Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 289. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
05:06
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:15
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Évekig szedhetik még áldozataikat az aknák

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében bejelentette, hogy aláíta annak a négy rendőrnek a posztumusz kitüntetését, akik egy nappal korábban haltak meg Herszon térségében, amikor aknára futottak.

"Ez az orosz terrornak az a formája, amellyel még évekig kell küzdenünk. A megszállók szándékosan hagynak hátra halálcsapdákat. Eltemetett taposóaknák, háromhuzalos aknák, elaknázott épületek, autók és infrastruktúra... Ez több mint 170 ezer négyzetkilométernyi veszélyes területet jelent.

Biztos vagyok benne, hogy az Oroszország ellen felhozott agressziós vádak között lesz az aknaterror is, ami még egy rakétánál is kegyetlenebb és aljasabb, mert nincs olyan aknaelhárító rendszer, amely a fenyegetés legalább egy részét elpusztítaná, ahogy azt a légvédelem teszi" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:27
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna már a következő szankciós csomagról tárgyal

Ukrajna aktívan dolgozik azon, hogy támogassa és megerősítse a következő Oroszország elleni szankciókat – európai, amerikai és más partnerek részéről. Jelenleg folyamatban van a kilencedik uniós szankciócsomag kérdése - közölte az ukrán elnök.

"Más döntésekre is várunk, különös tekintettel a háborúellenes szankciók megkerülésére, beleértve a pénzügyi és energetikai szankciókat is" - mondta Zelenszkij elnök.

05:57
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország sikerrel járhat Bahmut közelében

Az oroszok megpróbálták elfoglalni Bahmutot keletről és északról is, de most dél felé mentek, és lehet, hogy sikerrel járnak - mondta a Sky Newsnak Michael Clarke biztonsági és védelmi elemző, aki szerint bár nincs nagy stratégiai jelentősége Bahmutnak, a Wagner-csoport mégis igyekszik bevenni a várost. Az orosz zsoldosok 4-5 kilométerre vannak, de egy nagyon nyílt terepen kellene áthatolniuk, ami folyamatos ukrán tüzérségi tűz alatt van.

A Pentagon nem alaptalanul aggódik amiatt, hogy az ukránok túl sok tüzérségi eszközt használnak fel Bahmut védelmében - véli Michael Clarke.

06:23
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnáért imádkozva sírva fakadt a pápa

A hagyományoknak megfelelően a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, amely Olaszország nemzeti ünnepe is egyben, Ferenc pápa megjelent a hívek között a római Spanyol lépcsőnél. A katolikus egyházfő sírva fakadt, amikor az ima során az ukránok szenvedését emlegette. A pápa hangja remegni kezdett, majd körülbelül 30 másodpercre meg kellett állnia, mert nem tudott beszélni, miközben a feje remegett. Amikor folytatta az imát, a hangja egyenetlen volt.

06:54
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétavető az atomerőműben

Az orosz erők több rakétavetőt telepítettek a leállított ukrajnai Zaporizzsja atomerőműbe – állították csütörtökön ukrán tisztviselők, ami félelmet kelt, hogy Európa legnagyobb atomerőművét bázisként használhatják Ukrajna területére való lövöldözéshez, ami növeli a sugárzás veszélyét.

07:14
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5565 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4481 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 8-án 40 ember, köztük 15 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:44
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

12 házat ért találat

A kelet-ukrajnai Donyeck régió egyik városának orosz támadása során egy ember meghalt és ketten megsérültek a régió kormányzója, Pavlo Kirilenko szerint. Legalább 12 házat semmisítettek meg a lövöldözések Toretsk városában – áll a közleményben.

08:16
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Húszezren lehetnek orosz fogságban

Egy ukrán tisztviselő szerint körülbelül 10 ezer ukrán katonát és nagyjából ugyanennyi ukrán civilt tartanak fogva orosz fogdákban. Olekszandr Kononenko, aki az ukrán parlament nevében felügyeli az emberi jogokat a biztonsági és védelmi szektorban, elmondta, hogy a civileket illegálisan tartják hadifogságban, amiért állítólagos kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel vagy az állammal.

