Ukrajna meghosszabbítja a hadiállapotot és a mozgósítást

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Aknavetőt felállító ukrán katonák a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 346. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
07:07
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:20
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

1 milliárd euró

Az EU-Ukrajna csúcstalálkozó után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az Európai Unió 1 milliárd eurós gyorssegélyt ad a legégetőbb helyreállítási munkák elvégzéséhez.

07:23
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Instabil a helyzet Donyeckben

A fronton továbbra is nagyon nehéz a helyzet, különösen a donyecki régióban - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij ismét köszönetet mondott minden katonának, akik ellenállnak a megszállók nyomásának.

07:46
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozata is van az ukrán támadásnak

Egy civil meghalt, további ketten megsebesültek az ukrán csapatok által a Donyecki Népköztársaság területén végzett ágyúzások során az elmúlt nap folyamán - jelentette szombaton Telegram csatornáján a köztársasági védelmi parancsnokság.

08:27
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjai célokat lő az orosz tüzérség

Az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzetének tüzérsége Zaporizzsja irányában aktívan elnyomja és megsemmisíti az ukrán fegyveresek erődítményeit – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója a helyszínről. Az elmúlt két hétben az orosz hadsereg, különösen a déli körzet tüzérségi egységei fokozott aktivitását figyelték meg.

"Parancsot kaptunk, hogy csapjuk le az ellenséges lőállásokra. Naponta jönnek a célok, és naponta háromszor-négyszer vagyunk bevetésen" - mondta a RIA Novosztynak a "Voron" hívójelű tüzérségi fegyver parancsnoka. Az Msta-B tarack legénységének harcosai szerint bár a fegyver nem új, "ha jól figyelik és karbantartják, gond nélül működni fog".

08:58
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 5098 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5150 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 3-án 95 ember, köztük 33 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

09:14
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok megtámadták Szvatovót

Az ukrán fegyveres erők hajnalban három rakétát lőttek ki a luhanszki Szvatovóra – jelentette a Luhanszki Népköztársaság képviselete az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Kérdések Ellenőrzési és Koordinációs Központjában (JCCC) - írja a Ria Novosztyi.

09:48
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

30 ezer orosz katona lehet Mariupolban

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója arról számol be, hogy az elmúlt héten 10-15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a városban, mostanra 30 ezren állomásoznak a térségben.

10:10
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kiterjesztik a hadiállapotot és a mozgósítást Ukrajnában

A Verhovna Rada rövidesen ismét meghosszabbítja a hadiállapotot és az általános mozgósítást. Ezek február 19-e után lépnek életbe, és nagy valószínűséggel ismét 90 napig tartanak – közölte Jaroszlav Zheleznyak ukrán parlamenti képviselő.

10:36
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó egész Ukrajnában

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén – derül ki az ukrán digitális fejlesztési minisztérium online riasztótérképének adataiból. Országszerte szirénáznak. A riasztást először Kijevben jelentették. Az állampolgárokat moszkvai idő szerint 10.05-kor figyelmeztették a veszélyre.

11:09
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Odessza és külvárosai áram nélkül maradtak

Odessza és külvárosainak egy része ismét áram nélkül maradt egy energetikai infrastrukturális létesítményben történt újabb baleset miatt – mondta Szergej Bratchuk, a regionális katonai igazgatás vezetőjének tanácsadója.

Péntek este a régió hatóságai arról számoltak be, hogy Odessza két kerületét és a külvárosok egy részét áramtalanították az egyik alállomáson történt nagyszabású baleset miatt. A létesítményben jelenleg mentőakció zajlik.

Korábban a helyi média számolt be egy robbanásról és fekete füstoszlop megjelenéséről Odessza külvárosában az egyik alállomás környékén.

11:29
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Donyeckben

Helyi idő szerint délelőtt 11 óra 25 perckor az ukrán katonák a Donyeckben ben lévő Jasinovataját lőtték, hat NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki – jelentette az orosz sajtó.

12:05
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

63 orosz katona tért vissza ukrán hadifogságból

Hosszú tárgyalási folyamat után 63 orosz katona került haza az ukrán hadifogságból – közölte az orosz Honvédelmi Minisztérium. A katonák számára pszichológiai és orvosi segítséget biztosítanak, és találkozhatnak a hozzátartozókkal.

12:22
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy orosz gyár

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos orosz Belgorod régió kormányzója szerint kigyulladt egy gyárépület a szombat hajnali órákban. Azt nem részletezte, hogy pontosan hol és milyen gyár kapott lángra, de azt állította, hogy a telepet korábban ágyútalálat érte.

