Tévedésben vagyunk

Vágólapra másolva!
A magyar ember nem tudja pontosan, mit is jelent a "bio", és meg van győződve arról, hogy ha valami kalóriaszegény, akkor az biztosan egészséges is - derült ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A sok, egymásnak olykor ellent is mondó információ miatt tévhitekben élünk azzal kapcsolatban, hogy mi az egészséges és mi nem - derült ki az Ad Hoc Plus Research intézet magyarországi kutatásásából. A felmérésben a 20-29 és a 30-39 éves korosztályt kérdezték meg arról, hogy szerintük mi a jó az emberi szervezetnek és mi nem. A megkérdezettek között fele-fele arányban voltak a nők és a férfiak, valamint gyermekes és gyermek nélkül élők is.

Nem tiszta, mi az a "bio"

A bioélelmiszerek az egészség letéteményesei - állították szinte egyöntetűen a válaszadók, de többségüknek valójában fogalmuk sincs, hogy mit is jelent ez a besorolás. További ellentmondás, hogy a "névtelen biocégeket" illetően a többség azt állította: nem bízik bennük, mert a termékeik "ellenőrizhetetlenek", míg egy ("egy gyömbéritalnál, narancslénél vagy kólánál legalább pontosan tudható, hogy azok milyen összetevőket tartalmaznak"). Vásárláskor a megkérdezettek a multinacionális cégeket részesítik előnyben, annak ellenére, hogy az ilyen típusú vállalatokat a különféle társadalmi csoportok sokat támadják.

A light diadala

A többség szerint az az egészséges, ha naponta többször, kis mennyiséget eszünk. A bőséges reggeli szabályát minden második válaszadó szerint nagyon fontos betartani.

Ami a szomjoltást illeti, a megkérdezettek többsége a 100 százalékos gyümölcsitalok vagy a light termékek mellett tette le a garast - annak ellenére, hogy mostanában sok támadás érte ezeknek a termékeknek a gyártóit a különféle édesítőszerek adagolása miatt. Ezeknek a neveit a megkérdezettek legtöbbje ismerte, és úgy válaszolt, hogy tart is tőlük, de meglepte őket, hogy ezek egy része az emberi szervezetben amúgy is megtalálható, a paradicsomlé fogyasztásával például egy nagyobb mennyiséget veszünk belőlük magunkhoz. Mindez nem tántorította el a megkérdezetteket attól, hogy úgy nyilatkozzanak: a jövőben is inkább light termékeket fogyasztanának.

Attól, hogy kalóriaszegény még nem egészséges

A kalóriaszegény vagy éppen kalóriamentes üdítőket szinte kivétel nélkül minden megkérdezett az egészséges kategóriába sorolta, pedig ez egyáltalán nem így van. Akiknek fontos a karcsúságuk megőrzése, azok egy ital megvásárlásakor a kalóriaadatokat tekintik meg elsőként, sokszor kizárólag ez alapján döntenek, függetlenül attól, hogy egyébként milyen összetételű terméket tartanak a kezükben.