Véres háborút robbantottak ki Svédországban a migránsbandák

Fegyveres svéd rendőrök a nyugat-svédországi Trollhaettanban
Vágólapra másolva!
Beteljesedett Svédországban az a forgatókönyv, amelyre sokan figyelmeztettek már évekkel ezelőtt: a bevándorlók integrációjának kudarca mára migránsbandák közötti erőszakba, a bűnözés robbanásába torkollott, és mára már a békés svéd állampolgárok élete is veszélyben forog: az elmúlt hetekben legkevesebb 11 súlyos erőszakos, fegyveres bűncselekmény történt, közülük számos halállal végződött, 13-15 év közötti gyerekeket is lelőttek. A svéd rendőrfőnök kétségbeesett sajtótájékoztatót tartott. Jellemző, hogy a bandavezérek közül többet nem is a svéd, hanem a török rendőrség tartóztatott le. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szeptember végén bejelentette, a svéd hadsereg hamarosan segíteni fogja a rendőrség munkáját a skandináv országot sújtó példátlan migránsbűnözési hullám felszámolásában. Mint többször elmondtuk: a NATO-felvételért harcoló Svédországban egy videóban – többek között a Soros-pénzen tartott Gulyás Márton szónoklatával – szidta a magyar közállapotokat...
Vágólapra másolva!

Miközben Svédországban a befogadás „kultúráját" igyekeznek propagálni egyes politikai hangadók, súlyos közbiztonsági problémákkal kénytelenek együtt élni a helyiek már évek óta. A migránsok befogadása az országban mintegy 20 esztendeje kezdődött - úgy tűnik, ennyi idő kellett hozzá, hogy a puskaporos hordó felrobbanjon.

Az országban párhuzamos társadalmak és bűnözői csoportok alakultak ki az évtizedek alatt.

A békés lakosság feje fölött időről időre összecsapnak az iszlamista migránscsoportok.

A mostani erőszakos terrorsorozat egyik előjele volt, amikor 2022-ben a zavargások során több mint 100 rendőr sérült meg Svédországban. Összesen 391 lövöldözéses bűneset történt az országban abban az évben, ebből 62 halálos kimenetelű – ez a szám az előző évben „még csak" 45 volt.

Rettegnek a svédek

Anders Thornberg országos rendőrkapitány szerint

a svéd állampolgárok félelemben élnek az elmúlt napok gyilkosság-sorozata és robbantási hullámai után.

Mindezek hátterében migránsbandák között kirobbant háborúk állnak. Ezek az illegális csoportosulások fegyver- és kábítószer-kereskedelemből nyerészkednek, és hosszú évek óta konfliktusban állnak egymással.

A rendőrfőnök szerdai sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az elmúlt napokban több 13 és 15 év közötti fiatalt öltek meg (lőttek fejbe) Uppsalában és Stockholmban. Az egyik bűnöző édesanyját az otthonában végezték ki (így álltak bosszút a fián), egy ártatlan fiatalembert pedig munkába menet lőttek le a lépcsőházban, mert összetévesztették egy bűnözővel. Egy 20 éves férfit Stockholm központjában, az utcán gyilkoltak meg. Az elmúlt egy hét mérlege legkevesebb 11 erőszakos bűncselekmény, amelyek nagy része halálos kimenetelű volt.

A rendőrfőnök beismerte, hogy az elkövetők többsége „külföldi származású", ám nemzetiséget nem említett.

Thornberg szerint „a polgárok félnek, a bizonytalanság egyre nő", annak ellenére is, hogy az országban az erőszakhullám miatt megemelték a terrorkészültségi szintet.

A svéd kormány most fogadkozik, hogy új jogszabályokat vezet be a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében, amelyben – az igazságügyi tárca jelentése szerint – mintegy 30 ezer bűnöző érintett. A miniszter, Gunnar Strömmer sem tudja szépíteni a helyzetet, csütörtökön kijelentette, hogy

drámaian megugrott a lőfegyverrel elkövetett erőszakos esetek száma, „Svédország rendkívül súlyos helyzetben van".

A gyilkosságoknak és a leszámolásoknak a sajtó beszámolói szerint általában számos szemtanúja volt, ám – érthető okokból – csak nagyon kevesen mernek vallomást tenni. Személyes beszámolók szerint vannak olyan városrészek Stockholmban, Göteborgban vagy Malmöben, ahol a lakók már azt is megfontolják, hogy elmenjenek-e bevásárolni. Már nincsenek jobb vagy rosszabb kerületek: a jómódú családok által lakott részeken is ugyanúgy elharapódzott a terror. A rendőrség több esetben is azt nyilatkozta, hogy

gyanúsítottak egyelőre nincsenek.

Fegyveres svéd rendőrök a nyugat-svédországi Trollhaettanban (Illusztráció) Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Bjorn Larsson Rosvall

Bevonják a svéd hadsereget is

A svéd hadsereg hamarosan segíteni fogja a rendőrség munkáját a skandináv országot sújtó példátlan migránsbűnözési hullám felszámolásában - jelentette be szeptember végén Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. A kabinet csütörtökön terjeszti be javaslatait a fegyveres erők és a rendőrség együttműködésének módjáról.

A miniszterelnök az egyeztetést követően azt mondta, a rendőrség nem képes egyedül elvégezni az összes feladatot,

a svéd hadsereg, amely az ukrajnai háború miatt már most is készenlétben van, a hatályos törvényi kereteken belül leginkább bombákkal kapcsolatos szaktudással, helikopteres logisztikával és elemzésekkel támogathatná a rendőrök munkáját.

Noha Anders Thornberg országos rendőrfőkapitány korábbi nyilatkozatában leszögezte, hogy a fegyveres erők nem közvetlenül vesznek részt a rendvédelmi feladatok ellátásában, a hadsereg bármiféle bevonása a bűnüldözésbe nagyon szokatlan lépésnek minősül Svédországban, ahol

csak szeptemberben 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának.

A svédek élen jártak a migránsok befogadásában

Svédországban az elmúlt két évtizedben megduplázódott a „külföldön született" lakosság száma. 2022-ben elérte a kétmillió főt, ami teljes a lakosság egyötödét jelenti. A 2015-ös migrációs válság idején (amely után Magyarország életbe léptette a határzárat) a svédek 160 ezer bevándorlót, többségükben szíriaiakat fogadtak be, többet, mint bármely másik uniós ország. Az ország később szigorított a befogadás szabályain, ekkor az Amnesty International emberi jogi szervezet bírálta az intézkedést.

Tavaly már 90 robbantásos merénylet és 101 merényletkísérlet történt a svéd rendőrség adatai szerint, idén már most 100 fölött jár a robbantások száma.

Egyre közelebb jön az erőszak

Úgy tűnik, hogy a migránsbandák egymás elleni harca nem áll meg az őket feltétel nélkül befogadó államok határain belül, már a szomszédunkban jár. Mint ismeretes, pénteken este a szerbiai Szabadka központjában, egy áruház forgalmas parkolójában lőttek egymásra az illegális bevándorlók, egyikük bele is halt a sérüléseibe. Az esetnek számos helybéli szemtanúja is volt, csak a szerencsén múlott, hogy senki nem sérült meg közülük.