Vágólapra másolva!
A férfi hős - avagy hétköznapi társas csatáink címmel indul beszélgetéssorozat a Spinoza házban. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal által meghirdetett Férfihónap eseményeibe illeszkedő beszélgetések ezúttal arra keresik a választ, hogy milyen nehézségekkel néz szembe a férfi a XXI. században.
Vágólapra másolva!

A beszélgetés résztvevői olyan kérdésekre keresik a választ, hogy milyen ideálokat sugall a társadalom (nők, férfiak, média), ezekből miket választ és miket vet el az élet minden területén, legyen szó szexualitásról, munkáról és hatalomról, apaságról. A férfi hős - mert ellentmondó igényeknek kell egyszerre megfelelnie. Melyek ezek, és milyen válasz adható rájuk?

A programok keddenként 18 órakor kezdődnek, ahol Horváth Gergely, a Petőfi rádió Egy férfi, egy nő című közérzeti magazinjának műsorvezetője beszélget a meghívott vendégekkel és szabad véleményformálókkal.

Forrás: [origo]


A beszélgetések sorrendje és témája:

Június 8.: Szex és erőszak - kit izgat?

Hogyan vélekednek a férfiak a nők elleni erőszakról - történjen az a családon belül vagy a közszférában. Miért kell egy meztelen test a jó reklámhoz? Prostitúció, pornográfia - szex és/vagy erőszak. Mit jelent a felelős szexuális magatartás egy férfi számára? Hol oktatják a szexet, és miért sehol?

A beszélgetésről készült összefoglalót itt olvashatod.

Június 15.: Ha a nő van alul - döntés és hatalom

Férfiak és nők a döntéshozó hierarchiákban. Jó-e a férfinak, ha mindig ő van felül? Tényleg nincs a nőknek annyi mozgásterük karrierben és lehetőségekben, mint a férfiaknak? A "tökös" csajok. A női karrier macsó oldala: ha a nő férfiakra jellemző pozícióban van, többet kell teljesítenie? Nemi kérdések a politikai és a gazdasági hatalomban. A családbarát munkahely - mit jelent és kinek kedvez?

A beszélgetésről készült összefoglalót itt olvashatod.

Június 22.: Beavatás - Légy férfi! De hogyan?

Milyen élményeken keresztül érik egy fiú férfivé? Mit vár el a társadalom az "igazi férfitól"? Milyen példát mutatnak a mai férfiak? Akarnak-e a férfiak részt venni a gyereknevelésben, és azt hogyan teszik? Ott vannak-e a szülésnél, szüneteltetik-e karrierjüket az otthoni teendők miatt? A svéd modell és a magyar gyakorlat. Az apaszerep, ahogy az apák fogalmazzák meg. Elhagyhatja-e egy anya a családot feladat híján?

A beszélgetésről készült összefoglalót itt olvashatod.

Június 29.: Két kultúra egy házasságban

Össze lehet-e csiszolni két olyan hagyományt, amely gyökeresen mást gondol férfiról és nőről? Egy tető alá lehet-e hozni a nézetkülönbségeket, a konfliktuskezeléseket, a harmonikus együttlétet? Ki enged többet: a férfi, a nő vagy az a fél, amelyik nem a saját kultúrájában él? Ütközik-e a család és a társadalom ebben a helyzetben?

Az utolsó beszélgetés összefoglalóját itt olvashatod.

Helyszín: Spinoza ház (Bp. VII., Dob u. 15.)
A program ingyenes, minden érdeklődőt várnak.