Csodálatos siker: drámai meccsen legyőztük a címvédőt a női kosárlabda Európa-bajnokságon

KISS Virág; DUBEI Debóra
Ljubljana, 2023. június 18. A szerb Mina Djordjevic (b), valamint Kiss Virág (b2) és Dubei Debóra (b3) a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, a Magyarország - Szerbia mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 18-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott utolsó csoportmeccsén lépett pályára az Európa-bajnokság ljubljanai csoportjában. Székely Norbert csapata drámai meccsen nyert a címvédő szerbek ellen, megnyerte a csoportját és bejutott a legjobb nyolc csapat közé. A kulcs a harmadik negyed volt, onnan jól tartotta az eredményt a magyar válogatott, amely végül 81-75-re nyert.

Minimum öt ponttal kellett volna nyerni a szerbek elleni utolsó csoportmeccsünket, hogy biztos csoportelsőként legyünk ott a nyolc között a női kosárlabda Európa-bajnokságon, de a vereséggel sem került veszélybe a továbbjutás.

A magyar csapat a Kiss, Dubei, Studer, Aho, Lelik ötössel kezdett, de a szerbeké lett az első kosár. Egy triplával rögtön válaszoltunk Dubei Debóra révén, majd egy kicsit beragadtunk, 8-3-nál dobott újra egy kettest Dubei, majd egy büntetővel hiába jöttünk fel egy pontra, a szerbek újra megrázták magukat és gyorsan elléptek 14-8-ra,

de innen is vissza tudtunk jönni, Ruff-Nagy hármasával 16-15 volt ide,

de azonnal reagáltak a szerbek, gyorsan dobtak megint öt pontot, de remek hajrával a negyed végére egyenlítettünk, 23-23-ra.

Kiss Virág (b) és Dubei Debóra (k) a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, a Magyarország-Szerbia mérkőzés előtt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Horváth Bernadett remek játékával és hatodik pontjával 25-23-ra már mi vezettünk, erre pedig Ruff-Nagy is rátett még egy duplát. A folytatásban fej-fej mellett haladt a két csapat, Varga Alíz is feliratkozott a pontszerzők közé. Yvonne Andersonnal nem igazán tudtunk mit kezdeni, a szerbek honosított kosarasa 10 percnél is kevesebb játékidő alatt dobott 12 pontot és volt két gólpassza is.

A második negyed elején hol egyik, hol másik csapat vezetett egy-egy ponttal, de nagyon sok volt a hiba mindkét oldalon. Hosszú percekig vezettünk 30-29-re,

majd egy időkérés után a szerbek egy hármassal változtattak az eredményen, majd mindkét csapat beindult, másodpercek alatt lett 34-34. Varga kosarával újra vezettünk, 36-34-re. A negyed hajráját a szerbek bírták kicsit jobban, egy szinte dudaszós triplát süllyesztett el Nevena Jovanovic, aki ellen szabálytalankodtunk is és a büntetőt is bedobta, 44-39 volt a félidőben oda.

Dubei révén mi szereztük a második félidő első kosarát, majd megint kicsit befagyott az eredmény, szerencsére mi jöttünk ki jobban ebből a szakaszból, 46-44-re át is vettük a vezetést. Kiss kosarával, majd büntetőjével már 49-44 volt ide,

egy 10-0-s sorozat után dobtak először kosarat a szerbek.

Kiss Virág remekül játszott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kiss Virág parádézott, a harmadik negyed közepénél már 17 pontja volt, amikor 51-46-ra vezettünk. Varga Alíz távoli kosarával már 53-46 volt, majd amikor zsinórban négy pontot dobtak a szerbek,

Határ dobott két kosarat, Horváth Bernadett pedig két hármast, Ruff-Nagy két büntetőjével pedig máris 65-52 volt ide, újabb 12-2-es rohanást mutattunk be.

Végül 66-55-re vezettünk a harmadik negyed végén, 27-11-re nyertük ezt a játékrészt.

Az utolsó negyedben érezhetően nagyon feszült volt a hangulat, majdnem két percig nem született pont, majd a szerbek bekezdtek egy hármassal. Erre Studer válaszolhatott volna, de kimaradt a ziccer, a szerbek pedig büntettek. Az öt dobott pontjukra Határ egy büntetővel tudott válaszolni, ekkor 67-60 volt ide.

Az utolsó hét perc is egy szerb kosárral indult, majd eladtuk a labdát, de Határ villant és büntetőt is dobhatott a kosár után, 70-62-re vezettünk. Megint két szerb kosárra sikerült válaszolnunk, Dubei két büntetőjével 72-66 volt, pont amennyi a biztos csoportelsőséghez még elég volt.

Bravúr a címvédő ellen, csoportelsőként negyeddöntőben a magyarok Forrás: MTI/Kovács Tamás

Studer harcolt ki egy támadót, amikor csak négy és fél perc olt hátra, majd Lelik dobott be kettőből egy büntetőt. Studer újabb támadót harcolt ki egy rossz elzárás után, a szerbek pedig sorra pontozódtak ki. Lelik újra kettőből egy büntetőt dobott be, 74-68-nál Székely Norbert kért időt. Ennél sokkal nyugodtabb is lehetett volna már a magyar kapitány, ugyanis 12 büntetőt hagytunk ki.

A szerbek bedobtak egy hármast, majd az egyikük nem engedte elvégezni a bedobásunkat, ami miatt Lelik dobhatott egy büntetőt, 75-71-nél jöhettünk, Kiss Virág pedig fontos kosarat dobott, de jött a szerb válasz, Studer viszont faulttal együtt bedobta, de kimaradt a büntető, 79-73-mal fordultunk az utolsó percre.

Egy rossz szerb dobás után faultolniuk kellett, de kettőből egyet sem dobott be Studer. A szerbek időt kértek 26 másodperccel a vége előtt. Aleksandra Crvendakic kosarat dobott, ekkor négy ponttal vezettünk, Székely Norbert időt kért. 12 másodperc maradt, amikor Studer tette fel a ziccert, ami kimaradt,

de Kiss Virág lepattanózott és ziccert dobott, 81-75-nél megint időt kértek a szerbek, hat másodperccel a vége előtt. A szerbek hármassal próbálkoztak, de gyűrűt sem talált a labda.

Kiss Virág (b) és Studer Ágnes öröme a szerbek elleni siker után Forrás: MTI/Kovács Tamás

81-75-re nyertünk, ami azt jelenti, hogy a török-szlovák meccs eredményétől függetlenül megnyertük a csoportunkat és egyenes ágon a nyolc között vagyunk, és csak csütörtökön kell újra pályára lépnünk.

Továbbá harcban vagyunk az olimpiai selejtezőért is, amit az első öt csapat ér el.

Eredmény, D csoport, 3. forduló:
Magyarország-Szerbia 81-75 (23-23, 16-21, 27-11, 15-20)
pontszerzők: Kiss 21, Horváth 12, Dubei 11, Határ 10, Lelik 8, Ruff-Nagy 8, Varga 6, Török 3, Studer 2, illetve Anderson 18, Cadjo 12, Nogic 12, Katanic 7, Crvendakic 6, Jovanovic 4, Topuzovic 4, Djordjevic 3, Raca 2, Jankovic 2