Átok is lehet a csapatkapitányi karszalag

Vágólapra másolva!
A csapatkapitányi pozíció elsősorban a válogatotton belüli hierarchia miatt fontos, a dél-afrikai világbajnokság előtt ugyanakkor több együttesnél is problémát okozott a felelősségteljes poszt betöltése. Az angoloknál mintha egyenesen átok ülne a karszalagot viselő játékoson.
Vágólapra másolva!

A csapatkapitánynak a szabályok szerint nincsen túl sok kiváltsága, hivatalosan mindössze annyiban merül ki a dolga, hogy ő választ térfelet a mérkőzések előtt, illetve ő vesz részt a sorsoláson akkor is, amikor azt kell eldönteni, hogy melyik csapat kezd a tizenegyespárbaj során. A pozíció a csapaton, mint közösségen belül fontos: alapesetben olyan játékos viseli a tisztséget, aki igazi vezéregyéniségnek számít, a többiek maximálisan megbíznak benne, elfogadják a véleményét.

Az angol csapatkapitányoknak a vébé nem hoz szerencsét

Éppen utóbbi szempont miatt érintette érzékenyen az angolokat a tavasszal kirobbant Terry-botrány. A sztori talán mindenki számára ismert: a középhátvéd kikezdett volt klubtársa és jó barátja, Wayne Bridge barátnőjével, amit végül a bulvárlapok is megírtak. Az angol közvélemény napokig azt találgatta, hogy miként dönt Fabio Capello: továbbra is számít-e a játékosra, aki a válogatott csapatkapitánya volt, vagy kiteszi a csapatból.

Az olasz edző salamoni döntést hozott, hiszen Terry maradt a keret tagja (ennek következményeként Bridge lemondta a válogatottban való szereplést), viszont a karszalagot elvették tőle. Capello lépése érthető volt, hiszen a középhátvéd a társai bizalmát veszíthette el viselkedésével, a játékára azonban továbbra is nagy szüksége volt a csapatnak.

Az angol válogatott új csapatkapitánya egy másik középhátvéd, Rio Ferdinand lett, a világbajnokság előtt azonban őt is utolérte az angol csékákat üldöző balszerencse. A Manchester United futballistája ugyanis pár nappal a torna rajtja előtt megsérült, és így lemaradt a vb-ről, Capellónak pedig megint kapitányt kellett keresnie.

Választottja Steven Gerrard lett, az Egyesült Államok ellen ő viselte a karszalagot, és nem is futballozott rosszul: az angolok bíznak benne, hogy neki sikerült megtörnie az átkot, amely még 1982-ban kezdődött.

Forrás: AFP

Akkor az angolok kapitánya Kevin Keegan volt, ám az aranylabdás csatár sérülése miatt mindössze 23 percet játszott a világbajnokságon. A következő két tornán a karszalagot Bryan Robson viselte, de sem 1986-ban, sem pedig 1990-ben nem töltött sok időt a pályán. Mexikóban mindössze két találkozón szerepelt, és mindkettőn lecserélték, mivel a vébé előtt kificamodott válla nem bírta a terhelést, míg Olaszországban szintén csak kétszer játszott - a hollandok elleni csoportmeccsen megsérült, és haza is utazott. 1998-ban Alan Shearer rendben tette a dolgát, de a 2002-es torna előtt David Beckham megint csak kidőlt a sorból, és fél Anglia azt találgatta, hogy felépül-e lábközépcsont-töréséből. Felépült, de sokak szerint a brazilok elleni negyeddöntőn az egyenlítő gól előtt féltette a lábát, és ezért nem lépett oda keményen.

Gallas megsértődött, mert nem őt választották

De nem csak az angoloknak kellett kevéssel a dél-afrikai torna előtt csapatkapitányt váltaniuk. A németeknél évek óta Michael Ballack viselte a karszalagot, azonban sérülés miatt nem tudták nevezni. Joachim Löwnek tehát döntenie kellett a német sajtóban csak "K-kérdésnek" nevezett problémában, és választása nem okozott meglepetést: a csapat új kapitánya Philipp Lahm lett.

"Olyan játékost kerestem, akinek megvan a tekintélye a csapaton belül, ugyanakkor megfelelően kommunikatív, és nyitott a többiek problémájára" - indokolta a szövetségi kapitány döntését. Lahm a Bayernben a második számú cséká Mark van Bommel mögött, és 2009 novemberében már viselte a karszalagot a válogatottban: akkor Elefántcsontpart ellen Ballack, és korábbi helyettese, Miroslav Klose is hiányzott sérülés miatt. A jobbhátvéd ezzel a Nationalelf történetének legfiatalabb kapitánya világbajnokságon a maga 26 életévével.

A francia válogatottnál hosszú évek óta Thierry Henry volt a csapatkapitány, ám Raymond Domenech azon döntése, miszerint az FC Barcelona csatára csak kispados lesz a vébén, új helyzetet teremtett. A legtöbben arra számítottak, hogy az új kapitány William Gallas lesz - leginkább maga a játékos bízott ebben, így megsértődött, amikor Domenech Patrice Evrát választotta.

A szakvezető döntése azonban némiképp érthető, hiszen Gallas korábban az Arsenalnál már volt csapatkapitány - kevés sikerrel. A védő nyilvánosan kritizálta az Ágyúsok fiatalabb focistáit, és a pályán sem mutatott példát, a Birmingham City elleni bajnokit követően 2009 tavaszán például a félpályánál a fűben ülve duzzogott, mert a csapat nem tudott nyerni, és Wenger el is vette tőle a karszalagot.


Az afrikai országok közül több is a vébé előtt váltott csapatkapitányt. Ghána részben kényszerűségből, hiszen Michael Essien sérülés miatt kimaradt a keretből, helyettese, Stephen Appiah pedig már nem alapember, így a karszalag John Mensah-hoz került. Nigériában hasonló okok miatt váltotta Nwankwo Kanut Joseph Yobo, Algéria esetében azonban a szövetségi kapitány döntése nem okozott osztatlan örömöt. A tréner ugyanis jó előre kijelentette, hogy a gárda korábbi csapatkapitánya, Jazid Manszuri csak kispados lesz az első találkozón, ezért a karszalag máshoz kerül. Mindezt a középpályás gyengébb formájával indokolta, mire Manszuri (akit az edzőmeccsek során az algériai drukkerek is kifütyültek) azzal fenyegetőzött, hogy otthagyja az edzőtábort.

Hogy a mellőzése mennyire megosztotta a csapatot, azt jól jelzi, hogy a helyére kinevezett csapatkapitány, Antar Jahja első nyilatkozatában elmondta: ő továbbra is Manszurit tekinti az igazi kapitánynak.

Csapatkapitányok, akik elsőként emelhették magasba a vb-trófeát

1930: José Nasazzi (29 éves)
1934: Giampiero Combi (32)
1938: Giuseppe Meazza (28)
1950: Obdulio Varela (33)
1954: Fritz Walter (34)
1958: Bellini (28)
1962: Mauro (32)
1966: Bobby Moore (25)
1970: Carlos Alberto (26)
1974: Franz Beckenbauer (29)
1978: Daniel Passarella (25)
1982: Dino Zoff (40)
1986: Diego Maradona (26)
1990: Lothar Matthäus (29)
1994: Dunga (31)
1998: Didier Deschamps (30)
2002: Cafú (32)
2006: Fabio Cannavaro (33)



www.global-soccer.eu