Trágárkodva tombol, borzalmas idegállapotban Zelenszkij - videó

Volodimir Zelenszkij portré
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Nem vagyunk hajlandóak odaadni a szabadságunkat Putyinnak, ennek a kib****t terroristának! - fogalmazott az ukrán elnök élő adásban egy amerikai televízióban.
Vágólapra másolva!

Interjút készített Volodimir Zelenszkijjel az NBC News amerikai csatorna, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. Mint írják, a riporter kérdésére válaszolva az ukrán elnök kijelentette, hogy „bár tele van energiával” és „erősnek érzi magát”,

ez nem azt jelenti, hogy harcolni akar egy egész életen át.

Majd arról őrjöngött, hogy, idézzük,

Zelenszkij végül azzal zárta a gondolatmenetét, hogy „Ennyi. Ez az, amiét harcolunk”.

Látva az ukrán ellentámadás sikertelenségét és a nyugati támogatók megingását, Zelenszkij egyre többször veszíti el a fejét. Hozzá közel álló források szerint borzalmas idegállapotban van. A Time magazinnak nyilatkozott az ukrán elnök belső körének egyik tagja, aki elmondta, hogy Zelenszkij elárulva érzi magát nyugati szövetségesei által, és

őrjöngve szidja embereinek az amerikaiakat, akik nem biztosítottak neki elegendő eszközt a háború megnyeréséhez, csupán a túléléshez.

Arról is szó esett, hogy ennek ellenére Zelenszkij meggyőződése nem változott. A harctéren a közelmúltban elszenvedett kudarcok ellenére nem szándékozik feladni a harcot, és nem is akar semmiféle békéért folyamodni. Éppen ellenkezőleg,

az Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan formát öltött, amely aggasztja néhány tanácsadóját, az ukrán elnök megingathatatlan, már-már messianisztikus – vagyis gyakorlatilag megőrült. „Becsapja magát" – mondta egyik legközelebbi segítője.

Kínos módon a minap még az ukrán fegyveres erők főparancsnokának is ellentmondott, eszelősen bizonygatva, hogy nem kudarcos az ellentámadás.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a The Economist magazinban Valerij Zaluzsnij főparancsnok által közölt cikket kommentálva, miszerint a frontvonalon patthelyzet alakult ki, Zelenszkij azt mondta, hogy a helyzet nem patthelyzet. Az ő szavai szerint:

Zelenszkij rossz idegállapotára utalhat az is, ahogy nemrég egyik legfőbb támogatójának, Lengyelországnak is nekiment az ukrán gabona importjának betiltása miatt. Akkor dühöngve úgy fogalmazott:

Az ukrán elnök szerint az ilyen országok "valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára".

De indulatos X-bejegyezésben esett neki a NATO-nak is még júliusban a NATO-csúcson, amikor a tagországok úgy döntöttek, Ukrajna még nem áll készen a csatlakozásra.

– írta az ukrán elnök, és abszurdnak nevezte, hogy nincs konkrét ütemterv Kijev csatlakozására.