az ukrán haderő megsemmisítése, az ország káoszba döntése. Ezt támogatja az eddigi hadi tevékenység, a repterek elfoglalása, a nagyobb városok körbezárása, elvágása és támadása. Fontos megemlíteni, hogy Oroszország komoly katonai hatalom, gazdasági eszközök híján katonai erővel tudja csak a számára kedvezőtlen folyamatokat alakítani, a befolyási övezetét kiterjeszteni. Ennek vagyunk tanúi most - mondta.

Az ukrán elnök péntek reggeli nyilatkozatai is ezt erősítik meg. Azt látjuk, hogy minél jobban elhúzódik ez a háború, annál nagyobb veszteségeket kell Ukrajnának elszenvednie, annál nehezebb lesz a békekötés. Véleménye szerint a feleknek minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülnie, és békés megoldást szorgalmazva a konfliktus katonai szakaszát mielőbb vissza kell terelniük a diplomáciai szakaszba.

Csak a tárgyalásos rendezés lehet a megoldás Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Jönnek a tárgyalások?

Fónyi szerint nehéz megjósolni a jövőt. Egy biztos, Oroszország katonai eszközökkel akarja elérni a céljait, miközben az ukrán hazaszeretet ellenáll az oroszoknak.

Egy elhúzódó háborúnak ukrán oldalon a civil lakosság lenne a legnagyobb vesztese, míg a villámháború lelassulása az orosz oldalon is komoly gazdasági károkkal járna. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy péntek délután mindkét fél szóba hozta a tárgyalás lehetőségét. Rövid és hosszú távon is csak ez lehet a megoldás - zárta az elemző.