Vágólapra másolva!

Kibuktak a sportegyesületek a 115 milliós állami támogatáson

Nevetségesnek, ugyanakkor elkeserítőnek tartják a klubvezetők az idei esztendő szakmai és működési támogatásának mértékét; az állam - Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter jóváhagyása nyomán - ötvenkét egyesületnek összesen 115 millió forintot utal át - írta a csütörtöki Népszabadság.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége internetes oldalán közzétett adatok szerint a legjobban a Budapesti Honvéd SE jár, amely tizenhárommilliót kasszíroz a központi forrásból. Molnár Imre, a Honvéd ügyvezető elnöke a Népszabadságnak elmondta: "pántlikázva" érkezik a pénz, vagyis előzetesen meghatározzák, hogy azt mire lehet felhasználni. Az összeg harminc százaléka mehet fizetésre, a többiből finanszírozhatnak edzőtáborozást, utazást, doppingellenőrzést, vásárolhatnak sporteszközt és -ruházatot, továbbá csökkenthetik az irodaköltségeket. Az elöljáró elmondása szerint ez a tizenhárommillió forint az éves működési költség öt százaléka.

A rangsorban tizedik BVSC ügyvezető elnöke, Szentpáli Gábor a lap érdeklődésére példaként említette: a vasutasklub uszodájának tíznapi gázszámlája - a téli mínuszok idején - hozzávetőleg hatmillió forint volt. "Ehhez képest ki-ki értékelje belátása szerint, vajon mire elegendő az egy teljes esztendőre folyósított 3 400 000 forint..." Hozzátette: "Sokatmondó az is, hogy az állam által folyósított összeg a létesítményfenntartást is tartalmazó büdzsénk egyetlen százalékát teszi ki."