Vágólapra másolva!
A Ferencváros a továbbjutás szempontjából hazai pályán értékes 1-1-es döntetlent ért el a belga Genk ellen a Groupama Arénában. A magyar bajnok gyönyörű góllal szerzett vezetést, amit a belgák egy vitatható találattal egyenlítettek ki. Két fordulóval a csoportkör vége előtt a Fradi továbbra is a továbbjutást érő második helyen áll.

Az idény eddigi legfontosabb mérkőzésére készült a Ferencváros a belga ezüstérmes ellen: mindenki úgy kalkulált a két csapat egymást követő két fellépése előtt, hogy sorsdöntő lesz a párharc, amelyik csapat több pontot szerez a két meccsen, az jó eséllyel készülhet a tavaszi folytatásra. Két hete Genkben gól nélküli döntetlennel ért véget meccs, ami akkor mindkét csapatnak megfelelt, ezúttal viszont egy győzelem már sokkal-sokkal többet ért.

A szurkolók is érezték, hogy fontos meccs jön

A Fradi-drukkerek meccsre járó hajlandóságára eddig sem lehetett panasz, de a Népliget aluljáróban és a Groupama Aréna környékén most lehetett először igazán tapasztalni azt a kellemesen őrült hangulatot, amit megszokhattunk az előző idény Európa-liga menetelése során. A B-közép már jóval a kezdés előtt szinte megtöltötte a helyét az egyik kapu mögött, és ezúttal volt is kivel hangpárbajt vívni, ugyanis a belga csapatot mintegy nyolcszáz szurkolója kísérte el Pestre.

A Fradi-szurkolók Budapest születésének 150. évfordulóját köszöntötték koreográfiájukkal Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fradi-tábor egy gyönyörű kétrészes koreográfiával készült a meccsre, amivel Budapest létrejöttének 150. évfordulójára (1873. november 17.) emlékeztek meg.

A Fradi bombaerős kezdővel állt fel

Dejan Sztankovics abban a régen vágyott kellemes helyzetben volt, hogy egy kivételével minden játékosára számíthatott. Igaz, az egy hiányzó éppen a szezont kirobbanó formában kezdő Varga Barnabás volt. A magyar válogatott csatár Diósgyőrben összeszedett sérülése még nem jött rendbe teljesen. A szerb edző így a Varga nélküli legerősebb kezdőt küldte pályára, amelyben a genki meccshez képest két helyen volt változás, Cristian Ramírez és Botka Endre helyett Eldar Civic és Adama Traoré került be a csapatba.

A Fradi kezdője:

Dibusz - Civic, S. Mmaee, Cissé, Makreckis - Abu Fani, Sigér, Zachariassen - Traoré, Pesics, Marquinhos.

Wouter Vrancken jószerével csak a felálláson változtatott, a hazai 4-4-2 helyett ezúttal 4-4-1-1-ben küldte pályára a csapatát, amelyben ismét helyet kapott a korábbi Fradi-játékos, Joseph Paintsil.

Első félidő

Fradi-támadásokkal indult a meccs, de azért a Genk nem adta át teljesen a területet, olyannyira nem, hogy az ötödik percben már Dibusznak kellett védenie Paintsil nyolc méterről jobbról leadott lövését. Az elllentámadásból Abu Fani indításával Traoré tört be a belgák tizenhatosára, de nem tudott veszélyeztetni.

Abu Fani hatalmas lendülettel kezdte a meccset Fotó: Polyák Attila - Origo

A 9. percben Abu Fani 20 méteres lövését tolta ki Vandervoordt, és

a második Fradi-szögletből Samy Mmaee kis híján meg is szerezte a vezetést,

a fejese után nem sokkal ment el a labda a jobb kapufa mellett. Három perccel később az izraeli középpályás már a második lövést küldte kapura, az aktivitása pedig nagyon jó jel volt a folytatásra.

Nincs büntető az év kihagyott helyzete után

A 20. percben az első belga szöglet után Arteaga lőtt 18 méterről, Dibusz kötelességből repült, de a labda vagy egy méterrel a kapu mellé szállt. Válaszul megint Traoré került helyzetbe a Genk kapuja előtt, a mali csatár egy csellel lövőhelyzetet teremtett, majd elesett:

a stadion egy emberként hördült fel, de nem adott 11-est a bíró.

Hogy a túloldalon Zeqiri mit csinált, az viszont rejtély: a svájci támadó két méterről, szemből nem tudott az üres kapuba találni. Ő persze büntetőt reklamált, mondván lerántották, de VAR megerősítette a bíró döntését, kirúgással folytatódott a játék.

Kristoffer Zachariassenhez (16) hasonlóan minden Fradi-játékosnak rengeteg párharcot kellett megvívnia Fotó: Polyák Attila - Origo

A 29. percben a belgák kapitánya Heynen maradt lent a gyepen a félpályánál egy Sigérrel történt ütközés után, és nem is tudta folytatni a játékot. A 33. percben a Fradi előtt is adódott egy nagy helyzet, de Pesics közeli lövésébe bele tudott piszkálni egy védő.

