Hamilton: Miért adunk teret ezeknek az elavult hangoknak?

Forma-1, Lewis Hamilton, Brit Nagydíj 2022, csütörtök
Mercedes' British driver Lewis Hamilton arrives in the paddock ahead of the Formula One British Grand Prix at the Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on June 30, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton reagált Nelson Piquet rasszista felhangú kijelentéseire, és elárulta, nem érti, miért kapnak teret a hozzá hasonló emberek. A brazil expilóta lányával párkapcsolatban élő Max Verstappen elítélte apósjelöltjének szavait, ugyanakkor meg is védte őt.

A héten hatalmas port kavartak Nelson Piquet-nek a tavalyi Brit Nagydíj után elhangzott mondatai, amelyek valamiért csak most kaptak nagyobb nyilvánosságot. A háromszoros világbajnok élesen kritizálta Lewis Hamiltont a Max Verstappennel történt ütközés miatt, amivel önmagában még nem is lett volna komoly baj, ám eközben többször is a „neguinho” szót használta.

Piquet (jobbra) korábbi kijelentése most kapott nagyobb nyilvánosságot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Miután az erről készült videó elterjedt, számtalan szereplő szólalt fel a rasszizmus és a diszkrimináció ellen, és állt ki Hamilton mellett, köztük jó néhány pilótatársa is. Piquet egy közleményben kért elnézést az eset miatt, és hangsúlyozta, hogy a kérdéses szó a brazíliai portugál nyelvben nem feltétlenül bántó szándékú, és ő sem ilyen értelemben akarta használni. Hamilton szintén megszólalt a közösségi médiában, most viszont hosszabban is kifejtette véleményét.

– nyilatkozta a Brit Nagydíj sajtótájékoztatóján. – Két év telt el azóta, hogy az ausztriai nyitóverseny [előtt] sokan letérdeltünk. Természetesen még mindig kihívásokkal nézünk szembe. Hosszú ideig a szenvedő fél voltam a rasszizmust és a kritikát, valamint az elavult narratívákba foglalt negativitást és a diszkriminációt illetően. Szóval számomra nincs különösebb újdonság a dologban.”

Az F1 – amely szintén kiállt Hamilton mellett – évek óta képviseli az egyenjogúságot (az más kérdés, hogy a sportág egyéb tevékenységeit ismerve ez mennyire hiteles). Hamilton úgy véli, nem szabadna lehetőséget adni azoknak, akik ezzel az iránnyal szembemennének.

Szerintem ez inkább az összképről szól – folytatta. – Nem tudom, miért adunk továbbra is teret ezeknek a régi hangoknak. Ők a sportágunkról beszélnek, mi pedig teljesen máshová szeretnénk eljutni, és [ezek az emberek] nem képviselik azt, hogy milyenek vagyunk mint sportág, és hová tervezünk eljutni. Ha növekedni akarunk és gyarapítani szeretnénk a közönségünket az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és más országokban, akkor a jövőbe kell tekintenünk, és a fiatalabbaknak kell teret adnunk, ami reprezentatívabb.

Nemcsak egyetlen személyről és nem csupán egy kifejezés használatéról van szó, hanem az összhatásról.”

Egy másik kérdésben Piquet mellett felmerült Bernie Ecclestone és Jackie Stewart neve. Előbbi Oroszország elnöke, az Ukrajna ellen jelenleg is zajló háborút elindító Vlagyimir Putyin mellett állt ki, utóbbi viszont csupán egy sportszakmai kijelentést tett, amikor elmondta, szerinte Hamiltonnak ideje lenne visszavonulnia. Az érintett nem törekedett arra, hogy a kettő, illetve Piquet-ével együtt három megszólalás között különbséget tegyen, és megismételte korábbi mondatát.

Hamilton szerint nem kéne teret adni bizonyos hangoknak Forrás: AFP/Justin Tallis

Mindig is próbáltam a helyes utat választani – szögezte le. – Mindig igyekeztem tisztelettudóan viselkedni ezekkel az emberekkel. Még egyszer, miért adunk ezeknek az embereknek teret? Nem haladnak a korral, nem hajlandóak változni, a diszkrimináció és a mikroagresszió ezen formái a mai világban nem segítenek. Ez csak még nagyobb megosztottságot okoz. Imádom, amit Michelle Obama [Barack Obama egykori amerikai elnök felesége – a szerk.] mond: »amikor ők mélyre süllyednek, mi magasra emelkedünk«. Engem inspirálnak az ilyen emberek, és továbbra is ezt próbálom tenni. Még mindig itt vagyok, és ez nem fog eltántorítani attól, hogy azt tegyem, amit helyesnek tartok, és azt csináljam, amit szeretek, vagyis hogy ebben a sportágban dolgozhassak.”

