Fokozódnak a harcok Ukrajnában

Események

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Uragan, sorozatvető
Ukrainian artillery unit fires with a BM-27 Uragan, a self-propelled 220 mm multiple rocket launcher, at a position near a frontline in Donetsk region on August 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 225. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:00
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT találja!

06:03
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Megadta magát egy orosz tank legénysége - videó

A felvételt az ukrán hadsereg készítette a herszoni régióban.

06:14
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij üzent Putyinnak

"Nincs olyan fegyver, amellyel Oroszország megnyerhetné a háborút. Az ukránok tudják, hogy miért harcolnak. És egyre több orosz állampolgár ismeri fel, hogy meg kell halniuk csak azért, mert egy ember nem akarja befejezni a háborút" - mondta az ukrán elnök október 5-i videóbeszédében.

06:39
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Rosszul állnak az oroszok két elcsatolt régióban

Oroszország jelentős veszteségeket szenvedett a négy elcsatolt régió közül kettőben, orosz tisztviselők szerint erőik átcsoportosításra kerültek - írta a The Guardian. 

Mivel Ukrajna előrenyomulását keleten és délen folytatja, az orosz csapatok mindkét fronton visszavonulnak, szemben a gyorsan mozgó és mozgékony ukrán erőkkel, amelyeket fejlett, nyugatról szállított tüzérségi rendszerekkel látnak el.

07:46
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Iráni drónokat lőttek le az ukránok

Hat iráni drónt lőtt ki az ukrán hadsereg tegnap, három drónt a harkovi  légvédelem, további három drónt pedig a 204. szevasztopoli taktikai repülődandár vadászpilótái - mondta az ukrán elnök.

08:09
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a herszoni ukrán területfoglalás

Megerősítették állásaikat az ukránok a herszoni régióban, miután az elmúlt két napban jelentős előnyre tettek szert -írta az amerikai ISW.

08:25
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás érte reggel Zaporizzsját

Hét rakéta csapódott a városba - jelentette a régió kormányzója, aki szerint az oroszok a magasépületeket vették célba.

09:16
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez Putyin terve az elcsatolt régiókban

Amellett, hogy az orosz elnök elismerte az ukrajnai veszteségeket, ígéretet tett az elcsatolt régiók "stabilizálására" – írta a The Guardian. Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiókat múlt héten nyilvánította saját területének Oroszország.

10:03
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe tart az ENSZ atomügynökségének vezetője

Az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője Kijevbe tart, hogy megvitassa egy biztonsági övezet létrehozását az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőmű körül, miután Putyin utasította kormányát annak átvételére. „Úton vagyunk Kijevbe fontos megbeszélésekre” - írta a Twitteren Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, aki szerint a létesítmény körüli védőövezet létrehozásának szükségessége "sürgetőbb, mint valaha".

10:41
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

2 ember meghalt a zaporizzsjai rakétacsapásban

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be, hogy egy nő a támadás helyszínén, egy másik pedig a városi kórházba szállítás közben halt meg.

Az orosz erők számos emeletes házat célba vettek Zaporizzzsjában október 6-án. Helyi idő szerint reggel 8 órakor még mindig legalább öt ember volt a romok alatt, miközben sok embert már kimentettek, köztük egy háromévest kislányt is, aki jelenleg kórházban van.

11:10
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint a háború kezdete óta megöltek 61660 orosz katonát, valamint megsemmisítettek többek közt 2463 orosz tankot, 266 repülőt és 232 helikoptert.

11:40
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Megállították az ukrán előrenyomulást

Az ukrán ellentámadás Herszon környék lelassult, míg a terület északi részén teljesen megállt az orosz védelmi vonaloknál, ami azt jelzi, hogy az ukránoknak újra kell szerveződnie, mielőtt folytatni tudják az offenzívát - olvasható a Ria Novosti Telegram-csatornáján.

11:47
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a zaporizzsjai terület elleni támadás

12:14
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz

Thierry Breton, az uniós belső piacért felelős biztos szerint Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a területén háború van.

"Zelenszkij kérelmezte Ukrajna NATO-csatlakozását, azonban ismert, hogy ilyen kérdés nem kerülhet az asztalra, amíg az ország területén harcok zajlanak. Jelenleg is háború van Ukrajnában és lehetetlen megjósolni, hogy mikor ér véget" - jelentette ki.

12:43
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Moldova fontos bejelentést tett

Moldovában a külügyminisztériumba kérették csütörtökön Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy Chisinau nem ismeri el a megszállt ukrajnai területeken tartott népszavazások eredményét, és a "lehető leghatározottabban" elítéli a területek Oroszországhoz csatolását.

13:06
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok álltak Dugina kivégzése mögött

A New York Times-nak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint Ukrajna áll Darija Dugina politikai kommentátor és újságíró kivégzése mögött. Washington az üggyel kapcsolatban kifejezte nemtetszését, szerintük Kijev nem egyeztetett a tervről és mindez csak a konfliktus eszkalációjához vezet.

A teljes cikk ITT olvasható.

13:21
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában az orosz erők támadásaiban meghalt négy civil, valamint hárman megsérültek Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovakhát – jelentette a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko.

Oroszország az éjszaka ágyúzta Harkovot, ott három ember sérült meg – mondta Oleh Sziniehubov, a megye kormányzója.

