Nincs két egyforma gyerek

Vágólapra másolva!
Örökölhető-e a bepisilési hajlam? Ha egyszer szobatiszta volt, akkor miért pisil be megint? Miért verekszik egy két és féléves, és hogyan lehet leszoktatni erről? Miért nem fogadja el egy kisfiú, ha a szülei babusgatni szeretnék? Mi köze a testvérféltékenységnek a verekedéshez, és hogyan lehet elejét venni? A Mamisuliban Benda Viktória gyermekpszichológus válaszol.
Vágólapra másolva!

Kislányom négy éves múlt júniusban, második éve jár óvodában. Gondok vannak a bepisiléssel. A szobatisztaság és az ágytisztaság kialakulása kb. 2,5 éves korára tehető, ami zökkenőmentesen, egyik napról a másikra következett be. Az óvodába szoktatással sem voltak gondjaim, sőt akkor még a bepisiléssel sem. Az első félévben nagyon beteges volt, többet volt otthon, mint oviban. Az első év második felében kezdődtek a problémák. A délutáni alváskor és sajnos egyre gyakrabban éjszaka is bepisilt, ami a mai napig tart. Az egy hónapos nyári szünet ideje alatt ez a bepisilés abbamaradt. Vannak ugyan időszakok, mikor az oviban sem történik meg, de ez elég ritka. Arra gondoltam, hogy az oviban van probléma, de ezt még nem tudtam vele megbeszélni. Nagyon szeret járni és úgy gondolom, az ő elmondása alapján, hogy az óvónénikkel sincs gond. Mostanában már észreveszem rajta, hogy őt is zavarja.
Nem tudom, hogy fontos dolog, vagy kapcsolódhat-e a problémánkhoz, hogy a férjem testvére, elmondásuk alapján kb. 9 éves koráig bepisilt. Örökölhető ez? Mit csináljak? Kell ezzel orvoshoz fordulnunk? Vagy van más megoldás?

A bepisilés nem, de a lelki alkat és a személyiségjegyek örökölhetőek. Mivel volt problémamentes időszak az ágytisztaság terén, ezért nagy valószínűséggel lelki okra vezethető vissza kislánya alvás közbeni bepisilése. Ennek kiderítése sajnos meghaladja az internetes tanácsadás kereteit.
Első lépésben egy urológiai kivizsgálást javaslok (a háziorvos beutalójával), hogy a szervi okokat egyértelműen ki lehessen zárni.
Ezután a negatív lelettel forduljanak személyesen pszichológushoz, akár a körzeti Nevelési Tanácsadóban, akár magánrendelésen. Ha megírja merre laknak szívesen segítek találni egyet, ha aktuális lesz.

*

Kisfiam 2,5 éves. Nyáron lett szobatiszta. Nagyon könnyen ment, megbeszéltem vele, hogy szeretne-e bilibe pisilni, mint az unokatestvére és kb. egy hét alatt elhagytuk a pelenkát, mindig nagyon megdicsértem, amikor sikerült neki. Nem volt semmilyen visszaesés kb. három héttel ez ellőttig. (Azt még hozzáteszem, hogy éjszaka és a délutáni alvásra adok neki pelust, mert még mindig pisis lesz, de erről nem is beszéltünk, úgy gondolom, ez még sokáig maradhat így, ha majd száraz marad, akkor nem kell neki éjszakára sem.) Három héttel ezelőtt kezdett pisilés előtt becsurgatni a nadrágjába, naponta négyszer-ötször. Nem győztem cserélni rajta a harisnyát és a bugyiját. Nem szidtam meg, de három nap után megbeszéltem vele, hogy nem pelenkát, de bugyipelenkát adok rá, mert nem akarom, hogy megfázzon. Nem lett tőle hisztis, nem láttam rajta, hogy problémát okozna neki. Ezután viszont szerintem kényelmi okokból szép lassan eljutottunk oda, hogy már egyáltalán nem szól, csak belepisil a pelusba.
A háziorvos megvizsgálta és nem felfázásról van szó. Aggaszt, hogy esetleg valami lelki problémája van. Ami mostanában változott, hogy a kisöccse egy éves lett, és most kezdi zavarni a játékban (hozzáteszem, hogy nagyon szereti, de a születése nagy trauma volt neki, és azóta kevesebbet tudok vele foglakozni). A másik ami lehetséges ok, hogy azon a héten négy napot volt a mamájánál, mert sok elintézni való dolgom volt (reggel vittem őket, este hoztam őket).

A gyermekek többsége három éves korára lesz nappalra megbízhatóan szobatiszta, úgyhogy nyugodjon meg, nincsenek elkésve. Addig teljesen természetes, hogy előfordulnak "balesetek", vagy akár hosszabb-rövidebb ideig tartó visszalépések, hiszen annyira ingatag még a záróizmuk feletti kontrolljuk. Bármilyen kisebb-nagyobb változás, napközbeni konfliktus, vagy tartós félelmek (szorongás) hatására visszatérhetnek a pelus használatára, mint kisfia is.
Leveléből kiderül, hogy Ön nagyon megértően és segítőkészen áll kisfia mellett a szobatisztaság kialakulásának folyamatában. Azt javaslom, bízza a bilibe/vécébe pisilést a kisfiára! Ő már teljesen tisztában van azzal, hogy mit vár el tőle és ha tökéletesen uralni tudja záróizmai működését, akkor vissza fog térni a bili használatára. Ön nagyon pontosan érzi, hogy a változások visszalépést jelenthetnek a szobatisztaság terén nála, ezért is nem érdemes erőltetni a dolgot.