Verstappen egyszerre ítélte el és védte meg Piquet-t

Verstappen ha nem is közvetlenül, de közvetetten mindenképpen érintett a Piquet-ügyben, hiszen barátnője Kelly Piquet, a nemsokára 70 éves exversenyző lánya. A címvédő napokig nem szólalt ,meg a témában, de most ő is elítélte az elhangzottakat.

Úgy gondolom, hogy a szóhasználat helytelen volt, még akkor is, ha természetesen más kultúráról van szó, és fiatalon ezt [rendszeresen] mondták

kezdte. – Legyen ez egy lecke a jövőre nézve, hogy ne használjuk ezt a szót, mert rendkívül sértő, és különösen manapság egyre nagyobb teret nyer.”

A holland pilóta ugyanakkor a többiekkel ellentétben sokkal árnyaltabban fogalmazott. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt szűk két évben volt ideje megismerni Piquet-t, és ez alapján állítja, hogy amivel vádolják, nem felel meg a valóságnak.

Elég sok időt töltöttem Nelsonnal, azt hiszem, többet, mint az átlagemberek, és határozottan nem rasszista – szögezte le. – Ő valójában egy nagyon kedves és nyugodt fickó, és biztos vagyok benne, hogy ahogyan azt a közleményben is elmondja, kétféleképpen lehet értelmezni ezt a szót.

Ugyanakkor szerintem még mindig jobb, ha nem használjuk.”

A (nem hivatalos) rokoni kapcsolat ismeretében felmerül a kérdés, hogy Verstappen beszélt-e négyszemközt Piquet-vel a témáról. A Red Bull versenyzője azonban egyértelműsítette, hogy mindez teljesen felesleges lett volna.

Verstappen is elítélte az elhangzottakat, de nem tartja rasszistának Piquet-t Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Nem fogom felhívni, és elmondani neki, hogy »hé, ember, ez nem helyes«, úgy gondolom, hogy ezt magától is tudja – fogalmazott. – Már a közleményben is elmondta, szerintem rájött, hogy rossz szót használt, úgyhogy ki vagyok én, hogy felhívjam? Nem hiszem, hogy ez bármin is változtatna. Ahogyan ő is mondta, kétféleképpen lehet értelmezni, és az emberek persze a rosszat emelik ki, és nagyon felfújják a dolgot. Az emberek most rasszistának bélyegzik őt, de én személyesen ismerem Nelsont, és nem hiszem, hogy az. Ugyanakkor teljesen egyetértek azzal, hogy ezeket a szavakat nem szabad használni.”

Az ügy kirobbanása óta az is kiderült, hogy az F1 kitiltotta Piquet-t a paddockból, aki így nem látogathatja a versenyhétvégéket, legalábbis ilyen formában. Verstappen nem ért egyet ezzel a lépéssel, mivel Hamiltonnal ellentétben úgy véli, hogy a cél eléréséhez nem a tiltás, hanem a párbeszéd vezet.

Amikor kitiltunk embereket, azzal valójában nem segítünk a helyzeten, nem beszélgetünk

– magyarázta. – Kommunikálnunk kell. A kommunikáció nagyon fontos, mert ha csak tiltunk, az nem segít azon, amit érvényesíteni akarunk. Tanítani kell az embereket, szóval jobb, ha beszélgetünk. Ezeket a dolgokat nagyon egyszerűen meg lehet oldani. Ha az ember összeveszik valakivel, vagy megsérti, majd utána elbeszélget vele és bocsánatot kér, az pontosan ugyanilyen. Nem jó annak, akit felbosszantott, de ezeket könnyen el lehet felejteni. Amíg tanul a hibájából, illetve a megfogalmazásból, nem hiszem, hogy ki kellene tiltani a paddockból, főleg nem egy háromszoros világbajnokot.”