Szijjártó Péter: Szeretnénk elkerülni, hogy Kína-ellenes blokká váljon az Európai Unió

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2023. február 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés ukrajnai háború miatti rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 23-án. Oroszország 2022. február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
A magyar kormány szeretné elkerülni, hogy Kína-ellenes blokká váljon az Európai Unió, rendszerszintű versengés helyett stratégiai együttműködésre kellene törekedni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében tudatta, hogy napirenden van az EU és Kína közötti kapcsolatok jövője is. Ennek kapcsán leszögezte, hogy bár vannak erre külső és belső törekvések, Magyarország mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az Európai Unió valamiféle Kína-ellenes blokká váljon.

- fogalmazott.

Majd kiemelte, hogy a két fél gazdasága nagyon szorosan kötődik egymáshoz, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 860 milliárd euró volt, és ennek a 46 százalékát Németország, Franciaország és Olaszország adta.

- mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

Kína bruttó hazai terméke (GDP) már magasabb, mint az EU-é.

Mint mondta, 2010-ben Kína részesedése a világ GDP-jéből még csak 9 százalék volt, míg az EU-é 22 százalék, mára azonban fordult a helyzet, és Kínáé 18, az EU-é pedig 17 százalék.

Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy hiába is követelnék a nyugat-európai országok a kínai és az európai gazdaság szétszakítását, ugyanis a kontinens gazdasági jövőjét alapvetően meghatározó autóiparban egyértelmű munkamegosztás jött létre Kelet és Nyugat között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Aláhúzta: a nyugati vállalatok gyártják az elektromos autókat, a keleti cégek pedig a hozzájuk szükséges akkumulátorokat, és egyik sem megy a másik nélkül.

- jelentette ki.

A miniszter ezt követően közölte, hogy Magyarország fontos találkozási pontjává vált az ágazat keleti és nyugati vállalatainak, ami garancia a hosszú távú gazdasági növekedés fenntartására.

- összegzett.