Újabb román katona halt meg pénteken gyakorlatozás közben - erősítette meg a bukaresti védelmi minisztérium. A férfi tizennégy éve szolgált a román hadseregben.

A baleset a kelet-romániai Smardan lőtéren történt egy éleslövészet nélküli, tankvezetési gyakorlat során, amikor a manőverezést irányító katona beszorult a mozgásba lendült harci jármű és egy oldalfal közé. A 35 éves őrmester olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínre érkező mentősök már nem tudtak segíteni rajta.

Nicolae Ciuca miniszterelnök részvétét fejezte ki a család iránt, aki szerint kiképzési rutingyakorlat torkollott tragédiába.

Az iraki és afganisztáni hadszíntereket megjárt tartalékos tábornagy 14 éve szolgált a román hadseregben hivatásos katonaként. Két hete, ugyancsak Dobrudzsában, kettős balesetben vesztette el nyolc katonáját a román hadsereg, amikor lezuhant a légierő egyik MiG-21 Lancer típusú vadászgépe. Nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, a fedélzetén lévők katonák közül senki sem élte túl a balesetet.