Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság értesítést kapott arról, hogy a közelmúltban három magyar atléta doppingtesztje pozitív eredményt hozott. Erről a MOB tájékoztatott, jelezve, hogy a neveket nem hozzák nyilvánosságra, mivel a B próba még nem erősítette meg az A teszt eredményét.

A MOB vezetése, tekintettel arra, hogy az atlétáknál ebben az évben már akadtak doppingesetek - a gátas Palágyi Gergely és a sprinter Dobos Gábor akadt fenn az ellenőrzésen -, továbbá kevesebb mint két esztendő van hátra a pekingi játékokig, minden eddiginél drasztikusabb intézkedések meghozatalára kíván javaslatot tenni. Ezért a pénteki elnökségi ülés első, rendkívüli napirendi pontja a hazai doppinghelyzet áttekintése lesz.

Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke azt mondta, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a MOB információját. "A nemzetközi szövetség, az IAAF szabályzata kimondja, hogy amíg egyértelműen be nem bizonyosodik egy versenyző vétkessége, addig semmilyen adatot nem szabad róla nyilvánosságra hozni" - mondta a MASZ-elnök. Hozzátette: az elmúlt háromnegyed évben 155 alkalommal ellenőrizték a magyar atlétákat.

A közelmúltban a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jones esetében okozott meglepetést, hogy a B próba nem erősítette meg az A teszt eredményét, így az amerikai sztár ismét versenyezhet.

A magyar atlétikában a legnagyobb doppingbotrányt a diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián esete jelentette, mindkettőjüket megfosztották az athéni ötkarikás játékokon szerzett aranyérmüktől. Fazekas eltiltása idén szeptember 10-én járt le, Annusé október 1-ig szól.