Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztonságban van - videó

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. november 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az EY (Ernst & Young) beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. november 25-én. A multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat globális szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten, ahova 2024 végéig ötszáz munkavállaló felvételét tervezik. Ezzel összefüggésben a cég képzési programot hajt végre 767 millió forint értékben, amelyet az állam 384 millió forinttal támogat. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Innentől kezdve a nukleáris fűtőanyagokat repülőn keresztül, Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Szlovákia útvonalon fogják Magyarország területére szállítani - jelentette be Brüsszelben Szijjártó Péter. 
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter azzal kezdte, hogy Magyarország minden olyan szankciót ellenez, amely az ország energiabiztonságát sodorná veszélybe, magyarán nem szankcionálhatjuk az orosz olajat és földgázt. Van azonban egy másik, a kormány által eddig kevesebb alkalommal kiemelt kérdés, a paksi atomerőmű kérdése, amelynek kapcsán Szijjártó Péter is kiemelte, hogy a magyar villamos energia közel felét termeli, és az egyik legkörnyezetbarátabb energiaforrásnak tekinthető.

A külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy a paksi atomerőműhöz szükséges nukleáris fűtőelemeket is Oroszországból szerezzük, amelyek eddig vasúti útvonalon érkeztek Magyarországra, méghozzá Ukrajnán keresztül. Ez azonban a háború miatt értelemszerűen ellehetetlenül, ezért alternatív szállítási útvonalban kellett megállapodni az oroszokkal, amely Szijjártó beszámolója szerint sikerült is, és meg is történt az első sikeres szállítás.

Szijjártó Péter fontos bejelentést tett Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A külügyminiszter ugyanis közölte, hogy innentől kezdve a nukleáris fűtőanyagokat repülőn keresztül, Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Szlovákia útvonalon fogják Magyarország területére szállítani. Szijjártó pedig azt is bejelentette, hogy megtörtént az első sikeres szállítás ezen az útvonalon, szerda délelőtt a pápai reptéren landolt az első orosz gép. A külügyminiszter közölte: Magyarországnak vörös vonalat képeznek a nukleáris energiára vonatkozó szankciók, nem fognak ilyenbe beleegyezni.