09:24
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Új vészhelyzeti áramszünetek

Ukrajna új vészhelyzeti áramszüneteket vezetett be, miközben megpróbálja helyrehozni az orosz légicsapásokban megsérült energiainfrastruktúrát. Az Ukrenergo hálózatüzemeltető szerint a helyzetet bonyolítja az időjárás, a nyugati régiókban fagy, eső, hó és erős szél fenyeget, ami miatt a vezetékek eljegesedtek, de a legnehezebb a helyzet a keleti területeken volt, ahol a leghevesebbek a harcok.

10:28
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz hadgyakorlat Fehéroroszországban

Az orosz védelmi minisztérium szerint orosz csapatok harcászati gyakorlatokon vesznek részt Fehéroroszországban. A minisztérium által közzétett videóklipek azt mutatják, hogy orosz katonák hófelszerelésben, harckocsik közelében edzenek egy téli tájon, és tüzérségi fegyverekkel lőnek.

11:18
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szankciókat tervez az EU

Kiszivárgott információk szerint az EU szigorítani kívánja a szankciókat Oroszország katonai és ipari komplexumával, a Kreml-barát médiával és az Ukrajnában harcoló orosz nacionalista csoportokkal szemben. Összesen nyolc ember ellen személyes szankciót szabtak ki, köztük olyan orosz tisztviselőkre, akik állítólag részt vettek ukrán gyerekek Oroszországba történő illegális átadásában és örökbefogadásában, valamint jobboldali nacionalista csoportok vezetőit.

12:35
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

275 millió dolláros segély

Az Egyesült Államok 275 millió dollár értékű katonai segélycsomag küldésére készül Ukrajnának, amely új képességeket kínál a drónok leküzdésére és a légvédelem megerősítésére – derül ki a Reuters csütörtöki dokumentumából.

13:14
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Nem derült ki, mit akarnak az amerikaiak

Wendy Sherman külügyminiszter-helyettes a Sky Newsnak adott interjújában nem nevezte meg, hogy mi Joe Biden pontos elképzelése az oroszok ukrajnai kivonulásáról. Az amerikai elnök a múlt héten – Ukrajna megszállása óta először – kijelentette, hogy hajlandó lenne beszélni Vlagyimir Putyinnal, ha az orosz elnök valóban véget akarna vetni a háborúnak. Biden szerint első lépésként az oroszoknak ki kell vonulniuk Ukrajnából.

A Sky News sikertelenül próbálta megtudni az amerikai diplomatától, hogy a „kivonulás" magában foglalja-e az Oroszország által 2014-ben illegálisan annektált Krímből való kivonulást is, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a területi integritás részének kezel. Wendy Sherman csak annyit mondott: "Támogatjuk Zelenszkij elnököt, támogatjuk az ukrán népet. Nem mi döntjük el, mi lesz a tárgyalásos megoldás a végén, hanem az ukránok”.

13:55
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Dollármilliárdokat nyertek a kereskedők

A Trafigura, a világ egyik legnagyobb árucikk-kereskedője rekordnak számító, 7 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el az utolsó pénzügyi évében, többet, mint az előző négy évben összesen, miután rendkívüli nyereséget ért el az ukrajnai orosz invázió okozta változásokból. Vezető alkalmazottjaiknak és az 1100 részvényesüknek 1,71 milliárd dolláros osztalék kifizetését tervezik, ez átlagosan 1,56 millió dollárt jelent.

A Trafigura esete is alátámasztja, hogy az árukereskedők hatalmas nyereséget értek el a háború kezdete óta tapasztalható energiapiaci bizonytalanság, valamint a globális recesszió miatti félelmek következtében.

Az olaj- és gázipari vállalatok, valamint egyes villamosenergia-termelők rendkívüli adókkal szembesültek a háború után elért nyereségek következtében, a politikusok azonban nem tettek lépéseket az árukereskedők profitjának visszafogása érdekében.

14:41
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Eltűnt a kikötőből az orosz oligarcha jachtja

Titokzatos módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet uniós szankciók alapján foglaltak le.

