Lassan egy hete 46 Celsius-fok fölötti hőség van Las Vegasban

Vágólapra másolva!
Az amerikai Las Vegasban már ötödik napja 46 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mérnek, a kánikula az előrejelzések szerint a hét végén is fennmarad, és várhatóan az Egyesült Államok nagy részét sújtani fogja.
Vágólapra másolva!

A Harry Reid Nemzetközi Repülőtéren mértek 46,1 Celsius-fokot helyi idő szerint szerdán, egymást követően már az ötödik napon. 

Még sivatagi mércével is csaknem példa nélkülinek tekinthető ez az elhúzódó szélsőséges hőség, amely Nevada állam legnagyobb városában tapasztalható. 

hőség
Aki teheti, a városi szökőkutakban hűsöl
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Las Vegasban június 1-je óta már 16 hőségrekord dőlt meg, és még július felénél sem járunk

- mutatott rá Morgan Stessman meteorológus. 

Vasárnap dőlt meg a városban valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekord 48,8 Celsius-fokkal, a korábbi rekord 47,2 Celsius-fok volt.

Idén már legkevesebb kilenc ember halálát okozta a szélsőséges hőhullám a Las Vegast is magában foglaló Clark megyében. 

Egészségügyi tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy akár középkorú, látszólag teljesen egészséges emberek is kaphatnak hőgutát a mostani kánikulában.

Extreme temperatures in Death Valley, California
Hőség a Death Valley-ban
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az Egyesült Államokban több mint 142 millió ember lakóhelyén hirdettek hőségriadót, többnyire nyugati szövetségi államokban. 

A szélsőséges forróság miatt nagy területeken kiszáradt a növényzet, ami elősegíti a bozóttüzek kialakulását. Oregon állam északi részén és Kaliforniában is több helyen küzdenek bozót- és erdőtüzekkel a tűzoltók.

Egy motoros, aki egy csapat motorostársával együtt utazott, szombaton meghalt a hőségben a Death Valley Nemzeti Parkban. Az Egyesült Államok nagy részén továbbra is pokoli hőség tombol.

Kaliforniában San Franciscótól 150 kilométerre keletre kellett többeket kitelepíteni erdőtüzek miatt Copperopolis kistelepülésen. Az állam más térségeiben is erdőtüzekkel küzdenek a tűzoltók.

A szövetségi hivatalok összegzése szerint az év eddig eltelt időszakában már csaknem 8500 négyzetkilométer területen pusztított erdőtűz az Egyesült Államokban, ami jóval meghaladja a 10 éves átlagot.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, óriási erdőtüzek pusztítottak Los Angeles mellett, több mint 12 ezer hektárt perzseltek fel a lángok. Arról is írtunk, hogy hol-mire számíthat, aki most megy nyaralni: Erdőtüzek, hőhullámok, természeti csapások. Korábban beszámoltunk arról, hogy Görögországot is hatalmas hőség és tűzvészek sújtják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!