14:09
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális offenzívára készül Oroszország

Az elmúlt hetekben Ukrajna több fronton is ellentámadásba tudott lendülni, aminek legfőbb oka, hogy jelenleg nagyon kevés orosz katona tartózkodik egy elnyújtott fronton, az ukránok pedig az amerikai titkosszolgálat segítségével képesek felderíteni a frontvonal azon szakaszait, ahol koncentrált erővel át lehet törni az orosz védelmet. Oroszország viszont háromszázezer katonát mobilizál, ami ugyan nem azonnali segítség, de sorsdöntő lehet az elkövetkező hónapokban, miközben továbbra is kérdéses, hogy Kijevnek milyen tartalékai vannak az emberanyag tekintetében.

A teljes cikk ITT olvasható!

14:26
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Stabilizálódik a front

Denisz Pushilin, a Donyecki népköztársaság vezetője szerint stabilizálódik a front. Artyemovszk irányában az oroszok területeket tudtak visszafoglalni, azonban Krasznokamenszki járásban továbbra is nehéz a helyzet, de folyamatosan javul Pushilin szerint.

14:35
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt tervezik Putyin születésnapján

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Vlagyimir Putyin a születésnapját, október 7-ét is munkával tölti majd, a CIS országok vezetőivel fog találkozni.

15:41
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Európa elkezdte felhasználni a gáztartalékokat

Az Interfax értesülései szerint Lengyelország és Franciaország már elkezdte felhasználni a gáztartalékokat, ami nem jelent sok jót a télre nézve.

15:54
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetést adott ki Oroszország

A Magyarországon is egyre népszerűbb Telegram titkosított üzenetküldős alkalmazás bizonyos biztonsági hibái miatt veszélyes lehet az orosz katonák számára, mert könnyen az ellenség kezére juthat a pontos helyzetük, hívta fel rá a figyelmet Igor Bederov a T.Hunter nevű informatikai cég vezető informatikusa és elemzője.

16:23
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Döbbenetes időjárás-jelentés Oroszországban - képek

A NTV időjárás-jelentésében már az újonnan Oroszországhoz csatolt területek is szerepelnek, ez jól látható az alábbi két fényképen is.

16:55
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva felszólította Ukrajnát

Az orosz Szövetségi Tanács elnöke, Valentina Matvienko csütörtökön felszólította Ukrajnát, hogy a G20 országok Indonéziában tartandó csúcsán üljenek tárgyalóasztalhoz.

Üljünk le együtt az asztalhoz, próbáljuk megérteni egymást és megoldást találni" - mondta.

Kiemelte, hogy Oroszország a párbeszéd és a béketárgyalások pártján áll, de Ukrajna folyamatosan elutasítja a kezdeményezéseket. Szerinte ez azért van, mert Kijev nem önállóan hozza meg a döntéseket, hanem a főnökeik utasítását követik.

17:48
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz

John Bolton, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Amerika érdeke, hogy Oroszország a NATO tagja legyen. Szerinte a Szovjetunió összeomlását követően Washington számította arra, hogy Moszkva is csatlakozik a blokkhoz, hiszen Jelcin alatt az oroszok közeledtek a Nyugathoz. Szerinte viszont mostmár csak akkor csatlakozhat Oroszország, ha kormányváltás történik, majd ezt követően egy átmeneti időszakban az ország alaptörvényét is újraírják.

18:22
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Moszva szerint álhírek terjednek a kivándorlásról

Hamis hír lehet az orosznyelvű Forbes magazinnak az a közlése, hogy a részleges mozgósítás kezdete óta 700 ezren hagyták el Oroszországot - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

A szóvivő azt mondta, hogy nem rendelkezik pontos adatokkal az elvándorlásról, de a valódiak szerinte "távol állnak" a magazinban közöltektől. Peszkov úgy vélekedett, hogy a 700 ezres szám "hírlapi kacsának tűnik".

A Forbes.ru honlapján kedd óta látható az a jelentés, miszerint a részleges mozgósítás szeptember 21-i elrendelése óta 700 ezer orosz állampolgár hagyta el az országot.

18:53
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Biden találkozhat Putyinnal

Több szakértő is elmondta már, hogy a háború csak amerikai - orosz tárgyalásokkal érhet véget. Most úgy tűnik, hogy Joe Biden már hajlik egy esetleges Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésre, legalább is ez derül ki a TASS egyik kérdésére adott válaszából. Biden azt mondta, hogy még nem született döntés az ügyben, ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy megbeszélést folytat majd az orosz elnökkel. Amennyiben megvalósul a találkozó, akkor arra a G20 vagy az APEC csúcson kerülhet sor.

19:27
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek

helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain - közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.

"A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein" - tájékoztatott a hivatal, amely egyúttal "súlyos szabotázst és komoly károkat" is említ.

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, ám részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, s leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

20:24
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen

Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen az orosz vezetést bíráló külföldi közszereplései miatt - közölte csütörtökön védője, Vagyim Prohorov.

"Védencünket ellen hazaárulás miatt emeltek vádat három eset nyomán, amelyek során nyilvános rendezvényeken bírálta az orosz vezetést Lisszabonban, Helsinkiben és Washingtonban" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy Kara-Murza nem ismeri el bűnösségét.

Az orosz igazságszolgáltatási szervek korábbi közleménye szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a publicista már "hosszabb ideje együttműködött egy NATO-tagországgal".

A Kommerszant című gazdasági lap az RT orosz állami televízió saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy "Kara-Murza éveken át Oroszország biztonsága ellen irányuló segítséget nyújtott NATO-tagállamok szervezeteinek, és ezért havonta mintegy 30 ezer dolláros díjazásban részesült" -.

21:06
október 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen - itt található Zajceve község is - ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést. Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól (Artemivszktől) délkeletre fekvő Kodema esetében.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt.

Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt "tovább stabilizálódik".