Végy egy húsvéti bárányt!

Vágólapra másolva!
Húsvéti báránynak érdemes egy egész bárányt megvásárolni, mert úgy annak minden részét elkészíthetjük, és anyagilag is így jutunk leggazdaságosabban ehhez a luxushoz. A gerincből és a bordából egészben vagy szeletelve sült készülhet, a combot sütjük vagy pároljuk, a lapockát és a szegyet sülve, párolva, pörköltnek vagy gulyásnak fogyasztjuk.
Vágólapra másolva!

Mindez több napon át ünnepi lakomákra ad alkalmat a rokonokkal kibővült családnak. Vannak persze, akik fintorognak a báránykalandra készülődés hallatán, mert a bárányhús elkészítésének és fogyasztásának kultúrája és divatja régóta hullámzó.
Egykoron külön bárányvendéglők léteztek, ugyanúgy, mint halvendéglők. Ezekből még kisvárosokban is egy időben több megélt. A gazdasági fellendülés, az urizálás törte meg először a juhhús hazai népszerűségét, a városi nép a bifsztekhez, rosztbifhez pártolt, mert előkelőbbnek találta a falusinak érzett birkánál.
De most megint kezdjük felfedezni, talán éppen világjáráskor szerzett tapasztalataink alapján, ugyanis francia, német, angol, olasz, görög, török, spanyol földön a legjobb helyeken is kitüntetett szerepet játszik az étlapon és a családi konyhákban is.
"Kóstolja meg előbb, azután beszéljen!" - így reklámozta magát hajdan egy bárányvendéglő, ezzel reklámozzuk mi is alábbi ételeinket.

Báránykorona

Hozzávalók: 2 db báránykaraj (egyben hagyva, a kettő együtt 12-14 bordás), 3 gerezd fokhagyma, fél teáskanál őrölt bors, 4 evőkanál étolaj, 1 evőkanál rozmaring, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kisebb zellergumó, 5 dkg sonka, 2 szál kisebb sárgarépa, 2 dl száraz fehérbor, 1,2 liter húslé (kockából), 2 teáskanál kukoricaliszt, 2 teáskanál víz, 1-2 babérlevél, majoránna, kakukkfű, só

Forrás: Magyar KonyhaA karajokat bárddal a gerincről (hosszában) leválasztjuk. A karajcsontokat megszabadítjuk a felesleges hártyától, zsírtól, és egyformára alakítjuk. A karajokat kiterítjük, olajjal mindenütt lekenjük, fokhagymával, sóval, borssal, majoránnával, rozmaringgal bedörzsöljük, majd egy 0,5 kg-os üres konzervdobozzal a közepén felgöngyöljük, és zsineggel lazán rögzítjük. A csontokat alufóliával becsavargatjuk, nehogy megégjenek (tálaláskor, a szeletelésnél ezeket fogjuk meg kezünkkel).
A koronát egy magasabb falú edénybe helyezzük, előmelegített sütőben 30 percig 200 fokon sütjük, akkor meglocsolgatjuk, majd a hőt visszavéve még 15 percig 180 fokon a sütőben tartjuk. Hozzátesszük a karikázott sárgarépát, a kockázott zellert, hagymát, sonkát, a fűszereket, és gyenge hőn még addig tartjuk bent, amíg a hagyma színt kap.

A koronát kivesszük, a konzervdobozt és a zsineget eltávolítjuk. A sütőlét közepes lábosba öntjük, hozzáadjuk a húslét, a bort, és lassú tűzön 5 percig forraljuk. Ezután átpasszírozzuk, zsírját leszedjük.
A kukoricalisztet a vízzel elkeverve besűrítjük, hozzáadjuk az átpasszírozott sütőléhez (a mártásunkhoz), még egyszer átforraljuk, majd leszűrjük. A melegen tartott koronát tetszőleges körettel és a mártással (külön edényben) előmelegített tálon adjuk asztalra.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2001