Vágólapra másolva!
Roger Federer sima három szettben búcsúzott az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open 4. fordulójában, Tommy Robredo ellen. Nem a spanyol játszott bravúrosan, hanem a svájci nagyon rosszul.

Már az Open előtt eltöprengtünk, mire lesz képes a svájci mester az év utolsó Grand Slamjén, mert az nyilvánvaló, hogy erősen leszálló ágban van. Tavaly még összejött neki egy Wimbledon. Idén már csak a hallei füves torna.

Sok teniszrajongó kapaszkodott valamibe: csak rendbe kell jönnie Federer hátának; formába kell lendülnie; ha igazán összpontosít, még bármire képes, talán még egy utolsó GS-sikerre is. Hát nem, többet nem nyer nagy trófeát, és ezt ő maga bizonyította be.

Hétfő este Robredóval meccselt, akit eddig tízből tízszer elvert, a spanyol a tíz meccsen összesen három szettet fogott ellene. Hétfőn mindjárt az elsőt: Federer kétszer visszajött brékhátrányból, de a rövidítésben esélye sem volt, egészen rossz megoldásokat választott, egy óvatos második szervát például végignézett tisztes távolból.

Forrás: AFP/Martin Bureau

A következő két játszma maga volt a rémálom. Tizenkétszer vehette volna el Robredo adogatását, de mindannyiszor elhibázta, azaz nem a spanyol ütött védhetetlent, Federer rontott, ütött outot, hálót, a második adogatásokat is reménytelenül elcsapta. A második játszmát egészen simán bukta el 14 nem kikényszerített hibával, a harmadikban 3:3-ig tartotta magát, aztán viszont majdhogynem minden ütése rossz volt (még 15 rontás). Nem húszütéses, hosszú labdamenetekbe hibázott bele, hanem minden egyes ütése Robredónak jelentett pontot.

Mindent megpróbált, finomkodott, minden mindegy alapon támadta Robredo adogatását, ütött keresztet, egyenest, fonákot és tenyerest. Semmi.

Eljutottunk 6:7, 3:6, 3:5-ig. Az egész stadion Federernek drukkol. Senki nem reméli a győzelmét, de mindenki látni akar még egy-két nyerőt King Rogertől. És lőn: csodásan hozza az adogatását, sziporkázó ütésekkel, mintha bemutatón lenne, a közönség őrjöng.

Aztán Robredo következik, Federer ismét elront mindent, és vége, búcsúzik tőle New York, ahol 2004-től öt éven át senki nem tudta legyőzni. Igazán nagy versenyt többé aligha nyer, de az az adogatójáték 3:5-nél, amit a teljes tehetetlenség kellős közepén húzott elő, az gyönyörű volt.

Eredmények, férfi egyes, nyolcddöntők:
Robredo (spanyol, 19.) – Federer (svájci, 7.) 7:6, 6:3, 6:4
Ferrer (spanyol, 4). - Tipsarevic (szerb, 18.) 7:6, 3:6, 7:5, 7:6
Gasquet (francia, 8.) - Raonic (kanadai, 10.) 6:7, 7:6, 2:6, 7:6, 7:5
Nadal (spanyol, 2.) - Kohlschreiber (német, 22.) 6:7, 6:4, 6:3, 6:1

nők, nyolcaddöntők:
Vinci (olasz, 10.) – Giorgi (olasz) 6:4, 6:2
Pennetta (olasz) - Halep (román, 21.) 6:2, 7:6
Hantuchova (szlovák) – Riske (amerikai) 6:3, 5:7, 6:2