Társoldalunk:

Egész Nagy-Britannia ünnepli a Tour-győztes walesi bringást

2018.07.30. 15:30

Geraint Thomas győzelmét ünnepelte Nagy-Britannia hétfőn. A walesi kerékpáros előző nap először nyerte meg a Tour de France országúti versenyt, amelyen az utóbbi tíz évben hatodik, sorozatban pedig negyedik alkalommal született brit győzelem.

A BBC szerint a 32 éves sportoló tehetségét sohasem vonták kétségbe, versenyzőként azonban sokszor mintha átok ült volna rajta, és rendre összeroppant a lehetőségek előtt. Így volt ez a 2016-os olimpián, a Tour de France tavalyi kiírásában, és ugyanabban az évben a Giro d'Italián, amikor pedig tökéletes formában volt. Végignézte, ahogy válogatottbeli csapattársa, Bradley Wiggins 2012-ben megnyeri a háromhetes francia körversenyt, és háromszor segítette az élre Chris Froome-ot, ebből egyszer úgy, hogy 20 napig törött medencecsonttal tekert. Ezúttal viszont sikerült megragadnia az alkalmat, méghozzá látványosan, a siker pedig nagyobb, mint korábbi kudarcai együttvéve.
A brit közszolgálati médium felelevenítette továbbá, hogy Geraint Thomas tízéves kora körül kezdett el kerékpározni, eleinte azt sem tudta, hogy a biciklisnadrág alá nem kell alsónadrágot venni, és amikor először vállalkozott nagyobb táv megtételére, eltévedt, és olyan fáradtan ért haza, hogy a homlokával nyomta a csengőt.

A címvédő Chris Froome (középen) ezúttal beállt Thomas (sárgában) segítői közéForrás: AFP/Jeff Pachoud

A hétfői napilapok közül a The Guardian azt írta, új szupersztár született, és a sportolót idézve hozzátette, hogy a vasárnapi győzelem után Thomas éhes a további hasonló sikerekre.
A The Daily Telegraph Párizs uraként írt a pályakerékpárosként kétszeres olimpiai bajnok walesiről, és felidézte, hogy Thomas a Tour de France miatt vágott bele a sportba. Ő az első walesi, aki megnyerte a 105 éves versenyt, sikerét pedig egyedül a kemény munkának köszönheti, semmi másnak - idézték.
G. mindig rendes srác volt, most már kiemelkedő is - írta róla a lapban régi barátja és pályatársa, Mark Cavendish.
A The Times emlékeztette a sportolót, hogy azt ígérte, győzelme esetén egy hónapig tartó bulival fog ünnepelni. A lap szintén felidézte Thomas rögös útját a vasárnapi nagy győzelemig, a brit kerékpársport új szupersztárjaként méltatva őt. Írt arról is, hogy a walesi sportolónak a német Jan Ullrich volt a példaképe.
Három héttel ezelőtt Ullrich még egyike volt annak a négy férfinak a világon, akik olimpiát és Tour de France-t is nyertek. Most már öten vannak.Az újság elébe ment Geraint Thomas győzelmének: "walesi hercegből Franciaország királya" - írta róla már vasárnap.