Szűzpecsenye rókagombamártással

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy olyan ízletes ételt mutat be, mely az egyik legfinomabb sertéshúsból készül.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 db közepes méretű szűzpecsenye, 400 g rókagomba, 3 dl tejszín, 2 szál újhagyma, őrölt fehér bors, durvára darál fekete bors, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, friss kakukkfű

Hártyázzuk le a szűzpecsenyét, kenjük be olívaolajjal, majd őröljünk rá fekete borsot, tépkedjünk rá kakukkfű levelet és sózzuk meg. Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.
A rókagombát mossuk meg többször hideg vízben alaposan, a nagyobb darabokat vágjuk kétfelé. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a rókagombát, és erősebb lángon pirítsuk 3-4 percig. Ízesítsük fehérborssal, sóval, majd öntsük fel tejszínnel. Egy-két percig forraljuk, majd ha besűrűsödött, felkarikázott újhagymával tegyük még frissebbé az ízét.
Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, tegyük bele a beolajozott pecsenyét, és erős lángon mindkét oldalát süssük elő. Utána tegyük előmelegített forró 180 fokos sütőbe tíz percre.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Az elkészült húst szeleteljük fel egycentis darabokra, tálaljuk nagy tányérra, melléje kanalazzunk a rókagombás szószból. Körítésnek párolt sárgarépát és spenótos rétes készítsünk.

A spenótos rétes elkésztése

A megmosott és lecsepegtetett spenótleveleket forrásban lévő vízbe dobjuk, ha összeesett, szűrőkanállal szedjük ki hideg vízzel telt edénybe. Ha kihűlt, csepegtessük le és nyomkodjuk ki a felesleges vizet belőle. Egy kis lábasban egy evőkanálnyi vajat forrósítsunk fel, tegyük bele a leforrázott spenótleveleket. Őrölt szerecsendióval, zúzott fokhagymával, darált borssal és kevéske sóval ízesítsük.

Nyújtsuk ki a leveles tésztát, töltsük meg a spenótos töltelékkel, göngyöljük fel, mint a rétest, és forró sütőben 170 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült, szeleteljük fel. Köretnek is nagyon finom, de önálló, húsmentes ételként is fogyasztható. Friss lazacszeleteket elrejtve benne könnyű harapnivalót készíthetünk.