A 22 méteres "Aldabra" tulajdonosa Dmitrij Mazepin, az Uralchem műtrágyagyártó cég milliárdos tulajdonosa, Nikita Mazepin egykori Forma-1-es pilóta apja.

A közel 1 millió euró értékű hajót Olbia kikötőjében foglalták le márciusban, amikor Mazepint szankciós listára vették. Ott is maradt a jacht egészen júniusig, de néhány órával azelőtt eltűnt, hogy hivatalosan is megerősítették, hogy az oligarchához tartozik.

A rendőrség szerint Mazepin egy külföldi céget bérelt fel, amely viszont egy szardíniai kapitányt bízott meg, hogy vigye el a jachtot Olaszországból.

A hatóságok csak annyit tudnak, hogy a jacht megállt a tunéziai Biserta kikötőjében, de jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

Egy Mazepin tulajdonában lévő szardíniai villa is a szigeten befagyasztott orosz tulajdonú vagyonok között van, ahogy egy 600 000 eurós luxusautó is, amelyet golyóknak és robbanóanyagoknak ellenállóra építettek, és amely Alisher Usmanovhoz, az Arsenal futballklub korábbi részvényeséhez tartozik.

15:22
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan tárgyalásokat jelentett be Zelenszkijvel és Putyinnal

Törökország elnöke azt mondta, hogy december 11-én tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a gabonafolyosóról.

Később Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tervez tárgyalni, de dátumot egyelőre nem mondott.

15:53
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada újabb szankciókkal bünteti Oroszországot

Kanada szankciókat vezetett be 33 jelenlegi vagy volt orosz vezető tisztviselővel és hat olyan céggel szemben, amelyek állítólag felelősek a háborút ellenző orosz állampolgárok elleni „szisztematikus emberi jogsértésekért".

18:01
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: helyesen cselekedtünk a "különleges hadművelet" elindításával

Oroszország helyesen cselekedett, amikor elindította a "különleges hadműveletet", mert Angela Merkel volt német kancellár nyilatkozata azt bizonyítja, hogy sem Ukrajna, sem a Nyugat nem gondolta komolyan a minszki megállapodás végrehajtását.

Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki pénteki biskeki sajtóértekezletén Merkelnek a Die Zeit hetilapnak adott nyilatkozatára reagálva, amelyben a volt német kormányfő elismerte, hogy az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre. Putyin, aki az Eurázsiai Gazdasági Unió csúcstalálkozóján vett részt a kirgiz fővárosban, csalódottságának adott hangot a Merkel-nyilatkozat miatt, amely "abszolút meglepetés" volt a számára, mert, mint mondta, Moszkvában biztosra vették, hogy Berlin őszintén gondolja az ukrajnai rendezést. Az orosz vezető szerint a "különleges hadművelet" már korábban elindulhatott volna, de az orosz fél bízott benne, hogy "a minszki megállapodások keretei között meg lehet egyezni". Mint mondta, kiderült, hogy nemcsak az ukrán fél, de a szerződés többi részese is "becsapta" Oroszországot. Az orosz vezető szerint a történtek felvetették a bizalom kérdését, mert Oroszország kész megállapodni Ukrajnáról, és a garanciákról, ám elgondolkodtató számára, hogy kivel is van dolga. Putyin szerint a "különleges hadművelet" megy a maga útján és nincsen vele probléma. Megismételte, hogy "nincsen olyan tényező", amely miatt újabb mozgósításra lenne szükség. Úgy vélekedett, hogy a rendezés hosszú folyamat lesz.

19:26
december 09, 2022
Vágólapra másolva!

Havi 5000 eurót ígérnek annak, aki beáll Zelenszkij külföldiekből álló légiójába

Olyan toborzólevelek terjednek Németországban, amelyek állítólagos feladója Ukrajna düsseldorfi főkonzulátusa, és amelyben havi 5000 eurót ígérnek annak, aki beáll Zelenszkij Nemzetközi Légiójába. A levél szerint a zsoldos halála esetén 100 ezer euró jár a hozzátartozóknak.

Az ukrán konzulátus és a kijevi külügy is tagadja, hogy ilyen leveleket küldött volna. Az ügyben a német állambiztonsági szolgálat folytat nyomozást.