Hagymát hagymával

Vágólapra másolva!
A középkori mohamedánok a sátáni növénynek tartották, az ókori Egyiptomban viszont szent növény volt. Egyesek szerint olyan büdös, hogy már a szagával is megöli a bacilusokat ami persze túlzás, de gyógyító hatását népgyógyászati és orostudományi adatok egyaránt igazolják.Van vörös, lila, fok, póré, metélő és medve: hagyma-tipológia, receptekkel.
Vágólapra másolva!

Egy híres magyar film sokat idézett mondata szerint van, aki a "hagymához is hagymát" eszik, mások viszont csak feldolgozva képesek fogyasztani zavaró illata vagy épp a gyomruk érzékenysége miatt. Tény viszont, hogy hagyma nélkül a világ konyhaművészete sokkal szegényebb lenne.

Mátyás kedvenc csemegéje

Bár egy magyar hagyma - nevezetesen a Makói - márkázott, védjeggyel, illetve földrajzi árujelzővel ellátott magyar termékké vált, a magyarok csak pár száz éve ismerik, termesztik és használják a hagymát: hazánkba a XV. században, Beatrix királyné jóvoltából érkezett meg a vöröshagyma. Mátyás király történetírója, Bonfini jegyezte fel, hogy a királyi hitvesnek, a sok drága ajándék között pont a hagyma okozott hatalmas örömet, amelyet Itáliából kapott ajándékba. Bonfini leírása szerint így lett Mátyás kedvence a Beatrix húga, Eleonóra által küldött hagyma, amelyet sütve vagy párolva fogyasztottak húsételek mellé. A krónikás azt is megemlíti, hogy máskor a hagymát a szakács úgy használta, hogy az íze épp csak érződött az étel zamatában, de nem uralkodott el rajta.

Ezután - ahogy az lenni szokott - a királyi csemege divattá vált, azóta a magyar konyha elképzelhetetlen a hagyma nélkül. Sőt, a magyarok azt is gyorsan felismerték, hogy a hagyma nem csak az ételnek tesz jót, hanem a betegnek is. A hagymafélék - főleg a fokhagyma - a XIX. század végéig a baktériumok legfőbb ellenségének számított a népi orvoslásban. Ahogy azt a modern orvoslás megfejtette, ezt a remek hatását az illóolajaiban fellelhető anyagoknak, az úgynevezett fitoncidáknak köszönhetjük. Ez a növényi eredetű szerves vegyület már-már úgy viselkedik, mint egy modern antibiotikum, mivel baktérium- és gombaölő hatású.

Egy patikányi gyógyerő

Paracelsus szerint " a hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". A középkori csodadoktor ráhibázott: a hagyma tényleg sok bajra jó, bár a népi gyógymódok nem mindegyikét igazolta az orvostudomány.

Nyákoldásra hagymaszirup:
Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot leszűrjük, lehűtjük, majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Nátha ellen büdösíts:
Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak egészségünkre.

A klasszikus inhalálás:
Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük, majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.

Negró helyett:
Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

Pakolás a reumára:
A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi fájdalmakat és reumát.

Tejjel-mézzel a jó álomért:
Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.

Ha hideg a kezded-lábad:
Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt végtagot átmossuk.

Migrén:
Közeledő migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Hajhullásra reszelt hagyma:
Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

Szemölcsre:
A hagymát feldaraboljuk, meghintjük sóval. Hagyjuk így egy éjszakán át, míg levet ereszt. Ezzel a lével naponta kétszer dörzsöljük be a szemölcsöt.

Fülfájás ellen:
Csomagoljunk apróra vágott nyers hagymát gyapjúkendőbe, tegyük a fülünkre és helyezzünk rá 20 percig melegítőpárnát.

Tyúkszemirtás:
Éjszakára tegyünk rá egy szelet citromot, vagy tegyünk rá sóval kevert hagymapakolást. Ha szükséges, ismételjük többször, míg el nem tűnik a tyúkszem.