Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

20.10 |

Több tízezer emberhez még mindig nem tudtak eljutni a mentőcsapatok

A mentőcsapatok azon küzdenek, hogy megközelítsenek több ezer embert, akik az északkelet-japáni Tohuku régióban rekedtek. A Mijagi prefektúra három városában összesen majdnem tízezer ember várja a segítséget. Fukusima tartományban, Souma városban a mentőcsapatok még mindig nem tudtak eljutni a helyi lakosokhoz, akik a házaikban rekedtek, mert az utcákat elöntötte a víz.

19.50 |

Kétszázan bújtak meg az onogawai atomerőműnél

A nukleáris sugárzást figyelő World Nuclear News szerint az onagawai atomerőművet erőteljesen sújtotta a cunami és körülbelül kétszáz túlélő az erőmű irodaépületében talált menedéket. A sugárzási szint normális. Közben az osztrák környezetvédelmi miniszter közölte, szeretné elérni, hogy Európa összes erőművében végezzenek úgynevezett stressztesztet, amelyből kiderülhet, hogy az atomerőművek kibírnának-e egy földrengést.
19.32 |

Már hét magyart keresnek Japánban

Egy öttagú családot és további két magyar állampolgárt keres a tokiói magyar nagykövetség Japánban. A külügyi szóvivő közölte, hogy közülük senki nem tartózkodott a földrengés sújtotta térségben. Pataki Eszter elmondta az MTI-nek, hogy azokkal a magyarokkal, köztük diákokkal, akik a természeti csapás sújtotta területen élnek, sikerült kapcsolatot teremteni.

19.22 |

Százmilliárd dollárnál is több lehet a kár

Az AIR Worldwide biztosítási kockázatelemző intézet azzal számol, hogy jelenleg 14,5 és 34,6 milliárd dollár között lehet a biztosított tulajdonért kifizetendő kártérítés Japánban, de a beérkező újabb információk ezt az összeget egyre növelik. A becslés azonban kizárólag a földrengés következményeire vonatkozik, a szökőár okozta károkra nem. Egy másik amerikai cég, az Eqecat azonban százmilliárd dollárnál is nagyobb kárt jósol, ugyanis a társaság számolt az utórezgések, valamint az ipari termelés kiesésének a hatásával is.

19.00 |

Tudósok szerint nem több a földrengés, mint régebben

Az utóbbi időszakban többek közt Új-Zélandon, Chilében és a napokban Japánban tapasztalt katasztrófák sorozata puszta véletlen a német geológiai kutatóintézet (GFZ) szerint. "A Föld geodinamikailag nem aktívabb, mint korábban" - jelentette ki Birger Lühr geofizikus, hozzátéve, hogy a földmozgásokat hozzávetőleg száz éve mérik, a rengések gyakorisága azóta statisztikailag változatlan.

A kutató szerint manapság sokkal inkább bekerül a köztudatba egy-egy földrengés híre, ez a növekvő világnépességgel és a megapoliszok kiterjedésével áll összefüggésben. A néptelen területeken ugyanúgy mozog a föld - hívta fel a figyelmet a geofizikus -, "de ezt alig veszik észre, és nincs is hírértéke" - magyarázta.

18.40 |

Hiba az egyik atomreaktor hűtőrendszerében

A Japán Atomerőmű Társaság szóvivője közölte, hogy a cunami után tönkrement a Tokai atomerőművet hűtő rendszer egyik szivattyúja. A hűtőrendszer és a két másik szivattyú azonban továbbra is jól működik, a reaktor hőmérséklete lassan csökken.

17.51 |

Áramszünetre készülnek Tokióban és környékén

A BBC egy helyi lakosra hivatkozva azt írja, hogy kikapcsolják az áramot Tokióban és a környező városokban. A tokiói nő azt mondta, próbáltak gyertyát és palackozott vizet venni a boltokban, de minden elfogyott, ezért vizet melegítenek, és előre főznek, hogy tudjanak mit enni adni a gyermekeknek.

Az [origo] egyik olvasója azt írta, hogy nem kapcsolják ki az áramot Tokióban, de hétfőtől mindennap háromórás áramszünet lesz a metropoliszban és környékén. A Tokiótól 30 percre lévő Chiba prefektúrában élő olvasónk szerint Tokióban nem állt meg az élet, a metrók ritkábban ugyan, de járnak. A benzinkutakon  nincs benzin, az üzletek panganak, főleg a víz és a kenyér hiánycikk - írta olvasónk.

17.39 |

Egyes fokozatú radioaktív készültség az Onagava erőműnél

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közölte, hogy a legalacsonyabb, egyes fokozatú készültséget rendeltek el egy újabb japán atomerőműnél, ahol megemelkedett a radioaktivitás szintje. A Fukusimától több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktorát ellenőrzik, a szivárgás okát keresik.

Forrás: AFP/Jomiuri Simbnun
Sugárzást mér egy orvbos Nihonmatszu városában, a Fukusima erőmű közelében - további képekért kattintson!

16.55 |

Akadozik az ellátás Tokióban

Egy, a japán fővárosban tanuló diák szerint gondok vannak a vízellátással, és alig lehet kenyeret kapni a boltban, mert az emberek elkezdték felvásárolni a készleteket. A diák a BBC-nek azt mondta, hogy az emberek nukleáris katasztrófától félnek, és attól tartanak, hogy hamarosan bezárnak az üzletek is.

