Társoldalunk:

Pap Biankáé a paralimpia második magyar érme

2016.09.11. 01:02

Az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka ezüstérmet szerzett 100 méteres hátúszásban a riói paralimpia szombati versenynapján.

A Vasas 16 éves, paralimpiai újonc versenyzője idén megnyerte ezt a számot a madeirai Európa-bajnokságon, és miután a délelőtti előfutamokból a második legjobb időeredménnyel került be az esti döntőbe, mindenképpen esélyesnek számított a dobogóra.

A rajtja nem sikerült igazán jól, ezzel együtt féltávnál a harmadik helyen fordult az új-zélandi Sophie Pascoe és a brit Alice Tai mögött. A második 50 méteren aztán csapásról csapásra megközelítette brit riválisát, aki a végére el is fáradt, így simán Papé lett a második hely. A győzelmet magabiztosan szerezte meg Pascoe. 

Beleerősített a második ötvenenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"A edzőmmel ezt a taktikát beszéltük meg, hogy a második ötvenen erősítek bele. Bejött. Nagyon boldog vagyok, hogy az első paralimpiámról máris éremmel térhetek haza. Még van jó néhány számom, de már biztos, hogy boldogan utazok majd haza" – mondta a magyar sportoló. Pap Bianka a magyar küldöttség második érmét nyerte Rióban. Korábban az erőemelő Tunkel Nándor harmadik lett. 

Úszás, női 100 m hát (S10):
1. Sophie Pacoe (Új-Zéland) 1:07.04 p
2. PAP BIANKA 1:07.95
3. Alice Tai (Nagy-Britannia) 1:09.39

Az S5-ös sérültségi kategóriában versenyző Kézdi Réka negyedik helyen végzett 50 méteres pillangóúszásban. A Vasas 30 éves sportolójának ez az úszásnem a specialitása, ráadásul a sprinttáv a legerősebb száma, ebben négy éve, Londonban hetedik lett, az idei madeirai Eb-n pedig bronzérmet szerzett. 

Nyolc századmásodpercre volt a dobogó

Kézdi a délelőtti előfutamokból a második legjobb idővel került az esti döntőbe, és ott is remekül teljesített, de az érem nem jött össze, nyolc századmásodperccel lemaradt róla. 

"Az olasz konkrétan lenyúlta előlem az érmet – mondta viccelődve a magyar úszó. – Szerintem délelőtt még sok volt az altatás, sokan nem úszták ki magukat,  most sokkal jobb időt teljesítettek. Én előzetesen a második-ötödik hely bármelyikével kiegyeztem volna, és szerettem volna 46 másodperc alatt úszni, mindkettő összejött, így nem vagyok elégedetlen." 

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya öleli meg Kézdi Rékát a döntő utánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szám másik magyarja, a hetedik paralimpiáján szereplő Engelhardt Katalin nem jutott be a fináléba, a tizedik helyen zárt. 

Úszás, női 50 m pillangó (S5):
1. Hszü Hszi-han (Kína) 43.62 mp
2. Sarah Louise Rung (Norvégia) 45.67
3. Giulia Ghiretti (Olaszország) 45.74
4. KÉZDI RÉKA 45.82

Szabó Nikolett az intések miatt lett ötödik

Szabó Nikolett ötödik lett a cselgáncsozók 70 kilós súlycsoportjában a riói paralimpia szombati versenynapján. 

A negyedik paralimpiáján szereplő, 37 éves, látássérült magyar versenyző – aki korábban kétszer volt harmadik (2004, 2012) – éremért érkezett Brazíliába is, de ez végül nem jött össze. Egy-egy győzelem és vereség után a bronzmérkőzésen az üzbég Gulrug Rahimova volt az ellenfele. Mindkét sportoló igencsak passzívan kezdett, mégis a magyart intették meg, majd az akciómentes meccsen még egy figyelmeztetést kapott, így a riválisé lett a bronz, ő pedig az ötödik helyen végzett. 

