A zöld vitaminlabda

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Érdemes ehhez a nyersanyaghoz hozzányúlni, mivel étrendünket így változatossá tehetjük, ugyanakkor a téli időszak közepén is biztosítja egészséges étkezésünket. Fehérje- és ásványianyag-tartalma nagyobb, mint főzeléknövényeink többségének.
Könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető, elkészíthető akár salátának, előételnek, de tartalmas főételnek is.

Palermói kelkáposzta-göngyöleg

Hozzávalók: 30 dkg sertéssült, 5 dkg füstölt szalonna, 3 g törött bors, fél csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 cl tejszín, 15 db kelkáposztalevél, 12 dkg reszelt sajt, só.

Ezt az ételt akkor érdemes elkészíteni, ha megfelelő mennyiségű sertéssültmaradék áll a rendelkezésünkre, és szeretnénk azt más formában, más ízekkel elfogyasztani.
A sertéssültet megdaráljuk, összekeverjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnával. Sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, zsemlemorzsát, a tejszínt, és jól összedolgozzuk. Végül lazán belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A kelkáposztaleveleket leforrázzuk, jól leszikkasztjuk, majd egy kiterített, tiszta szalvétára sorba rakjuk. Az elkészített hústölteléket rákenjük és a konyhaszalvétát felcsavarjuk. A két végét bekötjük, és forrásban lévő, sós vízbe helyezve 45-50 percig főzzük. Amikor elkészült, a szalvétából kibontjuk, tálra rendezzük és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2230 kJ / 530 kcal
Ajánlott ital: Badacsonyi olaszrizling

Kelkáposzta-saláta

Hozzávalók: 80 dkg kelkáposzta, 2,5 dl tejföl, 3 dkg mustár, 1 db citrom, 2 g törött bors, 2 db főtt tojás, só.

A kelkáposzta méregzöld külső leveleit eltávolítjuk, majd a zsengébb belső részét vékony szeletekre vágjuk. Egy nagyobb keverőtálba tesszük, megsózzuk és fél órát állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. A tejfölt a mustárral simára keverjük, citromlével, sóval, törött bors fűszerezzük. Az így elkészített öntetbe keverjük a kelkáposztát és 1-2 órára a hűtőbe téve állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérhessenek.
Tálaláskor főtt tojáskarikákkal díszítjük és megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1840 kJ / 440 kcal

Lengyeles kelkáposzta

Hozzávalók: 1,20 kg kelkáposzta, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 10 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 15 dkg füstölt szalonna, 2 dl húsleves, 2 dl tejföl, 6 dkg vaj, 12 dkg zsemlemorzsa, só.

A kelkáposztát négyfelé vágjuk. Lábosba téve annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd 6-8 percig főzzük. Ezután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és tiszta konyharuhára téve jól leszárítjuk.
A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát karikákra szeljük és a lábas aljára szórjuk. Ráhelyezzük a jól összenyomkodott kelkáposztanegyedeket, sóval, törött borssal ízesítjük, majd vékony füstölt szalonnaszeletekkel beborítjuk. Kevés húslevest öntünk alá és fedővel letakarva, a sütőbe téve megpároljuk. Amikor a levét elfőtte, leöntjük tejföllel, majd vajban pirított zsemlemorzsával meglocsoljuk. Párolt, sült húsokhoz kínáljuk, de önálló ételként is tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1670 kJ / 400 kcal

Rakott kelkáposzta

Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 40 dkg sertéshús, 8 dkg füstölt szalonna, 6 dkg zsír, 12 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 g köménymag, 2 g majoránna, 1 dkg pirospaprika, 8 dkg rizs, 2 db főtt tojás, 3 dl tejföl, só.

A kelkáposztát négy-hat felé vágjuk és sós vízben roppanós puhára főzzük. Leszűrjük, hideg folyó vízzel átmossuk, majd jól lecsepegtetjük és szárazra itatjuk.
A sertéshúst ledaráljuk. Kevés zsíron a kockákra vágott füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és beletesszük a darált húst. Sóval, őrölt köménymaggal, majoránnával, pirospaprikával fűszerezzük, majd gyakori keveréssel pirítjuk. Mindig csak egy kevés vizet aláöntve, fedővel letakarva a húst puhára pároljuk. Tűzálló tálat zsírral kikenünk, aljára helyezzük a kelkáposzta egyik felét, ezen elsimítjuk a darált húst, majd a félig megfőtt rizst szórjuk rá. Erre helyezzük a karikákra szelt főtt tojást és befedjük a megmaradt kelkáposztával.
Tetejére öntjük a tejfölt, elsimítjuk, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig sütjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2800 kJ / 670 kcal
Ajánlott ital: Siklósi olaszrizling

Kelkáposztapuding

Hozzávalók: 1,20 kg kelkáposzta, 5 g köménymag, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 2 dl tej, 3 g őrölt fehér bors, 2 g szerecsendió, 4 db tojás, 2 dl tejföl, só.

A kelkáposztát sós, köménymaggal ízesített vízben roppanós puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük, majd jól kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon. Vágódeszkára téve apróra összevágjuk, hogy finom, pürészerű anyagot kapjunk.
A 4 dkg vajból és a 4 dkg lisztből világos, nem pirított rántást készítünk, forró tejjel simára keverjük és olyan sűrűre főzzük, hogy elváljon az edény falától.
Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd amikor kissé kihűlt, egyenként belekeverjük a tojássárgákat, ezután a kelkáposztapürét.
Végül lazán hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vajjal jól kikent és liszttel kihintettt formákba vagy kisebb tűzálló tálba tesszük. Vízzel telt tepsibe állítjuk, és letakarva, a sütőbe téve készre pároljuk. Amikor elkészült, tálra borítjuk, és tejföllel leöntve kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1218 kJ / 290 kcal

Ajánló:

Korábban: