Itt a Wagner-lázadás vizsgálatának eredménye

PRIGOZSIN, Jevgenyij, Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái az ukrajnai orosz katonai műveleteket irányító központ előtt Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Lezárta a nyomozást az orosz nemzetbiztonsági szolgálat, az FSZB a szombati puccskísérlet kapcsán, számolt be róla kedden a TASZSZ orosz hírügynökség. Jevgenyij Prigozsin a Wagner magánhadsereg vezetője péntek éjjel jelentette be, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést, csapatai szombat reggelre bevonultak Rostov-on-Don városába, és megindultak Moszkva felé. Vlagyimir Putyin hétfőn rendkívüli beszédében azt mondta, a lázadás alatt az ő utasítására születtek döntések, amelyek célja az volt, hogy elkerüljék a vérontást. Prigozsin egy hosszú hangüzenetben reagálva magyarázkodott.
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport fegyveres lázadásának ügyében az orosz FSZB által június 23-án indított nyomozást kedden megszüntették a bűncselekmények megszűnése miatt, közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség kedden az orosz biztonsági szolgálatra (FSZB) hivatkozva.

„Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat vizsgálati osztálya által június 23-án a büntető törvénykönyv 279. cikke alapján fegyveres lázadás miatt indított büntetőeljárás vizsgálata során megállapították, hogy annak résztvevői június 24-én beszüntették a bűncselekmény elkövetésére közvetlenül irányuló cselekményeiket. Erre és más, a nyomozás szempontjából lényeges körülményekre tekintettel a nyomozó szerv június 27-én határozatot hozott a büntetőeljárás megszüntetéséről” – indokolt az FSZB.

Az orosz védelmi minisztérium szintén kedden arról számolt be, hogy

a Wagner-csoport nehézgépjárműveit a fegyveres erők egységeinek adják át.

"Előkészületek folynak a Wagner PMC nehéz haditechnikai eszközeinek átadására az Orosz Fegyveres Erők aktív egységeinek" - áll a minisztérium közleményben.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója pénteken este egy feldúlt videóban bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Felhívásában arra kérte a Wagner-zsoldosokat és az orosz katonákat, hogy csatlakozzanak az ügyéhez. Június 24-én éjjel a Wagner-csoport harcosai elfoglalták az orosz Déli Katonai Körzet központját Rosztov-na-Donuban, és a zsoldoshadsereg konvoja megindult Moszkva felé.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a "wagneristák" akcióit bűnös kalandnak nevezte, Prigozsin ellen fegyveres felkelés szervezése miatt büntetőeljárás indult, és terrorellenes műveletet hirdettek Moszkvában, a moszkvai régióban és a voronyezsi régióban, a feltételezett haditechnikai felszerelésekkel megindult konvoj útvonala mentén fekvő régiókban.

A terrorellenes intézkedések miatt bevezetett korlátozásokat azóta feloldották.

Szombaton a Wagner-csoport puccskísérletének rendezése érdekében Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megbeszélést folytatott a Wagner vezérével, Jevgenyij Prigozsinnal, és az a megállapodás született, hogy a zsoldossereg konvoja visszafordul, Prigozsin pedig Fehéroroszországba távozik.

Az orosz elnök hétfő este ismét reagált a történtekre. Az orosz néphez intézett televíziós beszédében elmondta, hogy a lázadás alatt azt javasolta, hogy a Wagner-harcosok kössenek szerződést a védelmi minisztériummal és térjenek haza, vagy pedig menjenek Fehéroroszországba.

– hangsúlyozta az elnök, majd megjegyezte, hogy a lázadás szervezői azzal, hogy elárulták az országot, elárulták azokat is, akik velük voltak. Végül ők is belátták, hogy rossz úton jártak. Hozzátette, a fegyveres lázadást mindenképpen leverték volna, és megjegyezte: "a Wagner-harcosok túlnyomó többsége olyan hazafi, akiket rossz célokra használtak fel." Mint mondta, a lázadók az ellenség kezére játszottak.

Az eredmény testvérgyilkosság, amit Oroszország ellenségei akartak: mind a kijevi neonácik, mind nyugati pártfogóik és mindenféle nemzetárulók. Azt akarták, hogy orosz katonák öljék egymást. Azt akarták, hogy katonák és civilek haljanak meg. Azt akarták, hogy Oroszország végül veszítsen, és társadalmunk kettészakadjon, véres belharcokba fulladjon

– hangsúlyozta az államfő, aki mindemellett köszönetet mondott az oroszoknak kitartásukért, egységükért és hazaszeretetükért, ami megmutatta, hogy minden zsarolás és felbujtás kudarcra van ítélve.

Vlagyimir Putyin azt is megígérte, hogy aki szeretne, az aláírhatja még azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy a védelmi minisztérium alá tartozzon. Emlékezetes, ez volt az a dokumentum, amit a Wagner-csoport vezére, Prigozsin elutasított, és szakértők szerint ez volt az a gyújtópont, ami elindította a konfliktust.

A puccskísérlet bukása óta először szólalt meg a Wagner vezére is. Jevgenyij Prigozsin egy hosszabb hangüzenetben reagált Vlagyimir Putyin szavaira.

"Egy igazságtalanság miatt kezdtünk menetelésbe.

– magyarázkodott Prigozsin a 11 perces hangfelvételen, utalva az erőit ért állítólagos támadásra, amelyért az orosz hadsereget okolja.

Közben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte, hogy az oroszországi események közepette parancsot adott az ország fegyveres erőinek teljes harckészültségbe állítására.

- mondta Lukasenko azon az ünnepségen, amelyen az ország biztonsági szerveinek munkatársait tüntette ki. Úgy fogalmazott, "a történelmünk emlékeztet, a fehéroroszok tudják, hogyan kell megvédeni a földjüket. Erősebbek voltunk és leszünk minden kihívásnál" - hangsúlyozta.