16.35 |

Kitört egy vulkán Japánban

Kitört vasárnap a Sinmoedake-vulkán Japán délnyugati részén. Az 1421 méter magas tűzhányó 52 évnyi nyugalom után januárban tört ki, ám március elseje óta nem tapasztaltak komolyabb aktivitást a környékén. A hatóságok ugyanakkor az ötfokozatú skálán a hármas készültségi szintet tartják fenn a tűzhányó térségében.

16.01 |

Újabb robbanás jöhet

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.

15.20 |

A külügy továbbra sem javasolja az utazást Japánba

A Külügyminisztérium továbbra is azt javasolja, hogy a helyzet általános rendeződéséig a magyarok csak a feltétlenül indokolt esetben utazzanak a szigetországba. A japán helyzet értékelése alapján az Európai Unió tagállamai közül  jelenleg egyedül Németország tervezi, hogy chartergépeket küld öt nagyobb cége kint dolgozó munkatársai közül azokért, akik haza kívánnak térni.

15.00 |

Megsemmisült a szumóközpont

Egy volt szumós, Tamanoi, a Kjodo hírügynökség elmondta, hogy a fukusimai szumós kiképző központ a cunamiban teljesen megsemmisült - írja a BBC. "Ez nagyon nehéz pillanat, mert a szumóban fontos helynek számít Szoma városa. A szumósokkal odautazunk majd, hogy támogassuk az embereket".

14.05 |

A jegybank kész megfékezni a japán jen erősödését

A biztosítók és a vállalatok várható kárrendezési igényei miatt erősödött a jen a dollárhoz képest pénteken. Az árfolyam hosszabb távú alakulásával szemben teljes a bizonytalanság, mert még nem mérhetőek fel a földrengés következményei és az újjáépítés tőkeszükséglete. Piaci várakozások szerint a jegybank a jen árfolyamának túlzott erősödése esetén is megteszi majd a szükséges lépéseket annak megfékezésére. A Bank of Japan hétfőn tartja rendes monetáris politikai ülését, de ennek időtartamát a vészhelyzetre való tekintettel két napról egyre csökkentette.

13.59 |

Elmozdultak Japán partjai

Becslések szerint 2,4 méterrel elmozdultak a Japánt megrázó földrengés miatt az ázsiai ország fő szigetének partjai, és megváltozott a Föld forgástengelye is - mondta az amerikai földtani intézet egyik szakértője. Az olasz geofizikai és vulkanológiai inétzet becslése alapján a pénteki földrengés közel tíz centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A természeti katasztrófa miatt a másodperc egymilliomod részével lettek rövidebbek a napok. A távol-keleti országot érintő rengés hetekkel azután tört ki, hogy Új-Zélandot a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés érte. Kutatók szerint azonban kevés a valószínűsége, hogy a két esemény összefügg.

13.35 |

Képgaléria a földrengés és cunami sújtotta Japánról

Forrás: EPA/Majama Kimimasza
A szökőár által elöntött terület Szoma városánál. A képre kattintva galéria nyílik.

13.20 |

A korábban mértnél erősebb volt a földrengés

A japán hatóságok szerint 9,0-es erősségű volt a pénteki földrengés Japánban. Korábban a japánok 8,8 erősségűnek mérték a földmozgást, míg az amerikai földrengésjelzők 8,9-es értéket adtak meg. A dpa német hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a világon évente mindössze egyszer történik ilyen intenzitású, azaz 8-asnál erősebb földrengés az utóbbi 100 esztendő statisztikai adatai alapján. Szakértők szerint utórengésekre lehet számítani a környéken, mert a 9-es erősségű földrengés mintegy 500 kilométer hosszúságú területet érintett, és ez nagy feszültségfelhalmozódást okozott a környező szegmensekben.
12.55 |

A hirosimai atombomba óta nem érte ekkora katasztrófa Japánt

A japán kormányfő szerint a második világháború óta nem érte akkora katasztrófa az országot, mint a mostani földrengéskor, ezért összefogásra kérte a japánokat - írja a Guardian az AP hírügynökségre hivatkozva. Kan Naoto miniszterelnök felkérte kormánya tagjait, hogy minden erejükkel azon legyenek, hogy minél több embert meg tudjanak menteni a katasztrófa után.

11.52 |

Két napig hányódott a tengeren

Kimentettek a tengerből egy hatvanéves japán férfit, aki a pusztító erejű földrengés után két napig hánykolódott a nyílt óceánon - közölte a japán védelmi minisztérium. A Fukusima prefektúra partjaitól mintegy 15 kilométerre sodródó férfit egy japán hadihajó vette észre. Az illető saját összedőlt háza tetőszerkezetének egy darabjába kapaszkodva hánykódott a tengeren. A férfit házával együtt sodorta el a pénteki földrengést követő szökőár. Az orvosok kielégítőnek találják az idős férfi egészségi állapotát.

11.46 |

Áramszünet okozta a szombati reaktorrobbanást

A fukusimai atomerőműben történt robbanás arra vezethető vissza, hogy kimaradt az áramellátás, és a tartalék áramforrások sem léptek be - írja a Scientific American online kiadása. A cikk szerint ami a japán atomerőműben történt, az az úgynevezett station blackout, azaz a teljes áramkimaradás kategóriába esik, ami annyit jelent, hogy az áramellátás megszűnését követően a tartalék áramforrások is kiesnek, ezért a létesítmény teljes mértékben áramellátás nélkül marad. Az ilyen események bekövetkezésének a valószínűsége rendkívül alacsony, de a kiküszöbölése ennek ellenére is a tervezőmérnökök egyik legfontosabb feladata.