Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos közleményben tudatta, hogy elégedett a Forma-1 összeférhetetlenségi politikájával és hangsúlyozta, hogy nincs folyamatban etikai vagy fegyelmi vizsgálat bárki ellen is.

Visszautasították a vádakat

Mint ismert, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei kedden este indítottak vizsgálatot Toto Wolff ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy olyan bizalmas információkat oszthatott meg a nejével, a jelenleg az F1 Academy ügyvezető igazgatójaként dolgozó Susie-val, amikről nem lenne szabad tudnia. A Wolff házaspár és a Mercedes szerint alaptalan spekulációról van szó, a rivális csapatok pedig közös nyilatkozatot tettek arról, hogy egyikük sem tett panaszt az FIA-nál.

Susie Wolff (balra) a Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak a felesége Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A csapatok nyilatkozatának nyilvánosságra hozatala után most az FIA is kiadta a saját közleményét, amelyben hangsúlyozta, hogy meggyőződött arról, hogy a Wolff-házaspárral kapcsolatban nem áll fenn a szabálytalanság lehetősége.

Az FIA hivatalos közleményéből kiderült, hogy felülvizsgálták a Forma-1 magatartási kódexét és összeférhetetlenségi politikáját, de arra az eredményre jutottak, hogy az FOM rendszere megfelelő megbízhatósággal képes megelőzni a bizalmas információk jogosulatlan kiszivárogtatását.

Az FIA megerősítheti, hogy nincs folyamatban etikai vagy fegyelmi vizsgálat, amely bármely személyt érintene”

derült ki a közleményből, amelyben hangsúlyozzák, hogy az FIA-nak, mint szabályozó hatóságnak kötelessége fenntartani a globális motorsport integritását.

Ecclestone állhat a háttérben?

A Williams és a Ferrari egykori csapatmenedzsere, az azóta ismert szakújságíróvá vált Peter Windsor a saját közösségi oldalán fejtegette a történteket. Windsor elárulta, szerinte a Forma–1-es sorozat jogtulajdonosi posztját 1978 és 2017 között betöltő Bernie Ecclestone az, aki miatt kitört a botrány a szezon végeztével.

Bernie Ecclestone közel 40 évig volt az F1 első embere Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ERWIN SCHERIAU / APA / picturedesk.com

Néhányan bemártották őket az információk átadásán alapuló összeférhetetlenségre hivatkozva.

A magazin, amelyben először megjelent a pletyka [a Business F1], egy olyan magazin, amellyel mindig is jó volt a kapcsolata, és benne saját történeteket vagy ötleteket fogalmazott meg.

Nem mondom ezt biztosan, de azt hiszem, Bernie az, akinek mindez köszönhető”

magyarázta Windsor.