A THW Kiel meglepetésre legyőzte a Barcelonát és megnyerte a kézi-BL-t

Hendrik Pekeler THW Kiel kézilabda
dpatop - 29 December 2020, North Rhine-Westphalia, Cologne: Handball: Champions League, FC Barcelona - THW Kiel, Final Round, Final Four, Final. Kiel's Hendrik Pekeler (front) throws the ball. Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
A THW Kiel 33-28-ra legyőzte a Barcelonát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019-20-as szezonjának döntőjében, amivel története negyedik trófeáját nyerte meg a legrangosabb európai klubsorozatban.

A két sztárcsapat közül a Kiel nehezebben, a Barcelona könnyebben tudta le sikeresen a hétfői elődöntőjét. A németek a Telekom Veszprém ellen hosszabbításban tudtak 36-35-re diadalmaskodni, a katalánok pedig nehéz kezdés után 37-32-re simán verték a Veszprém elleni bronzmérkőzését már megnyerő PSG-t.

Hendrik Pekeler, a világ egyik legsokoldalúbb beállója kiválóan játszott a Barcelona ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

Xavi Pascual 22 mérkőzéses győzelmi és egyben veretlenségi szériában várhatta a BL-döntőt. A Barca vezetőedzője egészen elképesztően bő kerettel rendelkezik, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a csodagyereknek tartott szlovén irányító, Domen Makuc helyére becserélte honfitársát, Jure Dolenecet. Ennek a célja a hétméteresek pontosabb értékesítése volt.

Sok más dologhoz hasonlóan ez sem sikerült a kilencszeres BL-győztesnek az első félidőben. A jobbátlövő rögtön a találkozó elején kihagyta a büntetőt. A mérkőzés a négyes döntőben jól megszokott hatalmas iramban kezdődött. Az előjelek alapján ez inkább a hosszabb kispaddal és pihenőidővel a finálénak nekivágó Barcának kedvezett volna.

Azonban a katalánok egyetlen egyszer vezettek a mérkőzésen, amikor Aitor Arino módosította 3-2-re az eredményt. A Kiel innentől fokozatosan elhúzott, Sander Sagosen, Niclas Ekberg és Hendrik Pekeler is kiválóan kézilabdázott. A 20. percben Ekberg már az ötgólos előnyért dobhatott ziccert, de a Kevin Möller helyére a kapuba beálló Gonzalo Pérez de Vargas bravúrral védeni tudott. (13-9)

Niklas Landin a szünet után megmutatta, miért lett ő 2019-ben a világ legjobb kézilabdázója Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A katalánok a jól beszálló kapusuk, illetve Aleix Gómez és Timothey N'Guessan révén 15-15-re még egyenlíteni tudtak, de az első félidő végét elrontották. Egy igazi űrkézilabdát hozó találkozón a THW mehetett 19-16-os előnyben az öltözőbe. A szünet után Niklas Landin, a német csapat kapusa is elkezdett bravúrt bravúrra halmozni, ez pedig igazán rossz hír volt az addig jól játszó, utána már sok lövést hibázó Aron Pálmarssonnak.

A rendre hét mezőnyjátékossal támadó, a védekezési formációit remekül variáló kieliek a 44. percben először kerültek ötgólos előnybe. A jobbátlövő Steffen Weinhold parádés játékával 25-20-ra elhúzott a háromszoros BL-győztes. Xavi Pascual az 52. percben 27-23-as hátrányban kért időt, de ez sem használt a Barcának.

A Kielben mindig volt valaki, aki a hátára vette a csapatát. A hajrára ez a valaki Sander Sagosen lett. A norvég irányító-átlövő a 2019-20-as szezont még a PSG-ben kezdte meg, de mivel a négyes döntőt már a 2020-21-es idény közepette bonyolítják le, ezért Kölnben a Kielért küzdött. Nem is akárhogyan, hetedik találatával nagyon közel került a trófeához Filip Jícha együttese.

Steffen Weinhold ihletett formában kézilabdázott a második félidőben Forrás: AFP/Ina Fassbender

Három és fél perccel a vége előtt Aleix Gómez kihagyta a hétméterest, a következő támadásból pedig Pekeler harcolt ki büntetőt. A túloldalon Ekberg nem hibázott, sőt Wiencek egy üres kapus góllal bebiztosította a német csapat sikerét.

A THW Kiel 33-28-ra legyőzte a Barcelonát, és megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A katalánoknak a lehető legrosszabbkor szakadt meg - hazai és nemzetközi sorozatokat is figyelembe véve - a 62 mérkőzésből álló veretlenségi szériájuk.

A németek 2007, 2010 és 2012 után negyedik alkalommal hódították el a legrangosabb európai klubtrófeát.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln
DÖNTŐ
THW Kiel (német) – Barcelona (spanyol) 33-28 (19-16)