Putyin legfőbb szövetségeseivel tárgyalt, új szintre léphet a háború

Bakhmut, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, tüzérség, tank, Oroszország, katona
Ukrainian artillerymen from the 24th brigade load an ammunition inside of a 2S1 Gvozdika self-propelled howitzer at a position along the front line in the vicinity of Bakhmut, Donetsk region, on December 10, 2022 amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor Tkachov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 307. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
07:22
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetíésünket ITT TALÁLJA!

07:24
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Felperzselik az oroszok Bakhmutot

Bakhmut város infrastruktúrájának több mint 60 százaléka részben vagy teljesen megsemmisült - mondta tegnap Pavlo Kyrylenko, a Donyecki terület kormányzója .

"Oroszország folyamatosan bombázza Bakhmut infrastruktúráját. Az ellenség a felperzselt föld taktikáját folytatja" - mondta a kormányzó.

Szerhij Csereváty, a keleti katonai parancsnokság szóvivője azt mondta, hogy a háború jelenlegi szakaszában továbbra is a Donyecki területen lévő Bakhmutban és Avdivkában folynak a leghevesebb harcok.

07:37
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kiesett egy szálloda ablakából az egyik leggazdagabb orosz politikus

Meghalt Pavel Antov orosz képviselő miután december 25-én kizuhant egy indiai szálloda harmadik emeleti ablakából. Antov az egyik leggazdagabb orosz képviselő volt, kétszer is szerepelt a Forbes 2019-es listáján, vagyonát 150 millió dollárra becsülték - írta a Nexta.

A kalkuttai orosz főkonzul kijelentette, hogy a rendőrség semmi gyanúsat nem lát Antov halálában.

07:52
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint hétezren érkeztek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 3524 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 3864 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 23 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:28
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

ISW: Putyin nem ajánlott béketárgyalást

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyes hírekkel ellentétben december 25-én nem ajánlott tárgyalásokat Ukrajnának – írta az ISW amerikai elemző cég. Az orosz elnök korábban az állami televíziónak azt mondta, hogy "kész a béketárgyalásokra", és "kész tárgyalni" az Ukrajnával folytatott háború befejezéséről, de ez "rajtuk" múlik.

08:45
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt az ukrán különleges egységet ölték meg az oroszok

Tegnap az orosz biztonsági szolgálat közölte, hogy Brjanszk területén elfogtak és megöltek négy ukrán szabotőrt, akiknél német fegyverek, és csaknem 40 kiló robbanószer volt. Az ukránok mára azonosították a négy katonát, mint írták a 34 éves Jurij Horovets, a 32 éves Makszim Mykhaylov, a 38 éves Tarasz Karpjuk és a 19 éves Bohdan Lyahov egy bevetésen haltak meg.

09:46
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Fájdalmas a helyzet a donbászi fronton

A megszállók minden rendelkezésükre álló erőforrást - jelentős erőforrásokat - arra fordítanak, hogy legalább némi előrelépést kicsikarjanak" - mondta az ukrán elnök december 26-i beszédében.

10:59
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolc régiót támadtak az oroszok Ukrajnában

Az elmúlt nap folyamán 8 ukrán régiót ért orosz támadás, 3 ember megsebesült. A helyi hatóságok szerint a Donyeck, Herson, Harkov, Dnyipropetrovszk, Szumi, Mikolajiv, Zaporizzsija és Luhanszk régiót támadták az oroszok. 

11:34
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok Bahmutban és Lymanban szenvedik a legnagyobb veszteségeket

Az ukrán erők az elmúlt 24 órában visszaverték az orosz támadásokat két luhanszki és hat donyecki település térségében – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara ma reggel.

Az ukrán fegyveres erők azt közölték, hogy december 24. és december 27. között további 620 orosz katona halt meg.

12:17
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyecket bombázták

Az ukrán csapatok öt lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületében. Az ukrán csapatok 12 óra 10 perckor ágyúzták Donyeck Petrovszkij kerületét, és 5 darab 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki – jelentette a DPR.

