Völgyrevolúció avagy 2008, a fesztiválcsődök éve?

Vágólapra másolva!
Nem lesz idén Művészetek Völgye - a hírt Márta István, a fesztivál főigazgatója erősítette meg a Gödör Klubban tartott március tizenharmadikai sajtótájékoztatóján. Az immáron huszadik évében járó rendezvény helyett viszont lesz Bűvészetek Völgye, 2009-re pedig maratoni, egy hónapig tartó Völgyet terveznek a szervezők. 
Vágólapra másolva!

Márta István fesztiváligazgató elmondta, már tavaly év végétől sejteni lehetett, hogy a 2008-as Völgy megrendezése komoly veszélyben van - komolyabban, mint eddig bármikor. Márta a fő problémának az állami financiális támogatás teljes hiányát nevezte meg. Míg 2004-ben a fesztivál kb. 200 milliós nagyságrendű összköltségének 64%-os támogatásával járult hozzá az állam, addig tavaly ennek az összegnek már csak a fele, 32% jutott a Völgynek. A jelenlegi állás szerint idén viszont már egyáltalán nem marad pénz a fesztiválra az államkasszában, így Márta István még egyszer leszögezte: 2008-ban nem lesz Völgy.

Nyereséges, mégsem támogatják?

A szervezők dolgát az is megnehezíti, hogy a potenciális öt EU-s pályázat közül a Völgy egyik beadvány kritériumainak sem felel meg. Ilyen-olyan megkötések (elsősorban a "de minimis", azaz "csekély összegű" támogatás) miatt a fesztivál a "politikailag és gazdaságilag nehezen besorolható" rendezvények közé szorult, ezért a szervezők nem is nyújtottak be pályázatot idén.

További nehézséget jelent, hogy a nagyvárosokban rendezett fesztiválokkal (Pécs/POSZT, Miskolc/Operafesztivál) ellentétben a Művészetek Völgye nem támaszkodhat az eseménynek otthont adó hat falu (Kapolcs, Vigánpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula) önkormányzatának anyagi hozzájárulására sem. "Szeretetet és hitet igen, pénzt nem tud adni a Völgy" - mondta Márta István, hiszen anyagilag a Kulturális és Természetvédelmi Egylet sem tud segíteni.

Ilyen gazdasági nehézségek mellett a szervezők képtelenek tárgyalni magán- vagy egyéb szponzorokkal, és előre tervezni sem tudnak. Pedig a Völgy a támogathatóság szempontjából fontos bevételek tekintetében kivételesen erős, mintegy dupláját hozza vissza a költségeknek. Ez a mutató pedig a hazai kulturális fesztiválok között rendkívülinek számít. Ráadásul az önerőből származó bevételek aránya is igen magas, 68%-os értéket ért el tavaly.

Forrás: Művészetek Völgye

2008, a fesztiválcsődök éve

A sajtótájékoztatón felszólalt Durst György, a győri Mediawave igazgatója is, aki maximális támogatásáról biztosította a Művészetek Völgyét. Elmondta, hogy a Völgynél kisebb, szintén kulturális rendezvény, a Mediawave is hasonló cipőben jár. Annak tudatában, hogy idén a Sziget is csak öt napos lesz a megszokott egy hét helyett, Durst szerint könnyen meglehet, hogy a 2008-as év a reneszánsz éve helyett a fesztiválcsődök éve néven marad meg a köztudatban.

"Miért mond le az állam a két évtizede működő, kulturális értékkel, jelentős turisztikai hatású, pozitív társadalomfejlődést elősegítő nonprofit fesztivál révén keletkező pénzbevételről?" - tette fel a kérdést Márta István, hiszen a Völgy szüneteltetése több szempontból is "komoly érvágás".

Az egyik az államháztartást érintő, előreláthatólag 160 milliós bevételkiesés. A főszervező emellett külön kitért a kistelepülések magyarországi helyzetére is, elmondta, hogy a fesztivál működtetésében közvetlenül érdekelt régió - közte a már említett hat község - megélhetése is veszélybe kerülhet. A rendezvényt mozgató kisebb vállalkozások, a helyi falusi turizmus, a kapolcsi Völgy-Központ, és a két legnépszerűbb Völgy-múzeum, a fa- és kovácsmúzeum is komoly bevételtől esnek el a rendezvény megszűnésével.

További veszteség a maga a fesztivál értékei által teremtett kultusz, a húsz éve megbízható, egyedülállóan sokszínű és nemzetközileg is jól csengő márkanév megcsorbulása. A Művészetek Völgye fennállásának két évtizede során kézzel fogható eredményeket mutatott fel a kultúra, a civil szféra, az egészségügy (véradás) és a természetvédelem (szelektív hulladékgyűjtés) területén is.

Forrás: Művészetek Völgye

Jövőkép Bűvészetek Völgyével és 2009-es jubileumi fesztivállal

A főszervező a Művészetek Völgye tragikusnak ítélt jövőképének elemzése után tett két meglepő bejelentést is: az egyik az egy egész hónapon át tartó jubileumi fesztivál ígérete volt, amit nem idén, hanem jövőre rendeznek majd meg, 2009. július 3. és augusztus 2. között. Márta elmondása szerint a fesztivál nem lesz olyan intenzív, és más műsorstruktúrát követ majd, mint az eredeti, tíz napos verzió.

Ennél is nagyobb meglepetést keltett egy alternatív, a Művészetek Völgye márkanév pótlására megálmodott "bűbájos fesztivál, gigacsiga performansz", a Bűvészetek Völgye ötlete, ami idén, az eredeti fesztivál helyén és időpontjában, július végétől augusztus elejéig lesz esedékes. "Édes Völgyrevolúciót! Legyen a Völgy interaktív! Építsük együtt a művészek, művészcsoportok skrupulusoktól mentes kreativitására, ötleteire. Annyi pénzből éppen annyit!" - ezeket a kényszerű ötleteket az ún. Völgykiáltványban fogalmazta meg a fesztivál főszervezője.

A kiáltvány szerint a kialakult kedvezőtlen finanszírozási feltételeknek köszönhetően a pótfesztiválként funkcionáló Bűvészetek Völgyének kulcsszavai a költségtakarékosság és a megújulás lenne, ezért Márta a szervezésben díjmentesen vállalkozó művészeti, marketing és logisztikai segítségre is számít. Fontos szerep jutna a virtuális térnek, ezen belül a Művészetek Völgye hivatalos internetes portáljának. Ezzel kapcsolatban felmerült a népszerű online kvízjáték, a Honfoglaló mintáján alapuló Völgyfoglaló gondolata is. A Völgy örökös problémáját, a jegyek ellenőrizhetetlenségét is szeretnék megoldani, és felvetődött, hogy kizárólag elővételes jegyvásárlás esetén fogad majd vendégeket a fesztivál.

"Belevágunk, lesz, ahogy lesz!" - jelentette ki Márta István, jelezve, hogy a Művészetek Völgye és szervezőcsapata mégsem hagyja cserben a törzsközönségét, és idén is megtartja a Bűvészetek Völgye bőrébe bújtatott művészvölgyet.

Forrás: Művészetek Völgye