Szupertájfun pusztít a Fülöp-szigeteken, egy ember meghalt

Vágólapra másolva!
Egy halálos áldozata van eddig a Doksuri tájfunnak, amely szerdán viharos széllel és özönvízszerű esővel érte el a Fülöp-szigetek északi partvidékét. A vihar miatt több ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül.
Vágólapra másolva!

Az óránkénti 175 kilométeres sebességű szél miatt a veszélyeztetett településeken sok embert kellett biztonságba helyezni.

A katasztrófavédelmi hivatal közlése szerint egy halálos áldozatról értesültek eddig, az illető megfulladt Rizal tartományban.

Több mint négyezer utas ragadt az ország kikötőiben, miután fel kellett függeszteni a tengeri hajózást - közölte a parti őrség.

A kínai meteorológiai szolgálat szupertájfunnak minősítette a trópusi vihart, amelynek kiterjedése 900 kilométer. A tájfun a jelentések szerint erősödik, és Tajvan, valamint a kínai szárazföld felé halad.

A tajvani meteorológiai szolgálat azt jelentette, hogy a tájfun magja a szigethez közeledve lelassult.
A Doksuri már a második tájfun lehet, amely alig két héten belül eléri a kínai szárazföldet, miután július 17-én Kuangtungban a Talim tájfun pusztított.

A tajvani hatóságok figyelmeztetést adtak ki több déli régióra és városra, köztük Kaohsziung kikötővárosra. Tajvan déli és keleti részén több mint háromszáz embert evakuáltak a közelgő vihar miatt.

Tajvanon számos repülőjáratot és kompjáratot töröltek, és a vasúti közlekedés is szünetel a keleti és déli régió között.

Kínában szintén leállt a vasúti közlekedés a déli és keleti partvidék nagyvárosai között, például Sencsen, Kanton és Hangcsou között.

A kínai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Doksuri óránként 10-15 kilométeres sebességgel északnyugati irányba halad, és csütörtök reggelre érkezhet a Dél-kínai-tenger északkeleti részébe.

Kínában, ahol péntek reggelre várják a tájfun érkezését, II. fokozatúra emelték a tájfun miatt a riasztási szintet. A meteorológia szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy óvatosságból tartalékoljon élelmet és gyertyát, valamint minden egyéb szükséges felszerelést.

Júliusban világszerte rekordhőmérsékleteket mértek. A globális felmelegedés hatása a tudósok szerint az is, hogy a viharok szélsőségesebbekké, pusztítóbbakká válnak.