13:56
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok egsemmisítették az amerikai M777-es rendszert a Zaporozsje régióban

Orosz Védelmi Minisztérium: Az orosz fegyveres erők megsemmisítették az amerikai M777-es rendszert Zaporozhye régióban.

14:41
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok rakétákat lőttek Jaszinovatajára

Az ukrán katonák öt lövedéket lőttek ki a Donyecki Népköztársaságban található Jaszinovatajára – jelentette az ukrán háborús bűnökkel kapcsolatos kérdéseket ellenőrző és koordináló közös központ DPR képviselete .

16:11
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Odessza térségében

Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be az odesszai régióban, ami arra utal, hogy a légvédelem működik. 

Korábban egész Ukrajnában légiriadót jelentettek be. Ez több mint egy órája tart.

16:50
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin a szövetségeseivel tárgyalt

Csúcsszintű azeri-örmény-orosz egyeztetést tartottak a hegyi-karabahi rendezésről - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szentpéterváron.

Putyin Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és a Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléséről tett bejelentést kedden, amikor az örmény vezetőt második alkalommal is külön fogadta a Független Államok Közösségének (FÁK) kétnapos nemhivatalos csúcstalálkozója alkalmából.

A háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény-azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik.

Pasinján a maga részéről megköszönte az orosz vezetőnek a lehetőséget, hogy megvitatták a hegyi-karabahi enklávéhoz az örmény határtól elvezető lacsini folyosó körül kialakult helyzetet, amelyet a legsürgetőbb kérdésnek nevezett. Az útvonalat magukat környezetvédőként pozicionáló azeri aktivisták zárták el, súlyos fennakadásokat okozva a 120 ezres lakosú terület ellátásában. Emiatt Jereván passzivitással vádolta meg az orosz békefenntartókat.
Hármas csúcstalálkozót legutóbb október 31-én Szocsiban tartottak. A három vezető akkor síkraszállt az örmény-azeri békeszerződés megkötése mellett.
Az akkor elfogadott nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg. A három vezető hangsúlyozta az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás aktív előkészítésének fontosságát. A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kölcsönösen elfogadható megoldások keresését, amihez Moszkva minden lehetséges segítséget kész megadni.

A nyilatkozók megerősítették elkötelezettségüket a Jereván és Baku közötti kapcsolatok átfogó normalizálására vonatkozó megállapodások betartása mellett. Az azeri és az örmény vezető üdvözölte Oroszország készségét a kapcsolatok normalizálásának előmozdítására. A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között. A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult; Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások.

17:01
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Donyecki előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Donyeck körzetében az orosz hadsereg offenzívája során legyőzte az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandárjának egységeit, megsemmisítve mintegy hatvan katonát, három gyalogsági harcjárművet és hét egyéb járművet - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők "Kupjanszk irányában" mintegy harminc katonát, két páncélozott harcjárművet és három egyéb járművet, "Liman irányában" több mint negyven katonát, négy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig négy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót veszítettek.

Az orosz rakéta- és tüzérségi erők Kramatorszk közelében csapást mértek az ukrán 80. ejtőernyős támadó dandár tartalék vezetési pontjára, továbbá 67 tüzérségi egységre és tüzelőállásra, valamint 89 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra. Megsemmisítettek egyebek között két amerikai gyártmányú M777-es tarackot, egy Uragan és két Grad sorozatvetőt, két 2C1 Gvozgyika önjáró tarackot, négy Mszta-B és két D-20-as löveget.

Az orosz légvédelem lelőtt három ukrán drónt, két Uragan-lövedéket, valamint három amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 352 repülőgépet, 192 helikoptert, 2734 drónt, 399 légvédelmi rakétarendszert, 7267 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 947 sorozatvetőt, 3729 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7779 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. A RIA Novosztyi hírügynökség orosz szervezetektől kapott tájékoztatásra hivatkozva azt írta, hogy külföldi "zsoldosok" agyonlőttek egy orosz kapcsolatokkal meggyanúsított házaspárt a Herszon megyei Beriszlav városban, amelyet az ukrán hadsereg visszafoglalt.