12:50
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna olimpiai bojkottal fenyeget

Ukrajna a jövő évi párizsi olimpiai játékok bojkottálásával fenyegetőzött, ha a szervezők engedélyezik Oroszország részvételét. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelenlegi álláspontja szerint az oroszok és a fehéroroszok semleges versenyzőként indulhatnak a 2024-es játékokon.

Észtország, Lettország és Litvánia támogatja Kijev lehetséges bojkottját, míg más országok, például Dánia aktívan keresik Oroszország és Fehéroroszország kitiltását a játékokról.

A NOB szerint nem szabad megkülönböztetni a sportolókat csupán az állampolgárságuk miatt, és a két ország kitiltásának a sporton túlmutató következményei is lehetnek.

13:19
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás

Az ukrán csapatok 11 óra 54 perckor (a moszkvai idő szerint) 10 rakétát lőttek ki az MLRS-ből Donyeck Kijevszkij kerületére - jelentette a RIA Novosti orosz állami hírügynökség

13:48
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán becslések

Az ukrán statisztikák szerint több mint 130 ezer orosz katona esett el a harcokba. Azt mondják, hogy pénteken további 720-an haltak meg, így a számuk 130 590-re emelkedett. További hat páncélozott harcjárművet, három harckocsit és három légvédelmi rendszert semmisítettek meg.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara által közzétett számadatokat nem ellenőrizték függetlenül, és az orosz statisztikák is eltérnek.

14:19
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA szankciókat vet ki az iráni dróngyártó cég vezetői ellen

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az iráni Paravar Pars dróngyártó vállalat igazgatótanácsával szemben, azt állítva, hogy az iráni drónokat Oroszország Ukrajna kritikus infrastruktúrájának megtámadására használja.

Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala a Paravar Pars nyolc vezető tisztségviselőjét jelölte meg. A dróngyártót korábban az Egyesült Államok és az EU is szankciókkal sújtotta, mert drónokat gyártott az iráni Iszlám Forradalmi Gárda számára.

14:39
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Egy amerikai önkéntes halt meg Bakhmutban

Pete Reed, egy 33 éves amerikai önkéntes a Donyecki területen lévő Bakhmut városában, a frontvonalban halt meg "segélynyújtás közben" - erősítette meg február 3-án a Global Response Medicine, a Reed által alapított humanitárius segélyszervezet.

15:11
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg 8 alkalommal csapott le az orosz bázisokra

Az ukrán fegyveres erők vezérkara február 4-én arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg legalább nyolc alkalommal csapott le az orosz csapatok ideiglenes bázisaira, és célba vett egy ellenőrző pontot is.

15:38
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Törökországot figyelmeztetették

Az Egyesült Államok figyelmeztette Törökországot, hogy olyan vegyi anyagokat, mikrochipeket és más termékeket exportál Oroszországba, amelyeket Moszkva Ukrajna elleni háborús erőfeszítéseiben használhat.

Brian Nelson, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal foglalkozó vezető tisztviselője csütörtökön és pénteken a török kormány és a magánszektor tisztviselőit kereste fel, hogy nagyobb együttműködést sürgetett az ilyen áruk áramlásának megszakítása érdekében.

Az ankarai és isztambuli találkozókon Nelson és egy küldöttség kiemelte az Oroszországba irányuló több tízmillió dolláros exportot, amely aggodalomra ad okot - mondta a tisztviselő, aki névtelenséget kért a megbeszélések megvitatása érdekében.

16:08
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb hadifogolycsere

Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak elmondta, hogy Ukrajna 116 katonát kapott vissza a hadifogolycsere keretében.

16:30
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU véglegesítette az orosz finomított kőolajtermékek vasárnaptól érvényes árplafonját

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

Az uniós tanács szombati közleménye szerint a tagállamok, valamint a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet.

A vasárnaptól érvényes megállapodás 55 napos átmeneti időszakot határoz meg azokra az orosz kőolajtermékekre, amelyeket február 5. előtt vásároltak meg és rakodtak hajóra, illetve április 1. előtt végleges rendeltetési helyükön kirakodnak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedők tengeren orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad. A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy bárki az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat - szállítás, biztosítás, finanszírozás - biztosítson abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az uniós tanács március közepétől havi rendszerességgel felülvizsgálja a mechanizmust, amely alapján az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A rendelet kiegészíti az Oroszországból származó nyersolaj 2022. december 5. óta hatályos, hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló megállapodást, és a tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó teljes uniós tilalmat - tették hozzá.
Az ársapkát Oroszország ukrajnai háborújára válaszul vezették be.

