Az újabb törökországi földrengés is több ember halálát követelte

Hatay, 6,4-es erősségű földrengés, Törökország,
Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Hatayban
Vágólapra másolva!
A mentők továbbra is a romok alatt rekedt emberek után kutatnak Törökországban, ráadásul egy újabb földrengés rázta meg az országot. A mostani földrengésben hat ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt hétfő este 6 óra körül 6,4 erősségűre becsült földrengés rázta meg Törökországot. A rengés érezhető volt Cipruson, Libanonban és Szíriában is. Majd ezt követően Hatay Samandağ kerületében történt egy újabb 5,8-as erősségű földrengés is.

A 6,4-es erősségű rengés Antakya városának közelében, a szíriai határ közelében történt, ahol február 6-án mindkét országban hatalmas rengések pusztítottak.

A korábbi rengések 44 000 ember halálát okozták Törökországban és Szíriában, és több tízezren váltak hajléktalanná.

Túlélők után kutatnak egy összeomlott ház romjai között Hatay-ban Forrás: MTI/AP/Ugur Yildirim

A török katasztrófavédelmi ügynökség szerint a 6,4-es erősségű földrengés helyi idő szerint 20:04-kor (17:04 GMT) következett be, 10 kilométeres mélységben.

Ezt három perccel később egy 5,8-as erősségű utórengés követte, majd 31 további utórengés. Utóbbiak a jelentések szerint nem voltak olyan súlyosak.

Dr. Fahrettin Koca egészségügyi miniszter elmondta, hogy 294 ember sérült meg,

közülük 18 ember súlyos állapotban van.

Úgy vélik, hogy a halálos áldozatok száma ezúttal viszonylag alacsony volt, mert a földrengés egy olyan területen történt, amely a február 6-i rengés után nagyrészt üres volt.

Mentőautóhoz visznek egy megsérült fiút Hatay-ban Forrás: MTI/AP/DIA/Ugur Yildirim

Az Antakya városából érkező jelentések félelemről és pánikról számoltak be. Mentőautók és mentőcsapatok próbálták elérni a legsúlyosabban érintett területeket, ahol a megrongálódott épületek falai összeomlottak.

Adana városában a legutóbbi földrengés az embereket egy röplabdaközpontba terelte, amelyet az első földrengés után mentőközponttá alakítottak át.

A hatóságok a BBC-nek elmondták, hogy szerintük akár 600 ember is érkezhetett az éjszaka folyamán, hogy egy stabil épületet keressenek, ahol menedékre találhatnak és biztonságban lehetnek.

Szíriában mintegy 470 sérültet vittek kórházba a hétfői rengések után,

amelyeket a jelentések szerint Egyiptomban és Libanonban is éreztek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfői törökországi látogatásán 100 millió dollár (kb. 35 milliárd forint) humanitárius segélyt jelentett be, és kijelentette, hogy Amerika

Ez egyike azon országoknak, amelyek az első földrengés után felajánlották segítségüket.

A mentési munkálatokat két terület kivételével nemrégiben leállították, és a remény, hogy az embereket élve találják meg, gyorsan elszállt.