Továbbjutásban bíznak az oroszok, történelmet írtak a görögök

Vágólapra másolva!
Az orosz sajtó már a negyeddöntőt emlegeti, miután a válogatott szombaton 1-0-ra nyert a címvédőként már két csoportmeccs után búcsúzó Görögország ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

A Szport-Ekszpressz munkás győzelemnek nevezte a sikert, amelynek köszönhetően Guus Hiddink tanítványai tovább bizakodhatnak a legjobb 8 közé kerülésben.

Már csak a svédeket kell megverni, a csapat sorsa a saját kezében van - hangsúlyozta a napilap.

A Szovjetszkij Szport szerint mindenki keményen küzdött a pályán, de az oroszok nyertek. A szbornaja életben tartotta negyeddöntős esélyeit Konsztantyin Szirjanov góljával, aki Szergej Szemak akrobatikus passzát továbbította a kapuba.

A Komszomolszkaja Pravda örömittasan gratulált az "életre-halálra" vívott meccsen aratott diadalhoz, amely az oroszok első győzelme lett az Eb-n.

A Lenta kiemelte, hogy szerdán még le kell gyűrni a svédeket a negyeddöntőhöz, és hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy június 18. újabb ünnepnap legyen az orosz szurkolók számára.

***

A görögök második, szombati veresége révén először fordul elő a labdarúgó Európa-bajnokságok történetében, hogy a címvédő alakulat már két csoportkör után biztos búcsúzónak számítson.

A 2004-es portugáliai Eb-t megnyerő kék-fehér együttes a negyedik, amely a csoportmérkőzések után kiesik, de korábban a németek (1984-ben és 2000-ben) valamint a dánok (1996-ban) sorsa csak a harmadik meccsüket követően pecsételődött meg.

A címvédők fekete krónikájához tartozik még a franciák fiaskója, akik 1988-ban az Eb-re sem jutottak ki.

Az eddigi címvédők végállomása 1980 óta, amikortól torna formájában rendezik az Eb-ket
1980:
Csehszlovákia - 3. hely
1984: NSZK - csoportkör
1988: Franciaország - nem kvalifikálta magát
1992: Hollandia - elődöntő
1996: Dánia - csoportkör
2000: Németország - csoportkör
2004: Franciaország - negyeddöntő
2008: Görögország - csoportkör