Csökkenő növekedés, magas infláció Németországban

nyugdíjas, nyugdíj, pénz, infláció, bolt, forint, rezsi
Vágólapra másolva!
A német statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a feldolgozóipari ágazatban az új rendelések 3,9 százalékkal meghaladták a júliusiakat. Korábban ez a mutató 11,3 százalékos csökkenést jegyeztett. Emiatt az elemzői várakozások csak 1,8 százalékos növekedést jósoltak.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az augusztusi növekedéshez jórészt az adatfeldolgozó berendezések, valamint az elektronikai és optikai termékek iránti kereslet növekedése járult hozzá. Ami azért érdekes, mert globális fellendülés ezen termékek iránt nem igen mutatkozik.

A belföldi rendelések 4 százalékkal haladták meg a júliusit. A külföldi rendelések 3,9 százalékkal nőttek, ezen belül az eurózónából és az eurózónán kívüli rendelések egyaránt 3,9 százalékkal bővültek.

A beruházási javak új megrendelései 0,1 százalékkal, a köztes termékeké 9,3 százalékkal, a fogyasztási cikkeké 8,8 százalékkal nőttek – utóbbi adat a kiskereskedelem fellendülését vetíti előre.

Tavaly augusztushoz viszonyítva 4,2 százalékkal csökkentek a naptárhatástól megtisztított új megrendelések augusztusban a júliusi 10,5 százalékos esés után.

Eközben öt német gazdasági intézet őszi közös előrejelzése szerint a németországi bruttó hazai termék (GDP) 2023-ban 0,6 százalékkal fog csökkenni, mivel az emelkedő kamatok megviselik a gazdaságot, a magas infláció pedig csökkenti a fogyasztást. Az intézetek tavaszi közös prognózisukban még 0,3 százalékos növekedést jeleztek az idei évre.