Szabó Nikolett azt mondta, már az is csoda, hogy ott lehetettForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Bosszantó így kikapni, de már az is csoda, hogy egyáltalán itt lehettem" – mondta Szabó Nikolett arra utalva, hogy tavaly ősszel porckorongsérve alakult ki, és több hónap kimaradt a felkészüléséből.

Közben a Riocentro 3-as Pavilonban, az asztalitenisz-versenyen az S8-as kategóriában szereplő Csonka András és Zborai Gyula közül előbbi nyert, utóbbi pedig kikapott a nyolcaddöntőben. Csonka a lengyel Marcin Skrzynecki ellen nyert 3-2-re, míg Zborai a svéd Emil Anderssonnal szemben maradt alul 3-1-re. 

Boronkay a kilencedik helyen triatlonban

Boronkay Péter a kilencedik helyen ért célba a férfi triatlonosok PT4-es kategóriájában. A sportág most debütált a parasportolók legnagyobb viadalán. A 35 éves kecskeméti triatlonosnak az volt a célja, hogy a kvalifikációs helyénél, a 11.-nél előrébb lépjen a versenyben, amely során 750 méter úszott, 20 kilométert kerékpározott, és 5 kilométert futott a 11 induló. 

A kulisszákra és körülményekre nem lehetett panasz, a viadalt a Copacabana Erőd tövében, a világhírű strandon bonyolították le, a rajtnál a levegő hőmérséklete 25, míg a vízé 21,2 Celsius-fokos volt. 

Boronkay Péter a célba érkezés pillanatábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az óceánból a brit George Peasgood jött ki először, a kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Boronkay 2:33 perces hátránnyal, a nyolcadik helyen követte. A kerékpározás első körében aztán a magyart technikai probléma hátráltatta – leesett a lánca –, így visszaesett a tizedik helyre. A verseny hátralévő részében japán riválisával vívott nagy versenyt, akivel gyakorlatilag együtt kezdte meg a futást. 

Másfél kézzel nem egyszerű felrakni egy láncot

Az utolsó szakasz első köre után mintegy 100 méteres előnyre tett szert a magyar triatlonos, és ezt a végéig növelni is tudta, ráadásul az utolsó métereken a brit David Hillt is utolérte, így 1:08:38 órás idővel kilencedikként haladt át a célvonalon. A győzelem a német Martin Schulzé lett 1:02:37 órával.

"Maximálisan elégedett vagyok, bár kicsit fáj a szívem. Majdnem feladtam a versenyt, mert a kerékpározás első körében leesett a láncom, és mivel a szabályok szerint külső segítséget nem lehet igénybe venni, másfél kézzel pedig nem egyszerű felrakni egy láncot, egy-másfél percet elbuktam ezen a dolgon – nyilatkozott a befutót követően a csonka bal karral született magyar versenyző. – Így nem sikerült a pontszerzés, de elmondhatom, hogy maximálisan kihajtottam magam. Az utolsó körben az utolsó helyen tekertem, akkor mondhattam volna, hogy jó nekem ez a 11. hely, de nem adtam fel. Tudtam, hogy a japánnál jobban futok, és a befutó előtt nem sokkal, az utolsó 30 méteren a britet is sikerült megelőznöm." 

Olasznak nézték a szurkolók

Hozzátette: az első tízben akart végezni, ez sikerült, és ha nincs a technikai probléma, még a pontszerzés is összejöhetett volna. Boronkay kiemelte, hogy a hangulat nagyszerű volt a versenyen, a part mentén hatalmas tömeg buzdította őket. "Bár a piros-fehér-zöld mezemre sokan bekiabálták, hogy go Italy, hajrá, Olaszország, én ezt magamra vettem" – mondta mosolyogva.

Az erőemelő Mezei Katalin (50 kg) 52 kilós teljesítménnyel a kategória kilencfős mezőnyének kilencedik helyén végzett. Az evezős Lőrincz Krisztina (AS) az egypár reményfutamában szállt vízre szombaton, ötödik lett, így vasárnap a B döntőben fejezi majd be a versenyzést.