16:43
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Portugália váratlan lépése

Portugália közölte, hogy Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnába - mondat Antonio Costa miniszterelnök szombaton.

A hírről bővebben a linkre kattitntva olvashatnak.

17:04
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások mérlege

Az orosz erők két embert megöltek Toretszkben és Bakhmutban, további 14-et pedig megsebesítettek Donyecki területen - jelentette Pavlo Kijrilenko kormányzó február 4-én.

17:19
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszoknak sikerült megsemmisíteni egy NASAMS légvédelmi rendszert

A háború során először semmisült meg a Norvégia által gyártott NASAMS légvédelmi rakétarendszer kilövője . Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint a DPR Kramatorszk régiójában érte az eszközt a csapást.

Ezeket a légvédelmi rendszereket nagyon nehéz észlelni - integrált légvédelmi rendszerbe vannak beépítve, és a célpontokon végzett munka során a radarrendszereik nagyon rövid időre aktiválódnak.

A NASAMS megsemmisítése azt jelezheti, hogy az orosz hadsereg új taktikát dolgozott ki az ellenséges légvédelem leküzdésére és a gyakorlatba való átültetésére – vélik szakértők. Ugyancsak ezen a napon az orosz fegyveres erők folytatták támadásaikat Krasznoliman, Donyeck és Zaporozsje irányok ellen, több mint 130 ukrán katona életét vesztette.

17:42
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt ukrán drónok

Az elmúlt nap folyamán az orosz csapatok légvédelmi rendszerei 13, az ukrán fél által indított drónt lőttek le a különleges műveleti övezetben. Erről az orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konashenkov altábornagy számolt be az újságíróknak, amit a Lenta közölt.

17:50
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Olasz beismerés

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter közölte, hogy az ukrán hadsereg kiképzése folyik az ország területén – írja február 4-én, szombaton a Corriere della Sera című újság . A kiadvány szerint a miniszter ezt a parlamenti különbizottság ülésén jelentette be.

A komplex fegyverrendszerek szállításakor ki kell képezni azokat, akik használni fogják" – mondta Crosetto.

Elmondása szerint a tavaly júliusban lemondott Mario Draghi kormánya idején kezdődtek a kiképzések.

18:22
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapatösszevonás Dél-Ukrajnában

Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója szerint 15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a dél-ukrajnai Mariupol város körül.

"Körülbelül 30 ezer orosz katonáról beszélhetünk, akik Mariupolban és a régióban koncentrálódnak" - közölte Andriuscsenko.

Elmondása szerint az oroszok "meglehetősen beszédesek a helyiekkel".

Egyúttal hozátette, hogy valószínűleg a Vuhledar elleni támadás folytatására gyülekeznek az orosz erők - írja a Sky News.

18:56
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz felderítőcsoport támadását verték vissza az ukránok

Az ukrán határőrség jelentése szerint egy orosz felderítőcsoport támadását verték vissza Sziverszknél február 3-án, hozzátették, hogy az orosz hadsereg egy ukrán helyőrséget is tűz alá vett aznap - írja a Kyiv Independent.

19:50
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők Moszkva szerint kiűzték az ukrán katonákat Dvoricsnából

Az orosz katonák kiűzték az ukrán erőket a Harkiv megyei Dvoricsnából - közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A Nyugati Hadseregcsoport csapatai Kupjanszk irányába előrenyomulva a Harkiv megyei Dvoricsna település nyugati részéből kiszorították az ukrán erőket - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A szóvivő szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél. "Semlegesítettünk több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit" - tette hozzá.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik. Az Izjumból kivonuló orosz erők itt próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba.

A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

20:32
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs bizonyíték az Északi Áramlat gázvezeték orosz szabotázsára

A német nyomozóknak jelenleg nincs bizonyítékuk arra, hogy Oroszország állna az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken történt robbanások mögött - mondta Peter Frank német főügyész a Die Welt című lapnak.

21:09
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok be akarják keríteni Bakhmutot

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes elmondta, hogy az elmúlt héten az orosz erők minden erejüket arra vetették be, hogy "megtörjék az ukrán védelmet és bekerítsék Bakhmutot, illetve offenzívát indítottak Lyman közelében" - írja a Kyiv Independent.

07:21
február 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.