A 40. percben egy gyönyörű támadás végén

Makreckis visszagurítása után Marquinhos lőhetett, de Vandervoordt óriási bravúrral a léc fölé tolta a Fradi brazil játékosának lövését.

Veszélyesebben és jobban játszott a Fradi, a magyar bajnok bátran vállalta a támadásokkal járó kockázatot, míg a belgák láthatóan elégedettek voltak a döntetlennel, és abban bíztak, hogy egyszer végig tudnak vinni egy kontrát. A Genk kicsit megnyomta a félidő végét, a 45. percben Dibusz ütötte ki a léc alól El Hanussz ravasz szabadrúgását, majd szögletet is lőhettek, de igazi veszélyt nem tudtak teremteni a Fradi kapuja előtt.

Góllal indult a második félidő

Nem sokat kellett várni az első Fradi-helyzetre, a 47. percben Sigér lőhetett, de 17-ről eltörte a labdát. A következő percben viszont már vezetett a Ferencváros! Abu Fani lőtt a tizenhatos vonaláról, a belga kapusról kipattant a labda a nem túl erős lövés után,

az érkező Pesicsnek pedig közelről már gyerekjáték volt a kapuba passzolni. Vezetett a Ferencváros!

Alexander Pesics góljával szerzett fenetzést a Ferencváros Fotó: Polyák Attila - Origo

A gól után Dejan Sztankovics rögtön állított is a biztonsági fokozaton: Zachariassen helyére az egy fokkal védekezőbb Ben Romdán küldte pályára, még sűrűbbé és stabilabbá téve a Fradi középpályáját. Kellett is az erő, de főleg a türelem a pályára, mert a belgák elkezdtek keménykedni, előbb Civic, majd

Samy Mmaee kapott hatalmas rúgást, a marokkói védő nem is tudta folytatni folytatni a játékot (ugyanezért tegnap Rashfordot kiállították a Manchester Unitedból)

És, amíg a Fradi Ismael Aaneba érkezésére várva kényszerű emberhátrányban volt, a belgák kiegyenlítettek: ezúttal Dibuszról tudta csak kiütni a labdát, amire Daniel Munoz érkezett és közelről a kapuba emelt (1-1).

Nagy veszteség lenne a Fradi számára, ha Samy Mmaee hosszabb időre kidőlne Fotó: Polyák Attila - Origo

A gól érezhetően bátrabbá tette a belgákat, de szó sem volt arról, hogy beszorították volna a Fradit, sőt továbbra is a magyar bajnok támadásaiban volt a több a veszély. A 74. percben a belga edző is változtatott levitte Paintsilt, akit nem éppen kedves szavakkal búcsúztatott a Fradi-tábor...

Izgalmas végjáték

A Fradi edzője mindhárom megmaradt cserelehetőségét kihasználta a 76. percben, Sigér, Traoré és Pesics helyére Esiti, Botka és Lisztes érkezett. A cserét követően egy könyökös után Marquinhost kellett ápolni. Az utolsó bő tíz percben mindkét csapat játékán az látszott, hogy nem feltétlenül éri be az egy ponttal, miközben továbbra is rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot.

A ráadás perceiben Makreckis veszélyes lövését védte a belga kapus, míg a Fradi kapuja előtt egy veszélyes szabadrúgás okozott kisebb riadalmat, de az eredmény már nem változott, így a Ferencváros továbbra is a továbbjutást érő második helyen áll a csoportban.

A Fradi a következő, utolsó előtti fordulóban a csoport utolsó helyén, pont nélkül álló szerb Csukaricski vendége lesz, míg a Genk Firenzébe utazik.

Eredmény, Konferencia-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros - KRC Genk (belga) 1-1 (0-0)
Groupama Aréna, 20 127 néző, v.: A. Kulbakov (fehérorosz)
gól: Pesics 48., ill. D. Munoz 62.
Ferencváros: Dibusz - Civic, S. Mmaee (Aaneba 62.), Cissé, Makreckis - Abu Fani, Sigér (Esiti 76.), Zachariassen (Ben Romdán 51.) - Traoré (Botka E. 76.), Pesics (Lisztes K. 76.), Marquinhos.
KRC Genk: Vandevoordt - Arteaga, Cuesta, Sadick, Munoz - El Hanussz, Heynen (Galarza 32.), Hrosovsky, Bonsu Baah - Paintsil (Fader 74.) - Zeqiri (Yira Sor 88.)

A csoport másik meccsén:
Csukaricski - Fiorentina 0-1 (0-1)

A tabella:
1. Fiorentina 4 2 2 - 11- 4 8 pont
2. FERENCVÁROS 4 1 3 - 6- 4 6
3. KRC Genk 4 1 3 - 5- 3 6
4. Cukaricki 4 - - 4 1-12 0

korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0 (3-0)
a további program:
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45