Vágólapra másolva!
Decemberben, afféle karácsonyi ajándékként a rajongóknak, újra összeáll a magyar könnyűzenei élet egyik legnagyobb legendája, a Piramis. A Som Lajos vezette zenekart tizennégy éves szünet után december 26-án, a Papp László Budapest Sportarénában láthatjuk újra a színpadon.
Vágólapra másolva!

A Piramis 1975-ben alakult, így a mostani koncert könnyen tekinthető a harmincadik évforduló elkésett megünneplésének is. Annak idején az együttes ötlete a basszusgitáros, Som Lajos fejéből pattant ki, akit állítólag az egyik külföldi útja során látott Black Sabbath-koncert inspirált arra, hogy itthon is megpróbálja elterjeszteni a keményebb rockzenét. Somnak, úgy tűnik, szívügye volt ez a kérdés, hiszen a Piramis előtt a Taurusban játszott, amely gyakorlatilag az első hard rockot játszó banda volt Magyarországon - a tagok között olyan nagyságokkal, mint a legendás gitáros, Radics Béla és a később a Korált alapító, Balázs Fecó. Som helyére azonban idővel Zorán került a zenekarba, így a zenész kénytelen volt más munka után nézni.

Somnak egyébként már a Taurus előtti élete is izgalmas volt zenei szempontból. Első zenekara, a Record teljesen véletlenül vált ismertté, egy fellépésen ugyanis éppen, az akkor már rendkívül népszerű Scampolo helyett kellett beugraniuk. A Record után a Neoton következett, amelynek egyik turnéján ismerkedett össze Som későbbi feleségével, Karda Beával. Ezután jött a Taurus, majd a saját alapítású Piramis, amelyhez elsőként a Non-stopból átigazolt dobos, Köves Miklós csatlakozott. Ő aztán hozta magával korábbi zenésztársát, Závodi "Zacskó" Jánost, aki a Piramisban szólógitáros lett. A műfajtól szokatlan zenei elemet a két billentyűs hozta, akik közül az egyik, Gallai Péter a későbbiekben is a zenekar oszlopos tagja maradt. A másik, rövid ideig velük zenélő zongorista, egy szabadkai fiú, Lévay Tibor volt - ő egyébként annak a (külföldön Sylvester Levayként ismert) Lévay Szilveszternek az öccse, aki a Mozart! című musicalt is jegyzi zeneszerzőként.

A Piramis kezdetben instrumentális zenét játszott, nem mintha ez lett volna eredeti koncepciójuk is, egyszerűen csak jó ideig nem találtak megfelelő énekest maguknak: a zenekar ugyanis januárban alakult, az addig a Generálban éneklő Révész Sándor pedig csak novemberben csatlakozott hozzájuk. Ezután nyilván szükség volt már egy szövegíróra is - a választás Horváth Attilára, a Taurus egykori fogalmazójára esett, aki egyébként a korábbi zenekar másik tagjának, Balázs Fecónak is segítette szólóprojektjeit. Mivel az ideális zenekarhoz már minden együtt volt, nem maradt más hátra, mint hogy elkezdjenek felvételeket készíteni. Az első, rádióban rögzített számuk a Ne bántsd a madarakat volt, amelyet a rockdiszkókban máig játszott sláger, a Szállj fel magasra! követett.

Az első album 1977-ben jelent meg, egyszerűen Piramis címmel. Közben a zenekar a Török Ádám alapította Minivel adott egy emlékezetes koncertsorozatot, de olyan, nemzetközileg elismert együttesekkel is koncerteztek közösen, mint a Mud vagy a Steppenwolf. A Piramis végülis nemcsak Magyarországon, de lehet mondani, hogy egész Európában ismertté vált, hazánk iskoláiban sorra alakultak a Piramis-brigádok és Som-őrsök. Som intenzív basszusjátéka, Révész hibátlan színpadi mozgása, Gallainak az énekes hangját ellenpontozó vendégénekei mind hozzájárultak ahhoz, hogy az együttes a csúcsra jusson. De nemcsak zenéjük, életmódjuk - illetve piaci szemléletük - is új volt a magyar zenei életben: előttük nem akadt olyan magyar zenekar, amelyik ennyi energiát fektetett volna saját menedzselésébe - rengeteg turné, tévéfelvétel és külföldi fellépés kísérte munkásságukat. Lemezeik közül a legérdekesebb talán az 1981-es koncepciózus album, az Erotika, amely egy férfi szerelmi kalandjait meséli el, olykor párbeszédek formájában.

Együtt a banda

A Piramis sikertörténete még ebben az évben véget is ért, egy májusi, németországi turné során ugyanis Révész otthagyta a zenekart. A Piramis ettől függetlenül folytatta a koncertezést, az énekes szerepét egyelőre Gallai vette át. Korábbi népszerűségüket minden erőfeszítés ellenére sem tudták megtartani, igaz, hogy ebben közrejátszott a nyolcvanas évek társadalmi-politikai helyzete, egyrészt a klasszikus rockzene addigra már kiment a divatból, másrészt - valószínűleg ezzel összefüggésben - az állami zenemonopólium nagyjai is levették a kezüket a Piramisról. 1985-ben a zenekar végleg feloszlott, de a tagok egy percig sem tétlenkedtek: Som a Senator nevű új együttesét kezdte szervezni, Gallai a Bikinibe, Závodi pedig a Hobo Blues Bandba távozott. Egyedül Köves vonult vissza egy időre a koncertezéstől, ő inkább színházi és tévés berkekben folytatta a zeneszerzést. A színpadra csak 1991-ben tért vissza a Török Ádám és a R. A. B. B.-bal.

Az eredeti Piramis végül hosszas egyezkedések után, 1992 végén állt össze újra, a terv szerint egyetlen koncertre. A hatalmas érdeklődést látva, az egyszeri alkalom öt teltházas előadássá bővült, amelyet az akkori Budapest Sportcsarnokban tartottak meg, december 27. és január 2. között. Azóta már többször felröppent a hír egy újabb összeállásról, ez azonban mindig kacsának bizonyult. Az idei karácsonyi koncertet maga Révész jelentette be az egyik rádióadón, de azóta már a Piramis hivatalos honlapján is olvashatunk az eseményről, sőt, már a jegyek árusítása is megkezdődött. A dolog pikantériája, hogy a helyszín lényegében ugyanaz, mint a tizennégy évvel ezelőtti maratoni bulié, csak épp - az egykori BS leégése miatt - megújult névvel és külsővel.

Piramis - Papp László Budapest Sportaréna (XIV., Stefánia út 2.), december 26., 20.00. Jegyár: 7500-15000 Ft.

Apats Gábor