18:09
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Meglepő lépést tett Lengyelország

A lengyel hadsereg két megfigyelőműholdat szerez be Franciaországtól, az erről szóló szerződést kedden Varsóban írta alá Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.

A szerződés aláírását követő közös sajtóértekezleten Blaszczak elmondta: a francia Airbus cég optikai technológiájával rendelkező két műholdat a lengyel hadsereg 2027-ig szerzi be. Már a szerződés aláírását követően viszont elérhetővé válnak Lengyelország számára a francia műholdhálózat által nyert adatok - tette hozzá a lengyel politikus.

Aláhúzta: a műholdas megfigyelés növeli a lengyel hadsereg elrettentő képességeit, és bővíti a katonai és civil riasztórendszer lehetőségeit is.

Lecornu a NATO keleti szárnyának erősítésével hozta összefüggésbe a tervezett beruházást.

18:33
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország válasza a brüsszeli szankciós ársapkára

Oroszország "megtorló" intézkedéseket vezetett be a nyugati országok által az olajárakra vonatkozó árplafon bevezetésére válaszul. Az erről szóló rendeletet Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke írta alá - az intézkedés 2023. február 1-jén lép hatályba és jelen állás szerint 2023. július 1-jéig marad érvényben.

A rendelet szerint Oroszország nem szállít olajat és olajtermékeket külföldi vevőknek, ha azok a szerződésekben kikötik azok maximális árát. Az orosz olaj értékesítésének tilalma a rendelet hatályba lépésének pillanatától hatályos, az olajtermékek esetében pedig a kormány által egy később meghatározott időpontban lép életbe az intézkedés - írja a lenta.ru.

19:42
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz bankok fejlesztésekkel reagálnak a szankciókra

Bemutatta az első orosz gyártmányú bankautomatát a Tinkoff Bank - közölte kedden a RIA Novosztyi hírügynökség.

"Ez az első üzembe helyezett ATM, amelyet nemcsak Oroszországban terveztek, de itt is szereltek össze, hazai berendezések és alkatrészek felhasználásával" - közölte a bank sajtószolgálata.

A készülék létrehozásában a Bankom műszaki és gyártási vállalat segített, amely tavasszal vált a Tinkoff Bank rendszerének részévé.

A bankautomata támogatja a készpénz érintésmentes kártya, telefon és QR-kód használatával való befizetését és felvételét. A rendszer különböző pénznemekkel működhet.

20:04
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány hadköteles férfi elhagyhatja Ukrajnát

Ukrajnában a hadköteles korú férfiak egy része bizonyos esetekben elhagyhatja az országot - közölte Julija Szviridenko, az ország gazdasági minisztériumának vezetője - írja a lenta.ru.

Egy új törvény értelmében bizonyos létfontosságú állami szerveknél, magánvállalatoknál, cégeknél dolgozó hadköteles korú férfiak adott esetben, ha az ország érdeke úgy kívánja - például szerződéskötési céllal, külföldi szakmai fórumokon, tárgyalásokon való részvétel miatt elhagyhatják az országot.

Szviridenko szerint a cél, hogy Ukrajna gazdasága a körülményekhez képest továbbra is működjön.

21:36
december 27, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos károk az ukrán infrastruktúrában

Ukrajnában az orosz-ukrán háború kezdete óta 702 darab a kritikus infrastruktúrát képező különböző létesítmény - köztük gázvezetékek, a villamosenergia-hálózat részét képező transzformátorok, erőművek - sérült meg.

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban Szergej Kovalenko, az ukrán DTEK holdinghoz tartozó energetikai vállalat, a YASNO vezetője azt mondta, hogy az áramellátás szempontjából Kijevben a legnehezebb a helyzet, ahol a transzformátorok 60 százaléka nem működik.

Az ukrán főváros közigazgatása figyelmeztette a helyi lakosokat, hogy a városban az egész télen előfordulhatnak hosszabb-rövidebb áramkimaradások, korlátozások.

Az ukrán vezetés az USA-tól kért eszközöket, hogy helyreállíthassák az áramellátást az országban - írja az iz.ru.

07:01
december 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.